Notebook s jiným systémem než Windows 10

sads

Re: Notebook s jiným systémem než Windows 10
« Odpověď #45 kdy: 30. 12. 2016, 00:09:30 »
ja klidnem vyhodim z okna 100 tacku a budu mit maximalnu konfiguraci macbook pro.
nebudu resit bagatelnosti, kdyz chci mit nejlepsi z nejlepsiho.
radsi si pockam dele a nasporim.

Neviditelný

« Odpověď #46 kdy: 30. 12. 2016, 00:35:19 »

Citace: wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/USB#History
Apple Inc.'s iMac was the first mainstream product with USB and the iMac's success popularized USB itself.[15] Following Apple's design decision to remove all legacy ports from the iMac, many PC manufacturers began building legacy-free PCs, which led to the broader PC market using USB as a standard.[16][17][18]
Takhle to vypadá, když lidé věří všemu, co se píše na Wikipedii. Ten výrok je minimálně zčásti jednoznačně chybný, protože já žádné "Legacy Free PC" tak, jak je tam definováno ještě neviděl. Např. moje zákl. deska ASUS Maximus VIII (Z170, Q3 2015) stále nabízí PS/2 port, dají se najít i desky např. s COM portem. ISA sběrnice s námi také je, minimálně chipset H61 ISA bridge určitě má, většina dnes prodávaných displejů má stále VGA konektor a tak dále... Rozhodnutí Applu zahodit jejich proprietární sběrnice a rovnou přejít na v té době nastupující standard bylo rozhodně chytré, ale tvrdit, že bez iMacu by se USB nerozšířilo je přinejmenším odvážné. Podíl iMaců na světovém trhu s osobními počítači rozhodně nebyl takový, aby jej mohl nějak globálně ovlivnit. iMacy G3 měly např. i FireWire, u něhož se o masovém rozšíření moc hovořit nedá. Přítomnost standardních konektorů na iMacu byla výhra spíše pro ten iMac. Jen tak na okraj, ten citát pochází z článku publikovaném na serveru MacWorld...

Když už se tu tak hezky trollíme, měl jsem nedávno zajímavou zkušenost s použitím MBP v praxi, když si jej k nám do kanclu přinesl zahraniční kolega. Zapojit do něj externí myš, klávesnici a ethernetový drát najednou nebylo možné, pro připojení LCD panelu si musel sehnat redukci. Wifi mu pravidelně vypadávala tak dvacetkrát denně. Krychlovitý adaptér nabíječky má velikost menšího routeru a protože zásuvkové kolíky jsou umístěné přímo na adaptéru, nepříjemně se lámal ven ze zdířky. Vím, že to lze nastavit kabelem, pokud jej člověk se sebou ovšem má. Docela mě překvapilo, jak vypadá tolik opěvované applí vykreslování fontů na běžném 24" FHD displeji. Něco tak kostrobatochlupatého jsem doopravdy nečekal. Freetype 2.7 s rendererem v40 vypadá na displeji stejných parametrů určitě lépe, srovnání s v38 (Infinality) by to nesneslo už vůbec. Když jsem viděl poslední řadu "revolučních" MacBooků, začínám se vážně děsit dne, kdy mne můj současný ThinkPad opustí...

balki

« Odpověď #47 kdy: 30. 12. 2016, 00:56:14 »

Citace: wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/USB#History
Apple Inc.'s iMac was the first mainstream product with USB and the iMac's success popularized USB itself.[15] Following Apple's design decision to remove all legacy ports from the iMac, many PC manufacturers began building legacy-free PCs, which led to the broader PC market using USB as a standard.[16][17][18]
Takhle to vypadá, když lidé věří všemu, co se píše na Wikipedii. Ten výrok je minimálně zčásti jednoznačně chybný, protože já žádné "Legacy Free PC" tak, jak je tam definováno ještě neviděl. Např. moje zákl. deska ASUS Maximus VIII (Z170, Q3 2015) stále nabízí PS/2 port, dají se najít i desky např. s COM portem. ISA sběrnice s námi také je, minimálně chipset H61 ISA bridge určitě má, většina dnes prodávaných displejů má stále VGA konektor a tak dále...

