Hardware pro malý domácí server

Re:Hardware pro malý domácí server
« Odpověď #75 kdy: 07. 10. 2017, 18:34:00 »
Urcite Raspberry PI davam +1, ja bych teda volil bud Odroid UX4 nebo Banana PI, ktery maj 8core procaky a vic ramky, nebo RPI Model C, kterej uz je taky 8core, ale nesehnal jsem ho nikde, vetsinou vyprodanej.

A posledne tu mame projekt vpsfree.cz:
https://vpsfree.cz/

nobody(ten pravej)

« Odpověď #76 kdy: 07. 10. 2017, 19:22:29 »
[...]Odroid UX4 nebo Banana PI[...]
UX4 zrovna pro (v podstate) NAS neni vhodne, mnohem lepsi na jeho zaklade postavena deska Odroid HC1 primo pro NAS uz s kvalitnim USB2SATA s UAS prevodnikem...
https://forum.armbian.com/index.php?/topic/4983-odroid-hc1/

Banana Pi ROZHODNE nebrat ma to 0 SW support a vyrobce je totalni ignorant co ani neni schopen na web dat spravne specifikace...

nebo RPI Model C, kterej uz je taky 8core, ale nesehnal jsem ho nikde, vetsinou vyprodanej.
jako vtip, dobry, vis o tom ze model C neexistuje a slo jen o aprilovej joke pred 2lety? :)

« Odpověď #77 kdy: 07. 10. 2017, 19:48:25 »
Nechce se mi to cely skrolovat, ale takova maly domaci "server" jsem si prave postavil.

Asrock J4205 ITX nebo tak neco se to jmenuje. Zkratka pasivne chlazeny quadcore, umi 4k@60Hz do HDMI(jeden nikdy nevi co se bude hodit, priplatek byl minimalni) a nejaky ty H265 co je pry strasne cool.
60GB SSD na Ubuntu system(premyslim i o flashce casem)
Poradny SSD pro docker volumes
WD RED na péčko.
Zbyvajici SATA kabel mam vytazenej ven i s napajenim a tam tocim zalohovaci disky (ja vim, nechte praci strojum, ale proste to obcas manualne zalohuju kdyz jedu k nasim a mam dva disky ktery takhle tocim pro pripad asi povodni nebo ze by mi domu spadlo letadlo).

Pouziti:
1) NAS - uloziste videa(prehrava ho rPi nebo tablet pres smb), rychle dostupna historicka a pracovni data, prvni level zalohovani z pracovniho notebooku
2) Gitlab + CI v Dockeru pro PHP aplikace
3) maji to deti jako desktop na youtubka a nejaky hry (na notebooky jeste zdaleka nemaji vek)

Deska trojku, 16GB SO-DIMM DDR3L trojku, disky neco starsi neco novy WD RED, zdroj jsem vyndal ze skrine Enermax ErPRO a jedine co slysim je uz pomerne starsi monitor a kdyz pripojim "bezny" HDD a zalohuju na nej.
Diky spotrebe to bezi nonstop.
Skoda, ze PCIe neni 4x aby tam sel dat pripadne 4x SATA radic pro RAID5 pole(mdadm) - ale az prdnu system na flashku(pripadny tmp na ten solidni SSD) tak budu mit 3x SATA k dispozici prave na to pole proti poruse jednoho disku.

EDIT: ty Avoton desky vypadaji desne cool, ale sakra to, aby clovek chodil krast maslo... Jo do firmy bych to koupil, ale na doma si to pro sebe nedokazu nejak obhajit.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #78 kdy: 07. 10. 2017, 19:50:05 »
Ma skvely vypocetni vykon, dobrou cenu pameti, ale jako skladiste dat se to uplne nevyplati.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #79 kdy: 11. 10. 2017, 19:00:43 »
jako vtip, dobry, vis o tom ze model C neexistuje a slo jen o aprilovej joke pred 2lety? :)
[/quote]

Jeeee, nevedel, ja jen ted hledal nejaky 8 core a narazil jsem na to na jedne strance :D Vidis, sem blbec, tady jsem to nasel, ale neapadlo me skocit do review hhh, jsem si jen rekl, aha, to hned asi vyprodali :D
https://thepihut.com/products/raspberry-pi-model-c

Kazdopadne oproti temhle singleboardovkam si stavim ted taky malej vyvojovej server (samozrejme pobezi na Gentoo linuxu, jak jinak hehe), specifickace neni uplne hotova, ale:
1. Uz me nebavi nosit ani laptop, proste uz nechci mit na zadech batoh
2. Delam ted projekt pro IoT, kde backend pobezi na multithreaded Java stacku + AI na GPU (taky v Jave pres C/C++ bridge) a bude potreba "demonstracni masinka", kazdopadne soucasti backendu i web app, takze to na tom chci prazit

