Ten Joeluv test je vyborny, a vubec jeho stranky, doporucuju!
Joelův test
Používáte systém pro správu verzí?
Dokážete udělat build v jednom kroku?
Děláte každodenní buildy?
Máte databázi chyb?
Opravujete chyby předtím, než začnete psát nový kód?
Máte průběžně aktualizovaný plán prací?
Píšete specifikace?
Mají programátoři klidné pracovní prostředí?
Používáte ty nejlepší nástroje, které jsou k dispozici?
Máte testery?
Píší uchazeči o práci kód během přijímacího pohovoru?
Děláte "pouliční" testy uživatelského rozhraní?
Ja treba zazil mensi projekt v Java 1.5 z roku 2005, tak pro 1 programatora a rpjektaka, ale od te doby se jich na tom vystridalo hodne, jak pribyvaly potreby na ruzne upravy a lidi ve firme se stridali. Kod nebyl napsany spatne, ale... byl silne zavisly na IDE Oracle JDeveloper z roku XYZ. Neskutecne zabugovane IDE, ktere porad padalo ve Win XP Asi nejvetsi sracka, kterou jsem zazil, Eclipse je oproti tomu Ferrari. Dokazalo (mimojine) kdykoliv spadnout a smazat obsah X ruznych ULOZENYCH souboru s kodem, takze se muselo porad commitovat = binec v SVN. Mozna to byl duvod, proc mel kazdy soubor hlavicku, kde se musely psat zmeny. Normalne je to idiotske, protoze to dohledas z historie commitu pro dany soubor.
Tehda jsem byl Junior a ten projekt se musel nasazovat na serveru, nebyl lokalne spustitelny, ikdyz by to bylo samozrejme mozne takto nakonfigurovat. Po kazde male zmene musel probehnout deploy, aby se to otestovalo, a ten byl otravny a zdlouhavy. Co je zajimave, tak veskery debugging probihal pres logy. Ja jako junior jsem jeste nevedel o Remote debuggovani v JVM, takze jsem se ridil jen logy, stejne jako ocividne moji predchudci (logu tam byly 3 zadeke). Coz bylo zdlouhave. Muj mentor mi remote debug neporadil, ikdyz jsem mu rikal o tech problemech co mam (ze to tak trva), protoze asi taky nevedel, ze existuje, stejne tak hlavni firemni senior/projektak programator, ktery ten projekt kdysi zacinal a ktery na me dohlizel. Proc by jinak takovou vec zatajovali, zejo... Specifikace zadna, bug databaze zadna.
No delalo se v tom hrozne, okolni projekty taky nevypadaly moc k svetu, a nakonec to dopadlo tak, ze jsem v me prvni praci dal vypoved ve zkusebce, jeste kvuli dalsim duvodum, bylo to divna firma. Ten senior z me vypovedi nebyl moc nadseny, ale dneska uz bych se na nej asi dival se zdvizenym obocim. Mimochodem jmenovala se U&SLUNO. Proc to pred kolegy tajit, zejo, maji, co si zaslouzi.
Mimochodem jsem premyslel, jestli tady mam napsat jemno firmy a dospel jsem k nazoru, ze jo. je to proste feedback, dobra firma se z toho pouci, kdyz ji nekde visi pravdiva recenze. Ja napr. pred cca 2 lety psal na tu firmu recenzi jako na zamestnavatele, myslim ze na Google, ze tam maji vsichni vyvojari podlozene ty nejlevnejsi monitory k sehnani knizkama, neb nemaji ergonomicky sotjanek. No a kdyz jsem to same psal na Glassdoor po roce a neco, protoze ta reenze na Googlu zmizela, tak jsem tam dostal odpoved, ze se polepsili a snazi vic investovat do lidi a ze programatori maji nove monitory s ergonomickym stojankem. Chapete? Kdyby to rekl nejaky zamestnanec managementu, ze ty monitory jsou des, tak manager mu to odkyva a posle ho do nekam. Ale kdyz to date verejne na znamost, "Tohle je U&SLUNO a tak to tam vypada", tak se zacnou starat, protoze tehdy to management zacne palit.
Takze tak.