Moj prvy notebook roku pana 2004 hp compaq legacy porty (centronics, rs-232, ps/2) neobsahoval. Mal firewire, usb, vga, rj11 a 100-vkovy ethernet (rj nepamatam si cislo). Ak som chcel pripojit centronics tlaciaren, musel som cez usb/centronics konektor. Bolo to legacy-free pc nezomrel som, este zijem.

balki

« Odpověď #48 kdy: 30. 12. 2016, 01:00:17 »
Krychlovitý adaptér nabíječky má velikost menšího routeru a protože zásuvkové kolíky jsou umístěné přímo na adaptéru, nepříjemně se lámal ven ze zdířky. Vím, že to lze nastavit kabelem, pokud jej člověk se sebou ovšem má. Docela mě překvapilo, jak vypadá tolik opěvované applí vykreslování fontů na běžném 24" FHD displeji. Něco tak kostrobatochlupatého jsem doopravdy nečekal. Freetype 2.7 s rendererem v40 vypadá na displeji stejných parametrů určitě lépe, srovnání s v38 (Infinality) by to nesneslo už vůbec. Když jsem viděl poslední řadu "revolučních" MacBooků, začínám se vážně děsit dne, kdy mne můj současný ThinkPad opustí...

Vidim, ze ste expert, ta "krychle" ma este moznost napojenia kabla. Ak tam mal priamo koliky, bola to kolegova hlupost. Ked mate smatlaveho kolegu, nemusite extrapolovat na vsetkych. Neviem, co to tu zvatlate, ale vykreslovanie fontov je uplne v poriadku.

Neviditelný

« Odpověď #49 kdy: 30. 12. 2016, 01:41:07 »
Krychlovitý adaptér nabíječky má velikost menšího routeru a protože zásuvkové kolíky jsou umístěné přímo na adaptéru, nepříjemně se lámal ven ze zdířky. Vím, že to lze nastavit kabelem, pokud jej člověk se sebou ovšem má. Docela mě překvapilo, jak vypadá tolik opěvované applí vykreslování fontů na běžném 24" FHD displeji. Něco tak kostrobatochlupatého jsem doopravdy nečekal. Freetype 2.7 s rendererem v40 vypadá na displeji stejných parametrů určitě lépe, srovnání s v38 (Infinality) by to nesneslo už vůbec. Když jsem viděl poslední řadu "revolučních" MacBooků, začínám se vážně děsit dne, kdy mne můj současný ThinkPad opustí...

Vidim, ze ste expert, ta "krychle" ma este moznost napojenia kabla. Ak tam mal priamo koliky, bola to kolegova hlupost.
Všiml jste si, že o té možnosti vím a výslovně jsem to ve svém předchozím příspěvku zmínil? Narážím na to, že ten kabel se sebou člověk musí tahat. Sice je to tak nějak v souladu s filosofií Applu, kdy zákazník dostane malý, lehký naleštěný počítač ke kterému pak musí tahat pytel redukcí a rozšiřovacích konektorů, ale moc praktické mi to nepřijde.

Ked mate smatlaveho kolegu, nemusite extrapolovat na vsetkych.
Já na nikoho nic neextrapoluji, jen zde popisuji pár bezprostředních dojmů, které na mě MBP udělal při používání způsobem, kterým používám já svůj TP.

Neviem, co to tu zvatlate, ale vykreslovanie fontov je uplne v poriadku.
To, co jsem viděl já na mě rozhodně příliš nezapůsobilo. Kdybych se na podobné písmo musel dívat dlouhodoběji, asi by mi to nebylo příjemné. Předpokládám, že Apple má parametry rendereru optimalizované pro jejich displeje s vyšším DPI, což se na kvalitě zobrazení na běžných displejích podepíše.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 30. 12. 2016, 01:56:54 »

Jo, jiste. Oskliva plastova krabice, ktera mela par % PC trhu a vsichni se najednou mohli pretrhnout po USB.

