Já jsem byl velice dlouho spokojený se starou (koupenou cca 2003/2004) bezdrátovou membránovou klávesnicí od Logitech. Psalo se mi na ní skvěle s minimem překlepů. V době, kdy jsem neměl doma stolní PC, jsem ji měl v práci, takže jsem na ni psal každý den celkem intenzivně. Při změně zaměstnání jsem ji dal do krabice, kde cca rok ležela.
Při lockdownu jsem si domů pořídil nějakou levnou membránovku, ale musím říct, že to byla katastrofa - klávesy nepřesné, pokud se člověk netrefil na střed hmatníku, tak stisk nebyl zaregistrován, případně poslala vícenásobný stisk. Klávesy vypadaly podobně jako na mé staré, mechanické provedení ale strašné. Tak jsem vytáhl tu starou z krabice, kompletně rozebral, vyčistil, namazal klávesy a složil. Nicméně, některé klávesy zadrhávají, takže na veliké psaní to už není.
Koupil jsem si tedy novou pořádnou klávesnici - chtěl jsem taktéž neherní, mechanickou, vysoký enter. Nejlépe s českými popisky - občas ji používá manželka, ještě lépe s ovládáním hlasitosti a rozumnou cenou. Postupně jsem musel slevovat z požadavků, až zůstal jen ten vysoký enter a střízlivý design (neherní požadavek zrušen). Nakonec jsem vzal Genesis Thor 300 RGB a jsem spokojený. Je velice pohodlná, jen je o chloupek užší než původní Logitech - o cca 0.5cm hlavní blok, celkově o 1.5cm (měřeno od ` po Num -), takže jsem si trochu po letech zvykal. Z podsvícení jsem měl trochu strach, ale jde nastavit tak, že dle mého názoru bude vyhovovat každému (já jsem své nastavení našel). Nakonec to asi ale stejně není killer feature, protože se mi na ní výborně píše i po paměti, takže jsem klávesnici přestal sledovat...
Rozdíl mezi kvalitní membránovou mechanikou a mechanickými spínači je propastný, přestože mají stejnou sílu stisku. Píše se na ní lehčeji.
Ale souhlasím, že při výběru jsem měl problém dát za klávesnici více jak 2500. Zvažoval jsem i Das Keyboard (myslím, že 4 Professional nebo 13), ale nebyly dostupné s vysokým enterem.