Název tématu je "hardware pro malý domácí server", takže nabízet tady VPSFree asi není úplně to, co autor zamýšlel.
Abych shrnul moji zkušenost:
Doteď jsem na domácí servírovaní, mimo jiné, používal NAS od QNAPu, ale protože některé věci mi doslova lezly na nervy, rozhodl jsem se pro koupi Microserveru od HP.
Gen10 s procesorem od AMD nedoporučuji, prakticky je to pomalejší než Celeron G1610T, nemá to vzdálený management (něco se pokazí a běhejte doma s monitorem a klávesnicí) a možnosti upgradu jsou dost omezené (ačkoli větší maximální velikost RAM 32 GB).
Koupil jsem tedy Gen8 za lidových 5990 Kč,
následně jsem koupil 3 2TB disky, že jako bude RAID5.
RAID5 byl pomalý, takže jsem koupil ještě jeden disk a bude RAID10. To máme 4x1500=6000 Kč za disky.
Protože chci data zvlášť od operačního systému, koupil jsem z výprodeje SSD od Samsungu 120 GB za 1500 Kč.
Následně jsem si pustil pár virtuálek, abych se zbavil zbytečně běžícího HW doma (ovládání regulace topení, Plex media server, UBNT controller, UBNT video) a zjistil, že 4 GB RAM je opravdu málo. Přišla další investice do RAM, když jsem viděl cenu HP SmartMemory, měl jsem smíšené pocity (zvracení a pláč) a koupil těžce sehnatelný, ale oproti modulům od HP celkem lehce sehnatelný Kingston KTH-PL316E/8G. To bylo dalších cca. 2500 Kč.
Ukázalo se, že 12 GB je pořád málo, tak jsem se rozhodl objednat ještě jednu, to je dalších 2500 Kč.
Protože si nedovedu představit život bez šifrovaných dat a mám rád bezobslužný přístup (TPM + LUKS), potřeboval jsem k tomu pořídit TPM (HP v základu nemá), to je dalších 1200 Kč.
Do budoucna přemýšlím nad výměnou procesoru za Xeon E3-1265L v2 (má TDP 45 W, chladič je dimenzovaný na 35 W, podle zkušeností z jiných fór se to ale zvládne uchladit i u Prime95) - to je cca. 5000 Kč na ebay
V součtu 19690 Kč - ať se mi někdo pokouší tvrdit, že microserver je levný

Na druhou stranu je to tiché, relativně kvalitní a spolehlivé.