No a skoncil jsem(zatim) na tomhle no:
- Asrock x99-itx/ac nebo x299(ale ta je kurva draha, ale ma ve spodni casti konektory na 2x .m2 disky -> 2TB hodne rychle IO) - 7000,--
- Fractal Design Node 202 + Integra SFX 450W, FD-MCA-NODE-202-AA-EU - 3500,--
- 18 core Xeon Processor QH26 E5-2697 V4 - ~13000,-- ES verze, bezne pouzivam a totalni spokojenost, prvni dva kusy jiny verze ovsem jsem kdysi koupil z ciny jeden za 10000,--, kdy v cechach staly 70-80,000 s DPH
- 64GB ECC RAM - 13000-15000,--
- 2TB (2x 1TB disky) - cca 20,000,--
- Nvidia 1080TI 11GB VRAM - uz mam

No a mas maly vyvojovy server za 56,000,-- :-))) tak jeste DPH dolu 20% -> 44,000. No, tomu rikam domaci vyvojovy server.

« Odpověď #80 kdy: 11. 10. 2017, 19:07:52 »
Ma skvely vypocetni vykon, dobrou cenu pameti, ale jako skladiste dat se to uplne nevyplati.

No, postavit si na tom ale vyvojovy prostredi bych rekl uplne super, nic jsem na tom neprovozoval naostro, ale why not.

jeniceek

« Odpověď #81 kdy: 11. 10. 2017, 19:49:24 »
Název tématu je "hardware pro malý domácí server", takže nabízet tady VPSFree asi není úplně to, co autor zamýšlel.

Abych shrnul moji zkušenost:
Doteď jsem na domácí servírovaní, mimo jiné, používal NAS od QNAPu, ale protože některé věci mi doslova lezly na nervy, rozhodl jsem se pro koupi Microserveru od HP.
Gen10 s procesorem od AMD nedoporučuji, prakticky je to pomalejší než Celeron G1610T, nemá to vzdálený management (něco se pokazí a běhejte doma s monitorem a klávesnicí) a možnosti upgradu jsou dost omezené (ačkoli větší maximální velikost RAM 32 GB).

Koupil jsem tedy Gen8 za lidových 5990 Kč,
následně jsem koupil 3 2TB disky, že jako bude RAID5.
RAID5 byl pomalý, takže jsem koupil ještě jeden disk a bude RAID10. To máme 4x1500=6000 Kč za disky.
Protože chci data zvlášť od operačního systému, koupil jsem z výprodeje SSD od Samsungu 120 GB za 1500 Kč.
Následně jsem si pustil pár virtuálek, abych se zbavil zbytečně běžícího HW doma (ovládání regulace topení, Plex media server, UBNT controller, UBNT video) a zjistil, že 4 GB RAM je opravdu málo. Přišla další investice do RAM, když jsem viděl cenu HP SmartMemory, měl jsem smíšené pocity (zvracení a pláč) a koupil těžce sehnatelný, ale oproti modulům od HP celkem lehce sehnatelný Kingston KTH-PL316E/8G. To bylo dalších cca. 2500 Kč.
Ukázalo se, že 12 GB je pořád málo, tak jsem se rozhodl objednat ještě jednu, to je dalších 2500 Kč.
Protože si nedovedu představit život bez šifrovaných dat a mám rád bezobslužný přístup (TPM + LUKS), potřeboval jsem k tomu pořídit TPM (HP v základu nemá), to je dalších 1200 Kč.
Do budoucna přemýšlím nad výměnou procesoru za Xeon E3-1265L v2 (má TDP 45 W, chladič je dimenzovaný na 35 W, podle zkušeností z jiných fór se to ale zvládne uchladit i u Prime95) - to je cca. 5000 Kč na ebay

V součtu 19690 Kč - ať se mi někdo pokouší tvrdit, že microserver je levný :D
Na druhou stranu je to tiché, relativně kvalitní a spolehlivé.

Kit

« Odpověď #82 kdy: 11. 10. 2017, 19:59:30 »

No, postavit si na tom ale vyvojovy prostredi bych rekl uplne super, nic jsem na tom neprovozoval naostro, ale why not.

Na datové skladiště se hodí spíš S3 a jemu podobné cloudy. Na hromadné zmenšování fotek nebo na zpracování videa by se však tohle mohlo docela dobře hodit. Trochu mi však uniká, jak a proč by se na tom dalo stavět vývojové prostředí.

Kit

« Odpověď #83 kdy: 11. 10. 2017, 20:12:40 »
... Následně jsem si pustil pár virtuálek, abych se zbavil zbytečně běžícího HW doma (ovládání regulace topení, Plex media server, UBNT controller, UBNT video) a zjistil, že 4 GB RAM je opravdu málo.

Opravdu bylo nutné tohle vše virtualizovat? Nedivím se, že na to byly 4 GB málo, vždyť v daném případě je ta virtualizace jen plýtváním pamětí a výkonem.

Ať mi někdo zkusí vysvětlit, proč na péčko potřebuje RAID 10.

