Využíváte umělé inteligence běžně?

Re:Využíváte umělé inteligence běžně?
« Odpověď #30 kdy: 20. 06. 2023, 15:00:00 »
Nebo dotaz typu: "Configure python logger to logging to file with logrotation".

Da se primo opajcovat a netreba hledat v dokumentaci.

« Odpověď #31 kdy: 20. 06. 2023, 15:33:14 »
no, tuhle jsem se ptal na neco jako "nastav externi syslog  server in icx6450" a dalo mi to rady "turn on external syslog in GUI", to mi fakt pomohlo, kdyz ta moznost tam neni.

jen uvadim protipriklad, ze je to holt casto boj.

Nebo dotaz typu: "Configure python logger to logging to file with logrotation".

Da se primo opajcovat a netreba hledat v dokumentaci.

jjrsk

• 527
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 20. 06. 2023, 17:30:35 »
Je tu rec o umele demenci? Kdo kdy hral nejakou gamesu? Aha, vsichni ... a prakticky vsichni narazi neustale a pokazde, ze typicka gameska nedokaze ani velice primitivni ulohy. (at sme konkretni, nedavno sem videl video z Satisfactory - neschopnost autoru najit cestu z bodu A do bodu B "vyresili" tak, ze se vozitko teleportuje ...)

Chatgpt a  spol je nemlich totez. Je to tak maximalne velmi nebezpecny vyhledavac. Nebezpecny proto, ze vraci vysledky, ale uz ne informaci kde je ukradl. Sem zvedav, co budou chlebodarci tech, kteri z toho opisi nejaky ten kus kodu, rikat v okamziku, kdy se prihlasi autor toho kodu a bude pozadovat patricne mnohanulne plneni.

Presne proto cim dal vic firem nejen zakazuje to pouzivat, ale i technicky znemoznuje k tomu pristupovat.

« Odpověď #33 kdy: 20. 06. 2023, 17:54:42 »
skvely komentar, mi pripada, ze nejvice chatgpt pouzivaji kolegove juniorove, ktere se ptaji jak neco maji udelat, kdyz nevi jak zacit.

A nebo zkušení kolegové, kteří se dostávají do nové oblasti.

Nedávno jsem se učil Python a k tomu hodně specifické použití.  ChatGPT pomohl opravdu hodně, kdy bych musel brouzdat dny v dokumentaci a kódu, abych udělal, co jsem potřeboval.  Některé odpovědi byly sice špatné, některé vysloveně sebejistě lhal, ale v zásadě ty příklady byly dost dobré, aby buď fungovaly nebo měly chyby, ale nasměrovaly mě na správnou už velice specifickou dokumentaci.

Jeden z vtipných příkladů (podotýkám, že tady jsem byl opravdu líný a dal jsem dotaz jenom ze setrvačnosti), byla priorita walrus operátoru a porovnání v Python (if a:= expr is not None).  Nejdřív odpověděl kontraindikativně, že závorky nejsou potřeba kvůli vyšší prioritě :=, ale závorky tam napsal: if (a := expr) is not None .  Tak jsem zkusil, že píše, že walrus má vyšší prioritu, tak proč je tam píše - doplnil závorky na: if ((a := expr) is not None) .  Tak jsem zkusil ještě jednou - opět se omluvil a vyhodil závorky úplně: if a := expr is not None .  A to samozřejmě nefunguje, bo priorita je přesně opačná :-D .

Takže i přes ty chyby za mě dobré.  Dokáže poskytnout hodně užitečných informací a je to dramaticky rychlejší na učení než google.

« Odpověď #34 kdy: 20. 06. 2023, 18:54:39 »
Hodne, pracuji s velkou skalou technologii a cteni dokumentace je obvykle nadlouho. Pouzivam skoro pul na pul ChatGPT a Bard, kazdy se hodi na neco jineho. ChatGPT je celkem dobry v ukazkach pouziti kodu. Bard je skvely na aktualni informace. Google uz pouzivam jen v pripade ze Bard z nejakeho duvodu nemuze informaci dohledat sam.

« Odpověď #35 kdy: 20. 06. 2023, 18:57:52 »
Jsou různé úkoly:

a. Chci najít něco konkrétního v dokumentaci. Tady toho AI až tolik nepřináší, a Google bude většinou lepší nástroj. Stejně bych to pak chtěl nějak ověřovat, takže ptát se AI by byl krok navíc. Najde se pár výjimek, minimálně jednou jsem ChatGPT popsal, jak se má chovat funkce, a dostal jsem její název. Google by teoreticky taky šel nějak použít, ale musel bych se lépe trefit do popisu funkce.
b. Nechci znovu vynalézat kolo, protože podobný problém už někdo řešit přede mnou. Tady má AI více výhodu – s Googlem bych třeba zkoušel několik variant, jak problém rozložit na několik podproblémů. ChatGPT předhodím, co chci, a s trochou štěstí dostanu dobrý výsledek, který pochopím a kterým se inspiruju.

Ano, každý tu můžeme najít spoustu případů, kdy ChatGPT halucinuje. To neznamená, že se k ničemu nehodí, jen s tím musíme počítat.