Jinak to ale je druhorade. USB se nerozsirilo proto, ze ho Apple nekde pouzil, ale proto, ze ho nekdo jiny vymyslel. Predtim Apple vymyslel jine konektory a ty se nastesti nikdy nikde nerozsirily.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #51 kdy: 30. 12. 2016, 02:03:48 »
Ja som presiel vela updatami, upgradami cez 4 verzie a bolo to napocudovanie hladke. Co sa u debianu nedalo povedat (tam som musel vzdy minimalne pol dna fixovat)[...]
ja sem *buntu prosel povysenim pres 6 vydani a v pohode, fixnul sem par veci za max hodinku a to jen veci ktere sem si zpusobil nestandartni predchozi moji zmenou, takze pohoda ;) jak se psal je to probllem na tve jiste luxusni a super hyper drahe turbo zidli... ;)

[..] macbook pro 2016 zacali len pred chvilov shipovat a uz spolahlivo viete, ake je to kazove a ze treba 20 kil redukcii ... A to v case, ked prichadzaju na trh usb-c zariadenia[...]
o tom uz vi spolehlive kazdej, protoze uz cetl o rozsypanem rozbrazeni na LCD (delal to pribalovanej sw), problem s polovicni vydrzi baterie(nejspis spatna podpora sleep stavu cpu), zruseni zobrazeni zbyvajiiho cas behu na baterie (najednou to u tohodle modelu a teto verze systemu je uzivatele matouci, tak rekl iOvci o velky iBuh ;)

o konektorech take vi kazdej, bez dokoupeni kabelu a/nebo redukci si ani nepripojis sluchatka od iPhone7, nebo nenabijes iPhone7, nepripojis si zadnou uz vlastnenou USB flasku, mys, klavsnici, externi HDD, externi Ethernet(kdyz notebook za desitky tisic ho nemuze dat vyklapeci aby nezabiral teda misto) apod... ono "tve na trh prichazi usb-c" je take ta iSlepota, co se tvari ze lide doma nemaji zadne zarizeni na USB(tedy 1/2/3.0), nebo ze to hodej na skladku (ve jmenu zniceni sveta je to idealni) a pobezej si do iStore koupit nejakou iVec :)

prestan se chovat jak arogantni sracovado, stejne jsou ty tvoje solvetni trolloviny vsem k smichu ;)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #52 kdy: 30. 12. 2016, 02:09:30 »
suhlasim s balkim.
ja sice robim v inej oblasti it, musim robit s wordom a spol, ale osobne iba mac.
a premna vzdy linux bude unix! na nejake gnu slovicka sa mozem vykaslat//
teda okrem blbuntu ... to nie ani linux ani unix, to je obycajna kopia win.

osobne iba Mac? naposledy si slintal ze bys chtel Apple jen co si nasetris, ted pises ze vyplacnes 100.000Kc jen co si nasetris, ono jestli nebude lepsi koupit rovnou apple pozlacenej za 750.000Kc jen co si nasetris a snit dal o dokonalem jablku co z tebe udela big borce ;)

jinak gnu neni slovicko, a linux neni unix, snaha ti to vysvetlit v minulem vlaknu byla marna,  blazni tveho kalibru to nechapou, pro tebe je totiz benzinak nebo naftak to same, stejne do toho lejes petrolej a vyletej slunecnicovej olej :)

btw: v jake ze it oblasti delas? sekretarka nebo asistent uklizecky? ;)

« Odpověď #53 kdy: 30. 12. 2016, 04:08:24 »
btw: v jake ze it oblasti delas? sekretarka nebo asistent uklizecky? ;)

Chodi do serverovny vytirat podlahu :D

rada

Re: office na mac
« Odpověď #54 kdy: 30. 12. 2016, 07:05:58 »
no na manazera nemam vlohy a musel by som bezat windows vo virtualke kvoli wordu, excelu,ms projectu, sharepointu a inym manazerskym "vychytavkam"

suhlasim s balkim.
ja sice robim v inej oblasti it, musim robit s wordom a spol, ale osobne iba mac.

