Takze ty vlastne rikas, mily Jardo, ze:
1. KDE je preplacane
2. GNOME je pomale (a s dost zmrvenym UI)
Ale prdlajs, rikam, ze me nevyhovuji. Jak jsi si mohl vsimnout, maji sve nadsene uzivatele.
Oboji je chyba toho softwaru, nemyslis?
Opakuji, nevyhovuji me ani memu HW. Jini lide maji jiny vkus a jiny HW. Je dobre, ze si muzou vybrat co me nevyhovuje.
Napr takovy Mac nema okenni manager ani preplacany, ani pomaly.
To nevim, ja to zkousel akorat na Macu, nekdy ve verzi tak 10 let stare. Pro srovnani rychlosti bych to musel hodit na stejny HW, na jakem mam LXDE a pak by se videlo. Obavam se, ze vysledek by nebyl nijak uzasny. Ale jinak UI Macu mi nesedi, to uz radsi to KDE.
Zeby tim, ze problemy neresili vytvarenim dalsich okennich manageru, ale vyladovanim jednoho a toho sameho v prubehu let? A ze se nad tim, jak ma ten oknenni manager vypadat, zamysleli profesionalni designeri a ne amateri o vikendech v temne mistnosti, zatimco jim manzelka zahybala se sousedem? A ze priorita bylo to, aby vsechno dobre fungovalo, nemenilo se to porad a zachovavalo to nejaky dany standard, namisto pridavani dalsich a dalsich kravin?
Ale hovno. Na Macu si nema clovek z ceho vybrat, takze iOvce musi byt nadseny tim, co jim Apple da. Zaplat pan buh, ze si na Linuxu muzu vybrat, protoze ti profesionalni designeri Apple stvorili neco, co se mi vubec nelibi a co se mi blbe pouziva. A ta stabilita v ramci Macu je asi tak stejna, jako treba stabilita v ramci Xfce4. Nevsiml jsem si, ze by do Xfce4 s kazdou verzi vecpali nejakou revoluci. Samozrejme, pokud delas jednou na stroji s Gnome, podruhe na stroji s KDE a pak na LXDE ci dokonce Openboxu, tak to vypada jinak. Nicmene ve vetsine DE kupodivu zasady pouzivani zustavaji vicemene stejne, takze pokud clovek neni blby jak dlabane necky, tak si poradi. To lidi, kteri presli z Widli 7 na 10 to maji horsi.
GNOME a KDE to jsou jak nejaky pubartak z ucnaku, co kdyz uz nic neumi tak si alespon odbarvi vlasy, poridi si tetovani a do ucha si da nausnici. Ten takzvany lighweight Xfce ma zase dost spartanske UI.
S tim ti neporadim. Ani jedno z nich uz leta nepouzivam, zakotvil jsem na LXDE jako na DE, ktere je dobrym kompromisem mezi narocnosti na HW, klikatelnosti a drevni konfiguaci pomoci konfiguracnich souboru. Spartanske UI Xfce4 mi ale vyhovovalo. Opravdu nemam rad DE plne picovin a efektu a Xfce jsem prestal pouzivat proto, ze LXDE zere menme RAM. Kdyby Xfce4 melo stejne naroky, asi bych u nej zustal.
V kostce bych to shrnul asi takto: ....
Opakujes se. Kdyz ti to nesedi, kup si Mac a budte spolu stastni.
https://i.pinimg.com/originals/e0/ab/f9/e0abf9907b2ab984c96fee9d21f97c51.jpg