@mhi: ty rozdily venkova od mesta beru jako pausalni, ze budou vsude tak nejak stejne.
Tak hodně stěstí při nárazu do reality :-D
Jsou OBROVSKÉ rozdíly mezi tradičními živými vesnicemi a mezi městskými noclehárnami. Mezi vesnicemi v dosahu civilizace a vesnicemi daleko od okresního natož krajského města.
Jsou vesnice, kde funguje "komunita" (omlouvám se za to kreténské slovo) a vesnice, kde jsou všichni už 20 let rozhádaní a dalších 20 let budou. Jsou vesnice, které se rozvíjí a nadále budou a vesnice, které jsou zaseklé na neřešitelném problému (čistička, pozemky s nějakou právní/katastrální komplikací).
A pak třeba taky... já bydlel pár km od lesa a byl jsem zvyklý tam celé dětství a mládí každou chvíli být. Teď bydlím ve velkém městě, ale několik lesů mám na dosah. Ale také jsou vesnice, které jsou obklopeny téměř výhradně jenom poli. Bydlíš na venkově, ale když chceš opravdu do přírody, tak musíš hodně hodně kilometrů...
Co se týká internetu, na který se přímo ptáš, tak venkov je neuvěřitelně rozmanitý.
ADSL s naprosto zoufalou rychlostí (ale se slevou nepočítej).
ADSL s fajn rychlostí (v obci je předsunutý DSLAM).
Místní wifi poskytovatel, kterému to více nefunguje než funguje.
Super komunitní wifi občanské sdružení.
Velký wifi konglomerát, který převzal síť místní komunitní wifi, která začala umírat poté, co přišla o 1 -2 klíčové členy.
Kabelovka a místy dokonce optika (šance jako vyhrát v loterii, ale občas někdo vyhraje).
Hodně časté je stacionární LTE připojení.
Největší problém bývá zjistit, jaké připojení je v daném místě možné a co se s poskytovatelem dá a nedá vyjednat. A to, že to co platí jeden rok, nemusí platit druhý rok (a přejít není moc kam).
Místní lidi rozeznávají internet často binárně (ano/ne). Na dotaz na rychlost odpovídají unárně (ano, rychlý). A další dotazy nemá smysl klást.