Notebook pro vývojáře v Javě

David

Re:Notebook pre Java Vyvojara
« Odpověď #90 kdy: 02. 10. 2016, 09:50:29 »
V praci mam na vyvoj v Jave Thinkpad rada T5xx (bohuzel Windows 7) doma pro soukrome ucely Macbook a Thinkpad T4xx s Win 10 a Linuxem. Doporucuji zamerit se na velikost ram a opravdu rychle SSD (samozrejmosti je i7 cpu).

Co jsem tak vysledoval z diskuzi na netu tak mezi starou serii T530 a novymi T5xx neni vykonostne az tak moc vysoky rozdil - co me, ale stve je velikost upgradovatelne RAM. Ocenil bych tak 32GB - uvazuji tedy o prechodu na W5xx

Take by me zajimalo zda nekdo pouzivate m.2 SSD v Raid0 - stoji to za ten narust vykonu? je to bezpecne?

Kit

« Odpověď #91 kdy: 02. 10. 2016, 10:01:30 »
Používám tolik RAM, kolik mají zákazníci. Bohatě mi to stačí, víc nepotřebuji. Je na tom snad něco špatně?

Pokud to zhorsuje tvoji produktivitu, tak ano, je na tom neco spatne. To stejne plati pro textovy editor versus IDE - si pamatuju, ze z tebe minule vypadlo, ze vlastne ani netusis, co za refaktorovani IDE opravdu umi; pro Javu opravdu hodne: napr. zmena poradi parametru metody [vsude tam, kde se opravdu dedi, ne jen trapne pouze podle jmena], presunuti tridy mezi baliky [automaticky to upravi vsechny importy], presun members do predka/potomka [nemusi byt v jednom souboru]*. Argument, ze to nepouzivas (to jsi myslim minule napsal, ale mozna se pletu), opravdu nepouzivej, protoze to znamena, ze delas pouze na nejakych trivialitach, kde se nikdy nemeni pozadavky v prubehu vyvoje (to jsem jeste nezazil :D) a kde vysledny kod je pouze napis a zapomen, nikdy se do vysledne aplikace nebude nic pridavat/opravovat/upravovat (take jsem take nezazil). Predchozi veta navic pocita s tim, ze pises hned napoprve dokonaly kod, coz jsem opet v praxi take nikdy nevidel.

Popsal jsi jen kosmetické úpravy v kódu, které by mi na plnohodnotné refaktorování nestačily a stejně bych ho musel dělat ručně. Na to mi stačí Vim s 2GB RAM.

Pokud se mění požadavky během vývoje, tak jen dopíši chybějící třídy, případně staré vyměním za nové, ale architekturu aplikace neměním.

F.

« Odpověď #92 kdy: 02. 10. 2016, 10:20:45 »
Na jaře jsem si koupil Thinkpad P50 (Pčka jsou nové portable workstation, místo řady W).

takže mám

Xeon E3-1535M - https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Xeon+E3-1535M+v5+%40+2.90GHz&id=2667
64 GB RAM
Samsung 950 PRO NVMe m2 - http://www.samsung.com/uk/consumer/memory-storage/ssd/950-pro/MZ-V5P512BW

Do 4K displaye jsem nešel, obaval jsem se, že podpora hidpi je pořád nic moc, tak mám FullHD.

Velka ramka je užitečná pro virtuálky a clusterovaní databazí nebo app serveru. Mit vlastni java vyvojare jako zamestnance, kterym platim 70k nebo vic kazdy mesic tak bych nic jineho nekupoval.

F.

« Odpověď #93 kdy: 02. 10. 2016, 10:36:42 »

Co bych měl povídat? Ukaž mi třeba na GitHubu aplikaci v Javě, která je napsána objektově. Většina z toho má do OOP hodně daleko.

Namátkou..

https://github.com/JetBrains/intellij-community
https://github.com/neo4j/neo4j
https://github.com/hazelcast/hazelcast

vnarek

« Odpověď #94 kdy: 02. 10. 2016, 11:23:13 »
Co bych měl povídat? Ukaž mi třeba na GitHubu aplikaci v Javě, která je napsána objektově. Většina z toho má do OOP hodně daleko.

