Bylo tady takove zajimave tema ktere moderator zamkl, ohledne otazek u pohovoru.
1. Ptat se na vekove slozeni programatoru ve firme. Pokud by vyslo najevo, ze tam bezne nedelaji starsi programatori nad 35 let (zazil jsem 2x), zacit pokladat neprijemne otazky na tema, proc tam nejsou. Zrejme se totiz jedna o firmu, ktera jede v rezimu vysoke pozadovane vykony za neadekvatni vydelek.
2. Znasobit vahu tomu, co rika manager na pohovoru ohledne nevyhod prace. Typicky vohnout manager nikdy narovinu neodhali uskali, ktera ta prace ma. Pokud se treba manager jen tak mimochodem lehce zepta, jestli mate problem delat prescasy, tak okamzite zbystrit - bude se tam s nejvetsi pravdepodobnosti dost makat.
3. Prokleponout managera, co si vseobecne mysli o prescasech. Pokud je to clovek na svem miste, tak musi vedet, ze prescasy pro programatora jsou holy nesmysl, vzhledem k tomu, ze ten nikdy neodpracuje ani tech danych 8 hodin (pokud to neni uz jen koordinator co pracuje hlavne s gitem). Pokud to nevi a je to clovek, ktery tam ma vetsi zodpovednost, tak rychle zbystrit.
4. Pokud diskutujete s nejaky tamnim programatorem, polozit mu improvizovane Joeluv test
https://www.joelonsoftware.com/2000/08/09/the-joel-test-12-steps-to-better-code/5. V pripade korporatu se ptat, jake zeme jsou zaangozovane do projektu. Pokud tam jakkoliv figuruje Indie, hodne rychle zdrhnout pryc.
6. Paklize chcete homeoffice, nespokojte se s odpovedi HR ze je mozny po domluve a podobne nesmysly. Ti casto zacnou pindat neco o tom, ze HO je mozny, ale ze se snazi aby ti lidi chodili do prace radi a podobne kecy Hned utnete korektni zaobalovacku a zeptejte se, kolik dnu v tydnu, KONKRETNE, je pro jejich firmu normalni vzit si homeoffice. Pak dejte managerovi jasne znat, kolik dnu v tydnu homeoffice budete chtit a jestli je to ok. (ja treba pozaduju 2)
7. Pro korporaty, ptejte se, jestli se na projektu prcuje pres Citrix a remote desktop obecne. Zazil jsem to na 2 ruznych projektech a oba byly totalni a naproste zumpy. Je to strasne pomale a prace v takovem prostredi je pro navstevu psychologa.
8. Nebat se na pohovoru dat vice najevo sve pocity a nesnazit se mermomoci vzbuzovat dojem, ze vas musi chtit vzit - napr. na otazku, zda mate problem jezdit na sluzebni cesty dat i pocitove najevo, jaky k tomu mate pristup. Ja treba radeji nejezdim nikam, ale kdyz to prace obcas muze vyzadovat, tak se nejak prinutim. Manager nerekne narovinu, ze se na tom projektu hodne cestuje a lidi to proste sere, a na zaklade vasich odpovedi (a pocity nesou velky kus informace) si muze rozmyslet to, zda vas bude chtit vzit - coz je dobre i pro vas, protoze byste mohli dostat praci, kterou vlastne ani nechcete.