Lol Phirae

« Odpověď #84 kdy: 11. 10. 2017, 20:23:49 »
následně jsem koupil 3 2TB disky, že jako bude RAID5.
RAID5 byl pomalý, takže jsem koupil ještě jeden disk a bude RAID10.

Tak já ti fakt nevím, ZFS RAIDZ-1 na NAS4Free vytíží gigabit ethernet na maximum.

jeniceek

« Odpověď #85 kdy: 11. 10. 2017, 20:26:11 »
Citace

Ty disky jsou použité, takže je větší šance selhání více kusů najednou - jejich cena umožňuje držet si pár kousků na rychlou výměnu.
Není na tom jenom péčko, ale i rodinné fotky, videa, skeny všech faktur, dokumentů a podobné materiály, které by byly nenávratně ztraceny v případě selhání.

Citace
vždyť v daném případě je ta virtualizace jen plýtváním pamětí a výkonem.
Tak většinou virtualizuju Debian, poslední dobou spíše Alpine - to je +200 MB a +100 MB využití RAM, využití procesoru je dá se říci zanedbatelné. Virtualizované Windows bez GUI taky nejsou úplný žrout systémových prostředků. Další výhoda jsou zálohy kdy to prostě nahodím na jiné železo a jedu bez nutnosti nastavovat.

Citace
Tak já ti fakt nevím, ZFS RAIDZ-1 na NAS4Free vytíží gigabit ethernet na maximum.
Vyzkouším, zatím používám linuxový RAID vyrobený přes MDADM

Kit

« Odpověď #86 kdy: 11. 10. 2017, 20:39:11 »
Citace

Ty disky jsou použité, takže je větší šance selhání více kusů najednou - jejich cena umožňuje držet si pár kousků na rychlou výměnu.
Není na tom jenom péčko, ale i rodinné fotky, videa, skeny všech faktur, dokumentů a podobné materiály, které by byly nenávratně ztraceny v případě selhání.

Možná by stálo za zvážení, zda by se ty disky nedaly uspořádat stylem:
- 2 disky do RAID1 na privátní data
- 1-2 disky samostatné na filmy, videa, a jiná data která by se dala snadno nahradit

Další možností je využití toho QNAPu jako záložního serveru pro zrcadlení důležitých dat. RAID1 by pak nebyl nutný.

jeniceek

« Odpověď #87 kdy: 11. 10. 2017, 21:04:24 »
Ještě k tomu výkonu disků - úzkým hrdlem bude mimo jiné i procesor, který nemá HW podporu šifrování, reálně se tak dostávám na cca. 60 MB/s čtení a 55 MB/s zápis, tohle nejspíš vyřeší výměna za Xeon.

K zálohovací strategii:
RAID není záloha, ten je spíše k tomu, ať nejsem 2 dny offline kvůli čekání na doručení disku.
Zálohy dělám jednou měsíčně stylem připojím externí disk přes USB3, rsync dat na disk, odnesu disk do práce, rsync na diskové pole zaměstnavatele, které mám připojené k virtuálce přes iSCSI (samozřejmě šifrovaně).
Data tedy fyzicky existují na třech místech (byť některá z nich jsou max. měsíc pozadu).

Můžeš mi prosím sdělit důvod, proč se vyhnout RAID10? Většinou jsem slyšel hejty spíš na RAID5, RAID6

« Odpověď #88 kdy: 11. 10. 2017, 21:44:56 »

Na datové skladiště se hodí spíš S3 a jemu podobné cloudy. Na hromadné zmenšování fotek nebo na zpracování videa by se však tohle mohlo docela dobře hodit. Trochu mi však uniká, jak a proč by se na tom dalo stavět vývojové prostředí.

Jo, souhlasim no, S3 na storage. Tak ja mam vsechny svoje servery vlastne na vyvoj (hadoop, spark, gpu, ai) jako jedno vyvojovy prostredi, jsem ujel na svoji vlne... :-) odpuste mi, ze jsem hloupejsi nez syn vesnickeho burana a televizni rosnicky :D

Offtopic:
To zmensovani fotek a images, to je fakt pozen, co se nam narodil maly ubytek rodinneho rozpoctu, tak zena generuje ohromny (na muj vkus) objem fotek a videi a ja nevim co s tim, protoze to je samozrejme obrovite, nevis o nejakym open source reseni, kam to naleju na hromadu a ono mi to zkonvertuje automaticky do formatu rozmeru a nejlip jeste prida do kolekce? To jen tak mimo rec, kdyz si to zminil

Kit

« Odpověď #89 kdy: 11. 10. 2017, 21:54:31 »
To zmensovani fotek a images, to je fakt pozen, co se nam narodil maly ubytek rodinneho rozpoctu, tak zena generuje ohromny (na muj vkus) objem fotek a videi a ja nevim co s tim, protoze to je samozrejme obrovite, nevis o nejakym open source reseni, kam to naleju na hromadu a ono mi to zkonvertuje automaticky do formatu rozmeru a nejlip jeste prida do kolekce? To jen tak mimo rec, kdyz si to zminil

Zkus ImageMagic.