« Odpověď #36 kdy: 20. 06. 2023, 22:16:46 »
Já se těším na to, až bude "AI adblock", protože na ten si hned tak něco nepřijde a bude funkční i v televizi. Pak dostane po dlouhých desetiletích televize opět nějakej smysl.
Potíže to má jen dvě:
  • Takovej AI adblock bude energeticky asi dost náročnej. Na druhou stranu postupný vývoj tu energetickou náročnost nejspíš sníží na akceptovatelnou úroveň. (alternativou bude placená AI adblock cloudová služba)
  • Jak se pak proti AI adblocku začne využívat AI anti-adblock, tak to tepv bude ta správná kyber-mela :D

BoneFlute

• 1 983
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 20. 06. 2023, 23:24:20 »
Ano. Intenzivně. V různých oblastech. Pokud budu mluvit v kontextu programování tak využívám ve věcech, kde mám více teoretické vzdělání, a potřebuji zjistit, jak přesně to napsat. Nebo naopak vysvětlování různých věcí, teoretických konceptů, a podobně. Prohledávání dokumentace. Rutinní konstrukce, které ještě nemám v hlavě. Transformace. A nacházím další. Hodně mi to zefektivnilo práci. Odhadem o řád (u věcí, na které GPT lze použít).

Když bych to zkusil demonstrovat, tak od doby, co jsem začal používt GPT, tak jsem přestal chodit s dotazy na fóra.

jjrsk

• 527
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 21. 06. 2023, 09:03:36 »
Když bych to zkusil demonstrovat, tak od doby, co jsem začal používt GPT, tak jsem přestal chodit s dotazy na fóra.
Jinak receno, vyuzivas toho, ze stejny dotaz nekdo nekde nekdy polozil, a nekdo mu odpovedel. Za 10 let ti chatgpt uz neodpovi, protoze kdyz to takhle zacnou delat vsichni, nebude mit kde ty odpovedi brat. A sam je vymyslet neumi.

« Odpověď #39 kdy: 21. 06. 2023, 09:59:33 »
I za předpokladu, že by ChatGPT nezvládal vůbec nic jiného než dohledávat řešení na diskusních fórech (zřejmě je aspoň zčásti využívá), čekal bych spíše omezení duplicitních dotazů. Což může být fajn, lidé budou mít více času na řešení nových dotazů.

BoneFlute

• 1 983
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 21. 06. 2023, 13:26:52 »
Jinak receno, vyuzivas toho, ze stejny dotaz nekdo nekde nekdy polozil, a nekdo mu odpovedel. Za 10 let ti chatgpt uz neodpovi, protoze kdyz to takhle zacnou delat vsichni, nebude mit kde ty odpovedi brat. A sam je vymyslet neumi.
Což jednak není pravda a druhak, i kdyby byla, tak je mi to jedno. GPT je nástroj. A mám v plánu z toho nástroje týt.

BoneFlute

• 1 983
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 21. 06. 2023, 13:30:19 »
I za předpokladu, že by ChatGPT nezvládal vůbec nic jiného než dohledávat řešení na diskusních fórech (zřejmě je aspoň zčásti využívá), čekal bych spíše omezení duplicitních dotazů. Což může být fajn, lidé budou mít více času na řešení nových dotazů.
Cítím benefity hlavně ve vyfiltrování trollů. V tom, že GPT jde rovnou k věci, snaží se konkrétně a smysluplně odpovědět. A v tom, že je to instantní. Dostanu odpověď v řádu minut, ne dní.

« Odpověď #42 kdy: 21. 06. 2023, 13:58:59 »
Já se těším na to, až bude "AI adblock", protože na ten si hned tak něco nepřijde a bude funkční i v televizi. Pak dostane po dlouhých desetiletích televize opět nějakej smysl.

Ten smysl televize bych fakt rád znal.

« Odpověď #43 kdy: 21. 06. 2023, 14:01:26 »
Ano. Intenzivně. V různých oblastech. Pokud budu mluvit v kontextu programování tak využívám ve věcech, kde mám více teoretické vzdělání, a potřebuji zjistit, jak přesně to napsat. Nebo naopak vysvětlování různých věcí, teoretických konceptů, a podobně. Prohledávání dokumentace. Rutinní konstrukce, které ještě nemám v hlavě. Transformace. A nacházím další. Hodně mi to zefektivnilo práci. Odhadem o řád (u věcí, na které GPT lze použít).

To je, mimochodem, docela zajímavý postřeh. Já s dotazy na žádná fóra nechodím pokud mě Google nenasměruje přímo na konkrétní vlákno a stejně tak nemám příliš potřebu využívat ChatGPT (ostatně ani moc nemám kde tak, aby to bylo skutečně efektivní). Řekl bych, že tahle korelace není náhoda.

« Odpověď #44 kdy: 21. 06. 2023, 21:47:36 »
u mladsich kolegu vidim docela casto, ze se vyptavaji chatgpt.

ja jsem geront a radsi procitam datasheety a dokumentaci, dokonce ani naucna videa moc nesleduji.

jak to mate vy, pomohlo vam ai neco rychle vyresit, naucit se, pochopit?

Databaze kinetica https://www.kinetica.com/features/sqlgpt/  , na Oreilly byla prezentace cca 20 minut a bylo to dost dobrá ukázka jak využívat chatgpt api.

https://github.com/prabin-acharya/pg_gpt
Toto jsem nezkoušel, ale jestli to funguje jak Kinetica tak to bude dost zajímavé.

Dneska jsem se s kolegama bavil na téma, jestli by pro naše api nešlo udělat něco podobného. Zatím to celé padá na tom, že máme horší dokumentaci k našemu api a taky není moc stabilní, takže LLM nemáme čím moc krmit, aby LLM mohlo vytvářet scripty  z "plain english" popisů.

Přímo chatgpt jen tak trochu oťukávám. Je to dobré, pokud něco moc často nepoužívám. Generuje to kod rychleji, než koukat do dokumentace a případné chyby si pak už upravím sám.

S dcerou jsme zkoušeli jestli chatGPT umí vysvětlit vtipy, které donesla za školy. Kupodivu to zvládlo každý druhý vysvětlit přesně, proč je směšný.