Co je to za modní trend v dnešních firmách?

anonymni

Re:Co je to za modny trend v dnesnych firmach?
« Odpověď #45 kdy: 07. 01. 2018, 20:50:37 »
Ten Joeluv test je vyborny, a vubec jeho stranky, doporucuju!

Citace
Joelův test

Používáte systém pro správu verzí?
Dokážete udělat build v jednom kroku?
Děláte každodenní buildy?
Máte databázi chyb?
Opravujete chyby předtím, než začnete psát nový kód?
Máte průběžně aktualizovaný plán prací?
Píšete specifikace?
Mají programátoři klidné pracovní prostředí?
Používáte ty nejlepší nástroje, které jsou k dispozici?
Máte testery?
Píší uchazeči o práci kód během přijímacího pohovoru?
Děláte "pouliční" testy uživatelského rozhraní?

Ja treba zazil mensi projekt v Java 1.5 z roku 2005, tak pro 1 programatora a rpjektaka, ale od te doby se jich na tom vystridalo hodne, jak pribyvaly potreby na ruzne upravy a lidi ve firme se stridali. Kod nebyl napsany spatne, ale... byl silne zavisly na IDE Oracle JDeveloper z roku XYZ. Neskutecne zabugovane IDE, ktere porad padalo ve Win XP Asi nejvetsi sracka, kterou jsem zazil, Eclipse je oproti tomu Ferrari. Dokazalo (mimojine) kdykoliv spadnout a smazat obsah X ruznych ULOZENYCH souboru s kodem, takze se muselo porad commitovat = binec v SVN. Mozna to byl duvod, proc mel kazdy soubor hlavicku, kde se musely psat zmeny. Normalne je to idiotske, protoze to dohledas z historie commitu pro dany soubor.

Tehda jsem byl Junior a ten projekt se musel nasazovat na serveru, nebyl lokalne spustitelny, ikdyz by to bylo samozrejme mozne takto nakonfigurovat. Po kazde male zmene musel probehnout deploy, aby se to otestovalo, a ten byl otravny a zdlouhavy. Co je zajimave, tak veskery debugging probihal pres logy. Ja jako junior jsem jeste nevedel o Remote debuggovani v JVM, takze jsem se ridil jen logy, stejne jako ocividne moji predchudci (logu tam byly 3 zadeke). Coz bylo zdlouhave. Muj mentor mi remote debug neporadil, ikdyz jsem mu rikal o tech problemech co mam (ze to tak trva), protoze asi taky nevedel, ze existuje, stejne tak hlavni firemni senior/projektak programator, ktery ten projekt kdysi zacinal a ktery na me dohlizel. Proc by jinak takovou vec zatajovali, zejo... Specifikace zadna, bug databaze zadna.

No delalo se v tom hrozne, okolni projekty taky nevypadaly moc k svetu, a nakonec to dopadlo tak, ze jsem v me prvni praci dal vypoved ve zkusebce, jeste kvuli dalsim duvodum, bylo to divna firma. Ten senior z me vypovedi nebyl moc nadseny, ale dneska uz bych se na nej asi dival se zdvizenym obocim. Mimochodem jmenovala se U&SLUNO. Proc to pred kolegy tajit, zejo, maji, co si zaslouzi.

Mimochodem jsem premyslel, jestli tady mam napsat jemno firmy a dospel jsem k nazoru, ze jo. je to proste feedback, dobra firma se z toho pouci, kdyz ji nekde visi pravdiva recenze. Ja napr. pred cca 2 lety psal na tu firmu recenzi jako na zamestnavatele, myslim ze na Google, ze tam maji vsichni vyvojari podlozene ty nejlevnejsi monitory k sehnani knizkama, neb nemaji ergonomicky sotjanek. No a kdyz jsem to same psal na Glassdoor po roce a neco, protoze ta reenze na Googlu zmizela, tak jsem tam dostal odpoved, ze se polepsili a snazi vic investovat do lidi a ze programatori maji nove monitory s ergonomickym stojankem. Chapete? Kdyby to rekl nejaky zamestnanec managementu, ze ty monitory jsou des, tak manager mu to odkyva a posle ho do nekam. Ale kdyz to date verejne na znamost, "Tohle je U&SLUNO a tak to tam vypada", tak se zacnou starat, protoze tehdy to management zacne palit.

Takze tak.

filipus

« Odpověď #46 kdy: 07. 01. 2018, 21:45:34 »
priznam sa, ze Joelov test som ani nepoznal. Vyzera super. Na najblizsom pohovore by som to mohol aplikovat :)

cydreb

« Odpověď #47 kdy: 07. 01. 2018, 22:11:37 »
Taketo keci maju akurat studentikovia ktori prave skoncili skolu. To si vo stvrtej firme na brigade a myslis si ze si zozral vsetku mudrost sveta?