Osobně bych spíš uvítal nějakou repository s kvalitním php kódem. Čistě pro studijní účely. 

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #95 kdy: 02. 10. 2016, 11:29:26 »
Používám tolik RAM, kolik mají zákazníci. Bohatě mi to stačí, víc nepotřebuji. Je na tom snad něco špatně?

Pokud to zhorsuje tvoji produktivitu, tak ano, je na tom neco spatne. To stejne plati pro textovy editor versus IDE - si pamatuju, ze z tebe minule vypadlo, ze vlastne ani netusis, co za refaktorovani IDE opravdu umi; pro Javu opravdu hodne: napr. zmena poradi parametru metody [vsude tam, kde se opravdu dedi, ne jen trapne pouze podle jmena], presunuti tridy mezi baliky [automaticky to upravi vsechny importy], presun members do predka/potomka [nemusi byt v jednom souboru]*. Argument, ze to nepouzivas (to jsi myslim minule napsal, ale mozna se pletu), opravdu nepouzivej, protoze to znamena, ze delas pouze na nejakych trivialitach, kde se nikdy nemeni pozadavky v prubehu vyvoje (to jsem jeste nezazil :D) a kde vysledny kod je pouze napis a zapomen, nikdy se do vysledne aplikace nebude nic pridavat/opravovat/upravovat (take jsem take nezazil). Predchozi veta navic pocita s tim, ze pises hned napoprve dokonaly kod, coz jsem opet v praxi take nikdy nevidel.

Popsal jsi jen kosmetické úpravy v kódu, které by mi na plnohodnotné refaktorování nestačily a stejně bych ho musel dělat ručně. Na to mi stačí Vim s 2GB RAM.

Problem je, ze i tyto "kosmeticke upravy" by jste delal dlouhe hodiny, ve vetsim projektu klidne dny, zatimco poradne IDE by je melo hotove za par vetrin ;D.

Pokud se mění požadavky během vývoje, tak jen dopíši chybějící třídy, případně staré vyměním za nové, ale architekturu aplikace neměním.

Nemusi se menit cela architektura, staci hloupe upravy v interfacu, prave treba ty zminene presuny parametru v metode napric vsemi implementacemi, ale i trivialni prejmenovani metody rozhrani ve vsech implementacich (ne nahrazeni textu "update" za "updateUser", protoze to pochopitelne rozbije vsechny metody v projektu pojmenovane "update", ne jen ty, ktere implementuji dane rozhrani nebo dedi).

Upripmne, cim vic pisete, tim vice mam pocit, ze se realnym vyvojem moc nezabyvate a spise delate male write-only one-man-show veci, kde to, co popisujete, asi muze fungovat.

K tematu - planuji si poridit 4k kvuli praci, myslite, ze na to os/aplikace jeste nejsou pripravene (jde mi o widle 10 tak i o tucnaka)?

Velka ramka muze byt pouzita i jako ramdisk, pokud v nejake aplikaci je ssd pomale.

Pamet 4GB je naproste minimum, i s tim se bude v Jave vyvijet nepohodlne. 2GB budou sotva stacit na OS a prohlizec. Poradne IDE si napr. cachuje vsechny objekty v projektu, takze lze rychle navigovat a vyhledavat, o cem doufam nikdo nepochybuje, ze produktivitu zvysuje - samozrejme za cenu pameti, ale to uz jsem napsal nekolikrat, ze ta investice tisicovky do 8GB se brzy vrati. Osobne doporucuji tech 16GB a vic, protoze nikdy nevite, kdy bude potreba pustit virtualku, dalsi instanci aplikaci, dalsi prohlizec, dalsi instanci IDE se souvisejicim projektem atp.

Kit

« Odpověď #96 kdy: 02. 10. 2016, 12:05:59 »

Osobně bych spíš uvítal nějakou repository s kvalitním php kódem. Čistě pro studijní účely.

