Hardware pro malý domácí server

Kit

Re:Hardware pro malý domácí server
« Odpověď #45 kdy: 25. 09. 2017, 02:32:37 »
Tohle jsem považoval u serveru za samozřejmost. U HP tomu tak není?

Co považuješ za samozřejmost? Když máš rozbitý OS, tak se tam přes ssh přihlásíš? Na iLO potřebuješ licenci a ne vždy je součástí HW.

Za samozřejmost považuji, že se přihlásím na hostitelský OS, který je součástí základové desky serveru a který běží i bez spuštěných hostovaných systémů a že z něj ty hostované systémy mohu nabootovat nebo vypnout.

U tak malého serveru, jakým je Gen8, předpokládám jen jeden hostovaný systém, tedy bez WMware.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #46 kdy: 25. 09. 2017, 02:57:40 »
@Kit nevim jak je to u iLO, neznam moznosti bez licence, s licenci predpokladam (a co ted prede mnou psali) je to proste podobne jako s tou ASRock Rack deskou... na ni je nezavislej ARM CPU(na kterem bezi od vyrobce dodane IPMI nad GNU/Linux), s vlastni RAM, s prirazenou vyhrazenou LAN a bezi pri vypnutem pocitaci (tedy dokud je zapojene napajeni)... ma to SSH pristup kde jde vypnout/zapnout/restartovat server, tedy s x86 CPU, ma to WEB pristup kde jde to same, plus hromady dalsich veci, jak sem psal primarne jde o KVM-over-IP, tedy moznost videt vzdalene VGA vystup a ovladat vzdalenou klavesnici, nezavisle na bezicim/nebezicim/existujicim OS na disku..

to tebou zminovane SSH, tobe bezi i kdyz mas server vypnutej a odpojene HDD? pres to tebou zminuvane webove rozhrani, dostanes se vzdalene do BIOSu? muzes ho ovladat/nastavit? vidis POST? vidis errory pred pristupem na disk? muzes provadet vzdalenou instalaci na cistej disk bez toho aby ti nekdo fyzicky zapojil USB/DVD?

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 25. 09. 2017, 03:29:16 »

Co považuješ za samozřejmost? Když máš rozbitý OS, tak se tam přes ssh přihlásíš? Na iLO potřebuješ licenci a ne vždy je součástí HW.

Za samozřejmost považuji, že se přihlásím na hostitelský OS, který je součástí základové desky serveru a který běží i bez spuštěných hostovaných systémů a že z něj ty hostované systémy mohu nabootovat nebo vypnout.

U tak malého serveru, jakým je Gen8, předpokládám jen jeden hostovaný systém, tedy bez WMware.

To vypadá jak když motáš jedno přes druhé. Jaký hostovaný a hostitelský systém? Proč vmware? Tady nejde o žádnou virtualizaci.

Řada desek má něco podobného chytřejšímu "BIOSu", co ti umožňuje to vzdáleně spravovat a zapínat, myslíš tohle? Samotné iLO je věcí serverů od HPE a zadarmo není, avšak HPE servery prodává rovnou s licencí, chce si to vždy ověřit.

Lol Phirae

« Odpověď #48 kdy: 25. 09. 2017, 04:41:53 »

Kristova noho, to není žádná virtualizace. To je nějaká soutěž o co nejvíc mimózní komentář, nebo co?

Sklicko

Re:maly domaci server
« Odpověď #49 kdy: 25. 09. 2017, 14:37:42 »
Microserver už je gen 10, zase amd, ale nemá iLO  >:(
Takže asi opravdu gen 8

Ja som na podobnom fore nasiel link na nasledovny stroj, ktory by som si urcite kupil (ak by som mla vhodny priostor + zbytocne peniaze...). MB v uvedneom stroji obsahuje nieco podobne ako ILO: IPMI

https://www.supermicro.com/products/motherboard/Atom/X10/A1SAM-2550F.cfm

Kit

« Odpověď #50 kdy: 25. 09. 2017, 15:23:04 »
to tebou zminovane SSH, tobe bezi i kdyz mas server vypnutej a odpojene HDD? pres to tebou zminuvane webove rozhrani, dostanes se vzdalene do BIOSu? muzes ho ovladat/nastavit? vidis POST? vidis errory pred pristupem na disk? muzes provadet vzdalenou instalaci na cistej disk bez toho aby ti nekdo fyzicky zapojil USB/DVD?

Když to SSH komunikuje s BIOSem toho serveru, tak opravdu netuším, proč bych neměl vzdáleně vidět POST a nemohl si spustit nebo vypnout operační systém.

trubicoid2

« Odpověď #51 kdy: 25. 09. 2017, 15:34:08 »

Když to SSH komunikuje s BIOSem toho serveru, tak opravdu netuším, proč bych neměl vzdáleně vidět POST a nemohl si spustit nebo vypnout operační systém.

ty kide, jak si jako představuješ, že SSH komunikuje s biosem? já se v tom nějak ztrácím  ;D

takže na serveru běží OS, dejme tomu třebas Linux, na něm běží SSH, do něj se připojíš a BIOS - nevidíš, POST - nevidíš, maximálně můžeš dát poweroff nebo restart. Ale třeba zapnout vypnutý OS ti asi moc nepůjde, když se tam SSH nedostaneš, ne?

naopak iLO beží pořád, nezávisle na OS a na jiném IP. dá se tam taky mimochodem připojit SSH, ale to sem nebudeme plést, jinak to už nerozpletem  ;D takže do iLO se leze prohlížečem a máš možnost vypnout/zapnout, připojit ISO, kouknout na teploty, připojit konzoli - vidíš POST, můžeš vlézt do BIOSu a tam měnit pytloviny atd...