« Odpověď #48 kdy: 07. 01. 2018, 22:14:05 »
priznam sa, ze Joelov test som ani nepoznal. Vyzera super. Na najblizsom pohovore by som to mohol aplikovat :)

Je na něm už trochu vidět věk... Třeba místo VCS bych dneska požadoval DVCS, místo daily buildů CI nebo Continuous Deployment...

Ale jako základ pro další uvažování určitě smysl má.

anonymni

« Odpověď #49 kdy: 07. 01. 2018, 22:18:07 »
Taketo keci maju akurat studentikovia ktori prave skoncili skolu. To si vo stvrtej firme na brigade a myslis si ze si zozral vsetku mudrost sveta?

Už je to tady. Autoři sraček, které následně obhajujou, jsou i tady mezi námi, na Rootu.

anonymni

« Odpověď #50 kdy: 07. 01. 2018, 22:35:21 »
No já bych se ještě na pohovoru dneska i zeptal, jak jako vývojáři testují aplikaci, abych zjistil, jestli je plně funkční i spuštěná jako localhost. Podruhé už bych na projekt, který je blbě nastavený a musí se vždy deplojovat na vzdálený server, aby se otestoval, nešel, podle mě to pěkně zavání.

filipus

« Odpověď #51 kdy: 07. 01. 2018, 22:41:42 »
Dokazes pochopit aj napisany text? Kde clovek pise, ze som vo stvrtej firme na brigade, ty trololo.

autor sraček

« Odpověď #52 kdy: 07. 01. 2018, 22:50:13 »

Už je to tady. Autoři sraček, které následně obhajujou, jsou i tady mezi námi, na Rootu.

o tom nepochybuji, ale většina z nich se vydává za špičkové programátory stejně jako vy.

anonymni

« Odpověď #53 kdy: 07. 01. 2018, 23:09:42 »
Ja se nevydávám za špičkového programátora ani náhodou, jen mám určitý standard, který vyžaduju od firmy. To je snad normální, že člověk nechce dělat v práci sračky.

mikrom

« Odpověď #54 kdy: 07. 01. 2018, 23:39:17 »
Nedavno sa mi dostal do ruk projekt, ktory nechapem,
Ked som zacinal bol som na tom podobne. Naucil som sa pouzivat debugger a tak si zistit co to vlastne robi.

ako mohol niekto tak prasacky vyvinut, ale isiel z toho strach. Udrzovatelnost 0b, znovupouzitelnost 0b. Neokomentovany kod, struktura kodu ziadna, zavislosti medzi sebou.
Mozno to vyvinul nejaky guru s takymi znalostami, ze ho nedostihnes ani za 10 rokov. Mozno mal preto dovod ze to tak napisal, ktory ale ty este nechapes.
Prasacky, udrzovatelnost a znovupouzitelnost ? Co to znamena ? kazdy si to vysvetluje inac ... Kto sa v tom vyzna, je to pre neho v pohode a kto sa nevyzna musi sa to naucit. Ale tak je to vsade a o tom to je.
Pre mna je podozrive ked sa niekto vyhovara tymto sposobom na druheho. To je vlastne pokus o zdovodnenie, preco to urobi na hovno. Dokonca uz som sa s tym stretol aj u zubara ze "to sa uz dnes takto nerobi" aj ked ta stara plomba mi drzi uz minimalne 15 rokov  8)

Smutny je na tom fakt, ze toto je uz stvrta firma, kde som sa stretol s niecim podobnym. Neviem, co to je dnes za trend vytvarat kusy hovno kodu.
Nemam rad pojem "hovno kod", bola to len taka moda pred par rokmi, vtedy diskusie na tuto temu u nas inicioval jeden kolega a ukazalo sa, ze vlastne on robil vela chyb - teda pisal ten hovno kod  :)
Moj nazor je, ze ak kod spolahlivo a performantne funguje, tak je to dobry kod.
To ze je to tvoja stvrta firma v ktorej mas problemy je trochu podozrive ... nemyslis? Skusil si uz hladat chybu aj v sebe ?

anonym

« Odpověď #55 kdy: 08. 01. 2018, 00:08:55 »
Mirkom: ty si takovy ten Slovak, aha. Prijde ti hovnokod.cz jako takova ta moda, co uz pominula? A ty si myslis, ze kolega ve 4. firme neumi pouzivat debugger?

I kdyby byl clovek poctivy remeslnik, podlahar, cokoliv, tak bude nadavat stejne jako my, kdyz nekdo neco zprasi. Ale urcite se vzdycky najde nejaka pica, co rekne neco jako "drzi to tak to drzi", "barak stoji a to je hlavni".

Tuhle jsem se setkal s motorkou, do ktere nejake prase hovadske zasroubovalo starou svicku se zavitem vetsim nez je prumer zavitu v motoru na 3 zavity. "Je to hlinik? Kuwa je. Je mekkej? Kuwa je. Tak ta svicka tam proste pujde."