Takových je málo, neboť PHP objektové programování nijak nevnucuje (Java ostatně také ne). Mnoho programátorů jednoduše napíše pár špaget s tím, že je to dobrý. Aspoň se nesnaží dělat gettery/settery. Dokud není potřebný redesign, tak kvalita kódu v PHP dohromady nikoho nezajímá.

« Odpověď #97 kdy: 02. 10. 2016, 12:15:06 »

Takových je málo, neboť PHP objektové programování nijak nevnucuje (Java ostatně také ne). Mnoho programátorů jednoduše napíše pár špaget s tím, že je to dobrý. Aspoň se nesnaží dělat gettery/settery. Dokud není potřebný redesign, tak kvalita kódu v PHP dohromady nikoho nezajímá.

Takze getry uz dneska byly...

« Odpověď #98 kdy: 02. 10. 2016, 12:16:02 »
Na vývoj v javě jsem si pořídil http://www.importpc.cz/dell-precision-m4600-01-b-g4dtwl1.html Nechal jsem si tam dát SSD a rozšířit RAM na 16GB.

Výkon CPU jsem porovnával na http://www.cpubenchmark.net/CPU_mega_page.html - určitě se vyplatí se podívat, jaký výkon který typ procesoru přesně dává. Pro orientaci v procesorech jsem ještě nahlížel do https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core

Reálný výkon odpovídá očekávání a testům na cpubenchmark. V biosu je potřeba mít povolené hyperthreading, bez něj jde výkon rapidně dolů. V linuxu pak vidím 8 jader (místo 4 fyzických bez hyperthreadingu). Paměť zaplním celou jen zřídka. S vyšším rozpočtem by šlo jít s výkonem nahoru, ale v praxi je i stávající konfigurace použitelná. Používám IntelliJ IDEA a Eclipse, Tomcat, aplikace v BrightspotCMS nebo Playframework, HIbernate, Spring, Javalite. Občas spouštím ve virtuálu i Windows pro otestování komunikace s Windows softwarem. Výdrž notebooku bez sítě je kolem 4h, většinu doby pracuju ale s napájením ze sítě.

Tolik zpráva z praxe :-)

vnarek

« Odpověď #99 kdy: 02. 10. 2016, 12:25:02 »

Takže je na tom PHP vlastně stejně jako Java? Už delší dobu jsem hledal nějaký materiál kde je použití PHP promyšlené a pořád se mi to nedaří. Všechno je to jenom špagetový balast.

Kit

« Odpověď #100 kdy: 02. 10. 2016, 12:26:59 »

Takze getry uz dneska byly...

Sláva. Tušil jsem, že se nějaký troll na mé gettery chytí.

Kit

« Odpověď #101 kdy: 02. 10. 2016, 12:31:18 »

Takže je na tom PHP vlastně stejně jako Java? Už delší dobu jsem hledal nějaký materiál kde je použití PHP promyšlené a pořád se mi to nedaří. Všechno je to jenom špagetový balast.

Jistě, prasit se dá v každém jazyce, PHP nevyjímaje. Jsem také znechucen těmi hromadami špagetového balastu v PHP stejně jako v Javě a dalších jazycích.

perceptron

« Odpověď #102 kdy: 02. 10. 2016, 13:18:35 »
na javu 16gb

pustite si ide
pustite si mysql
pustite si tomcat
pustite si nejaky nosql

a mate po ramke

---
Citace
Jistě, prasit se dá v každém jazyce, PHP nevyjímaje
toto je jubilejny 30 thread kde masturbujete nad negettrami a kde odmietate ukazat nejaky svoj projekt

Kit

« Odpověď #103 kdy: 02. 10. 2016, 13:33:34 »
Citace
toto je jubilejny 30 thread kde masturbujete nad negettrami a kde odmietate ukazat nejaky svoj projekt

Druhý...

« Odpověď #104 kdy: 02. 10. 2016, 14:24:35 »
Citace

Druhý...

Když někdo plácne svou oblíbenou hovadinu a pak se diví, že to někdo čte (moje chyba, uznávám) a poznamená, že je dnes  Kit už má hotovo.