Kit

« Odpověď #52 kdy: 25. 09. 2017, 15:44:53 »
naopak iLO beží pořád, nezávisle na OS a na jiném IP. dá se tam taky mimochodem připojit SSH, ale to sem nebudeme plést, jinak to už nerozpletem  ;D takže do iLO se leze prohlížečem a máš možnost vypnout/zapnout, připojit ISO, kouknout na teploty, připojit konzoli - vidíš POST, můžeš vlézt do BIOSu a tam měnit pytloviny atd...

Mám na mysli komunikaci s iLO přes SSH, ale každý výrobce tomu iLO zřejmě říká jinak a proto jsem ho označil za hostující systém.

Lol Phirae

« Odpověď #53 kdy: 25. 09. 2017, 15:50:00 »
Mám na mysli komunikaci s iLO přes SSH, ale každý výrobce tomu iLO zřejmě říká jinak a proto jsem ho označil za hostující systém.

trubicoid2

« Odpověď #54 kdy: 25. 09. 2017, 15:59:02 »
no takže abysme to uzavřeli, tvůj "hostující systém" = iLO = DRAC a to chceš, bez toho je to otrava a ne server, například musíš připojovat klávesnici a monitor

takže k tvé otázce - i doma se iLO hodí, bez něj nemáš svůj "hostující systém", správně se u Gen8 musí dokupovat licence, měsíc je myslím zadarmo, prakticky v domácích podmínkách se to dá řešit i jinak (viz můj starší post v tomto vlákně)

u mé staré N40L se žádná licence kupovat nemusela, bylo to v ceně přídavné PCIe karty, ovšem zase tak karta se musela koupit zvlášť

Kit

« Odpověď #55 kdy: 25. 09. 2017, 16:20:05 »
no takže abysme to uzavřeli, tvůj "hostující systém" = iLO = DRAC a to chceš, bez toho je to otrava a ne server, například musíš připojovat klávesnici a monitor

takže k tvé otázce - i doma se iLO hodí, bez něj nemáš svůj "hostující systém", správně se u Gen8 musí dokupovat licence, měsíc je myslím zadarmo, prakticky v domácích podmínkách se to dá řešit i jinak (viz můj starší post v tomto vlákně)

Z poměrně komplikovaných licenčních podmínek jsem vytušil, že nějaká licence iLO Standard je dodávána k HW zdarma. Možná by pro domácí podmínky zcela vyhovovala. Má s tím někdo zkušenosti?

trubicoid2

« Odpověď #56 kdy: 25. 09. 2017, 16:24:06 »
30 dní plná, pak nemáš konzoli, jenom zapínání-vypínání

závěr: buď nainstaluješ rychle do 30 dní, nebo potřebuješ plnou licenci, nebo prohledáš toto vlákno

Lol Phirae

« Odpověď #57 kdy: 25. 09. 2017, 16:27:33 »
Z poměrně komplikovaných licenčních podmínek jsem vytušil, že nějaká licence iLO Standard je dodávána k HW zdarma. Možná by pro domácí podmínky zcela vyhovovala. Má s tím někdo zkušenosti?

Tady máš poměrně jednoduchou tabulku, nevím, jestli to má smysl dál vysvětlovat. Pokud potřebuješ jinou licenci, tak si můžeš pořídit na dva měsíce zkušební (jakoukoliv verzi). Pokud ji potřebuješ na dýl, tak by sis třeba mohl přečíst celou diskusi, nebo použít strejdu Googla.

Pá.

Kit

« Odpověď #58 kdy: 25. 09. 2017, 16:55:51 »

Tady máš poměrně jednoduchou tabulku, nevím, jestli to má smysl dál vysvětlovat. Pokud potřebuješ jinou licenci, tak si můžeš pořídit na dva měsíce zkušební (jakoukoliv verzi). Pokud ji potřebuješ na dýl, tak by sis třeba mohl přečíst celou diskusi, nebo použít strejdu Googla.

Pá.

Tu tabulku jsem již viděl. Sice vůbec není přehledná, ale čtu z ní:

iLO Standard: Ships at no extra cost in all servers that support iLO
  • Embedded system health
  • Virtual power button
  • IPMI over LAN/DCMI
  • Web-based GUI
  • SSH Command Line Interface
  • RIBC
  • Virtual serial port
  • IPv6
  • Actuve Health System Diagnostics
  • Embedded Remote Support
  • Agentless Management
  • Server Health Summary
  • Rebooting iLO wit the UID button
  • iLO RESTful API
  • iLO Federation Discovery
  • Silicon Root of Trust

Z toho mi vyplývá, že by ta SSH konzole na iLO měla fungovat a dokonce i správa přes webové rozhraní. Nebo je to snad jinak?

trubicoid2

« Odpověď #59 kdy: 25. 09. 2017, 17:05:17 »
no ssh funguje na to vypínání a zapínání třeba, tebe ale spíš zajímá Integrated Remote Console a Virtual Media