Jeden mechanik s dobrymi recenzemi, kdyz jsem mu privezl stroj na serizeni ventilu, mi, to prase hovadske, vyskrabal na valec krasneho motoru cisla s vulema ventilu.

Neskutecne jsem se najebal naposledy na projektu se zdupanym enviromentem, vsechny tam stalo za hovno. Kdyby to tam mel nekdo konretni nastarost (ale on nemel), a rekl mi otevrene, ze to tak udelal schalne a ze je to cajk, co si stezuju, tak se neudrzim. Z duse nesnasim takove lidi napric vsemi profesemi.

Tim jsem chtel rict, ze prasata hovadske nejsou jenom v nasem oboru. Vsak si taky lidi narikaji, jak je tezke najit treba dobreho remeslnika. Delas treba koupelku, das za to 100k, tak tak sezenes alespon nejakeho zednika po znamosti, a on ti tam udela pitomě všechny možné detaily a ani nenavrtá rovně do dlaždic tyčku na ručníky.

anonym

« Odpověď #56 kdy: 08. 01. 2018, 00:29:48 »
Ale to není jen u nás a není to jen módní trend. Zrovna jsem četl takovou dobouvou knížku z prostředí USA někdy snad ze 70. let, jmenuje se to Zen a umění údržby motocyklu (nic o náboženství a s motorkama jen zápletka, psal to učitel filozofie), a tam autor popisuje fušery, které nechal opravovat motorku a oni mu to podělali. Zoufalý se na ní všechno naučil dělat sám. Mimochodem ta knížka je docela hluboké filozofické zamyšlení na téma "kvalita" a je to bestseller.

anonym

« Odpověď #57 kdy: 08. 01. 2018, 00:34:29 »
A když už jsme u těch řemeslníků a kvality, tak máme takového jednoho "rodinného" co instalue perfektně sedící koberce, kuchyňské linky atd. Dělá kvalitně a se vším si vyhraje. Je to špičkový řemeslník? To nevím, ale dělá vysoce kvalitně, protože dělá pomalu a pečlivě. Je radost pozorovat i to, jak pokládá lepenku na koberce, když bude malovat, jak všechno pečlivě vystřihne a pokryje, aby mu nikde nic neukáplo kam nemá a měl z té práce radost.

filipus

« Odpověď #58 kdy: 08. 01. 2018, 07:38:32 »
mikrom:
Citace
Ked som zacinal bol som na tom podobne. Naucil som sa pouzivat debugger a tak si zistit co to vlastne robi.
Pisem niekde, ze zacinam? Ak myslis, zacinat na projekte, tak ano, ak myslis profesijny zivot, tak nie. Uz mam nejaky ten rok odrobeny a debugger viem, co je ;)
Citace
Mozno to vyvinul nejaky guru s takymi znalostami, ze ho nedostihnes ani za 10 rokov.
Prasacky, udrzovatelnost a znovupouzitelnost ? Co to znamena ? kazdy si to vysvetluje inac
Keby to vyvija guru, ale ani guru byt nemusi, stacilo by trosku rozmyslat, tak ten kod vyzera inac. Nakolko uz mam nieco odkrutene, tak viem porovnat zly a dobry kod. Co sa tyka udrzovatelnosti. Ked si osadis doma vanu, vykachlickujes ju, ale neurobis tam otvor, aby si mohol vycistit sifon, bude to podla teba OK? Bude lepsie rozbit komplet obkladacky?
Citace
Moj nazor je, ze ak kod spolahlivo a performantne funguje, tak je to dobry kod.
Argument za vsetky drobne :D. Ono v podstate naco riesit nejake OOP, vsak ten kod bude fungovat aj ked to napisem vsetko do jednej triedy s milion riadkami kodu :)
Citace
To ze je to tvoja stvrta firma v ktorej mas problemy je trochu podozrive ... nemyslis? Skusil si uz hladat chybu aj v sebe ?
Citaj s porozumenim. Clovek vacsinou skusenostami zistuje a objavuje. A treba do uvahy zvazit aj to, co ponuka trh a ake technologie dokazem ja ponuknut. Pisal som, ze v zahranicnej firme fungovalo vsetko ako malo, dokonca som sa tam vela naucil. V jednej slovenskej firme prisiel sef niekedy do prace o 11 a my sme nemali dovtedy zatial co robit, lebo tasky neboli nahodene, a ked mu clovek pisal na skype (bol online), tak neodpisoval. Taka garazova firmicka to bola.

Re:Co je to za modní trend v dnešních firmách?
« Odpověď #59 kdy: 08. 01. 2018, 09:27:46 »
to jako nahazoval tasky kazdy den rano?
Děkuji za možnost editace příspěvku.