Klonim sa k nazoru, ze ist na VS je v pripade IT zabitych 5 rokov zivota, ale pre vacsinu ludi prijemnym sposobom .
Vůbec to nemyslím zle, ale dotaz: proboha, co kdo spatřuje na studiu na vysoké škole příjemným? Já jsem byl fakt rád, že jsem z VŠ vypadl a mohu konečně dělat co chci, kde chci, s kým chci a jak chci a ještě mě za to slušně zaplatí a nemusím řešit kde je zase potřeba přes noc co nastudovat, kdy je jaká zkouška, kde je jaký polofunkční IS, co kde neumím (a vůbec mě to nebaví) a jestli to nějak nevyřeším, vyrazí mě... Jediné, co mi v životě vysoká v tomto ohledu dávala bylo jen kvantum zbytečného stresu.
I když si říkám, jestli to nemohlo být tím, že mě narozdíl od mnohých jiných na té vysoké neplatili rodiče natož abych bydlel v nějakém mama-hotelu ale obtěžoval jsem se žít, financovat i starat se o sebe sám.
jasne, kdyz jsou to jenom nervy a nic k tomu, tak to je lepsi tam nechodit.
ale kdyz to jsou zajimave laborky, zajimave veci co se clovek nauci v malem okruhu studentu s kantorem, ktery
umi skvele vypravet i vysvetlovat, kdyz se zkouska zvrhne v pokec s kantorem, ktery zjisti, ze neni treba zkouset
a sam se rozpovida o novinkach v oboru, kdyz si muzes v laborce vecer neco kuchtit a upijet lahvac a nikomu to nevadi.
ze si muzes zajit na polivku a sekanou do bufetu a pak zase na zajimavou prednasku, kdyz muzes hrat na koleji marias
a pak jit s kamosema na pivo, tak pak je ta vyska skvela vec a nezapome na to clovek az do smrti.
To co popisujete je sice pěkné, ale řekněme, že taky na většině vysokých kol nestandardní a nečasté. A v tom je právě ten kámen úrazu - většina lidí má zkušenost akorát právě z té vysoké školy, oboru a let kdy tam chodili, tuto zkušenost často mylně generalizují.
Někdo tak vybral školu a obor života, kde se zároveň něco zajímavého, dobře placeného, a jinde nezjistitelného naučil, a k tomu měl neformální profesory, koleje plný rozjuchaných holek poprvé mimo barák a dosah rodičů, spoustu podobně smýšlejících kamarádů a kontaktů do budoucna, a vzpomínek na večírky.
No a nebo naopak mohl spolužák z lavice hned od vedle vybrat v 18ti/19ti obor špatně, a nic z toho výše jmenovaného se nedělo. A ruku na srdce, pokud někdo věděl, co chce v 18ti dělat, a zároveň se s tím oborem, který ho baví, dobře uživí do budoucna, tak ten prakticky vyhrál v loterii - tady bych úplně každému nevyčítal, že vybral špatně s tím minimem informací, rozhledem a nejistou budoucností, co má člověk na konci střední.
Některé školy a obory jsou skvělé, jiné méně, někdo vdolky, jiný holky. Obecně se dá asi říct, že je vysoká dobrá při stěhování do jiného města a získání kontaktů - to je do budoucna velmi důležité, ale opět, člověk musí mít trochu štěstí na ten výběr oboru.
Obecně je asi jedna z těch těžších věcí v životě změnit místo působnosti a v jiném městě, či zahraničí, začínat s kontakty od nuly.