Kvuli aplikacim z MS Office baliku nepotrebujete windows ve virtualu. Uz jste chlapci slyseli o Office for Mac?  ;D
Nebo o Parallels Desktop, pro ty jiny vychytavky pro manazery, a bezesvem modu?  :o

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 30. 12. 2016, 07:32:45 »
Ja nevim, odkud sem tihle lide porad lezou, ale netusil jsem, ze jen v same stredni Evrope jich je tolik. Tak si rikam, jestli by nebylo dobre dat si novorocni zavazek a lezt na widlofora a jabkofora a opruzovat tam tim, jak jsou jejich OS spatne a nejlepsi je Linux. Ale zase se bojim, ze minimalne v druhem pripade by to mohlo vyprovokovat jablecnou vypravu.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 30. 12. 2016, 08:32:52 »
Ja nevim, odkud sem tihle lide porad lezou, ale netusil jsem, ze jen v same stredni Evrope jich je tolik. Tak si rikam, jestli by nebylo dobre dat si novorocni zavazek a lezt na widlofora a jabkofora a opruzovat tam tim, jak jsou jejich OS spatne a nejlepsi je Linux. Ale zase se bojim, ze minimalne v druhem pripade by to mohlo vyprovokovat jablecnou vypravu.
Že by se jablíčkáři jako pěkně nakvasili? :D Zatíženi zavazadly s redukcemi by stejně daleko nedošli :D

balki

« Odpověď #57 kdy: 30. 12. 2016, 10:34:43 »
Krychlovitý adaptér nabíječky má velikost menšího routeru a protože zásuvkové kolíky jsou umístěné přímo na adaptéru, nepříjemně se lámal ven ze zdířky. Vím, že to lze nastavit kabelem, pokud jej člověk se sebou ovšem má...

Ono to nie je "kabel", ktorý sebou pepa "tahá". Ono je to normány kábel, ziadne príslušenstvo čo treba extra, ani to neprekáža. Skôr je možnosť dať si priamo na adaptér aj ten inkriminovaný váš "kolík". Tj pre pepu ešte raz, názorne. Máme tyhle možnosti zapojení adaptéru:
  • Pomocí zásuvného kabelu
  • Pomocí zásuvného kolíku

Je to voľba, väčšina notebookov ani kolík nemá vo výbave. Ku kydom o wifi, externej klávesnici, myši a zlom vykreslovaní fontov sa už radšej nevyjadrujem. Kolega ma celé vybavenie asi z aliexpresu, inač si to neviem vysvetli

tomek21

« Odpověď #58 kdy: 30. 12. 2016, 10:58:09 »
Pánové vidím, že můj příspěvek rozpoutal docela slušnou debatu (celkem zábavné čtení: D) jen škoda, že mi vlastně nikdo neodpověděl na mou původní otázku. Na mou obhajobu pro ty, který do mě rýpu, proč chci kupovat takový levný notebook-oba s manželkou máme kvalitní firemní notebooky, na kterých děláme, co potřebujeme, akorát bychom potřebovali ještě jeden takový notebook na zábavu a pro děti, sem tam jim pustit film atd jsou ještě malé (3 a 4 roky), takže rozhodně nepotřebujeme další nevím jak nadupaný notebook ;-)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 30. 12. 2016, 11:05:39 »
Pánové vidím, že můj příspěvek rozpoutal docela slušnou debatu (celkem zábavné čtení: D) jen škoda, že mi vlastně nikdo neodpověděl na mou původní otázku. Na mou obhajobu pro ty, který do mě rýpu, proč chci kupovat takový levný notebook-oba s manželkou máme kvalitní firemní notebooky, na kterých děláme, co potřebujeme, akorát bychom potřebovali ještě jeden takový notebook na zábavu a pro děti, sem tam jim pustit film atd jsou ještě malé (3 a 4 roky), takže rozhodně nepotřebujeme další nevím jak nadupaný notebook ;-)
Tak repas, čti třeba tu https://forum.root.cz/index.php?topic=14419.msg192688;topicseen#new . Jinak ti to děti rozlámou na součástky do týdne.