Kdy konečně budou elektronické volby?

Volič

Kdy konečně budou elektronické volby?
« kdy: 14. 01. 2018, 19:19:20 »
Nazdar
kdy podle vas konecne pujde u nas volit elektronicky pekne z domova? Uz me pomalu prestava bavit se tam porad courat a sypat je do uren. Ted v sobotu jsem akorat chytil chripku a az pujdu volit podruhy tak to zase roznesu dal. Na zapade od toho pry uz davno upustili - muzete volit hezky z domova a neprijit do kontaktu s bacilonosici s obalkama.

Volic

i milenci půjdou volit

Re:Kdy konečně budou elektronické volby?
« Odpověď #1 kdy: 14. 01. 2018, 19:33:51 »
Nejdřív je potřeba definovat požadavky na bezpečnost a ovladatelnost, a navrhnout systém a otestovat scvhálit odsouhlasit v zákoně. Když vidím, jak dopadají IT projekty, tak si říkám, že radši ne.

Herodes

« Odpověď #2 kdy: 14. 01. 2018, 19:38:35 »
Doufam, ze nikdy. Nic to neprinese, jen to bude stat strasnych penez, objevi se nove zranitelnosti, vytuneluje se to a bude to pruser. Je to jako s OpenCard. Klasicke papirove kupony fungovaly dobre, klidne by mohly dal. Mne vyhovuje soucasny papirovy stav.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. 01. 2018, 19:40:03 »
Nazdar
kdy podle vas konecne pujde u nas volit elektronicky pekne z domova?

Hned jak to Hnizdil vezme poradne do ruky, aby se mu lepe falsovaly vysledky. Jak to je na papire, tak se tech 99,96 % pro statostranu dela blbe.

v

« Odpověď #4 kdy: 14. 01. 2018, 19:42:05 »
snad nikdy

« Odpověď #5 kdy: 14. 01. 2018, 19:47:45 »
Já doufám, že elektronické volby nebudou nikdy. Jsou prostě události, které se mají odbývat osobně. Už tak je politka odosobnělá, člověk nejnže nezná svého poslance, ale většinou neví, kdo je poslancem za jeho obvod. Cesta k volbám je také filtr na ty, kteří ve skutečnosti nechtějí dění v zemi ovlivňovat...

Pak tu stojí požadavek na zaručenou svobodu volení. Ve volební místnosti nejen, že můžete za plentu, ale dokonce musíte. To aby na Vás nemohl nikdo dohlížet, jestli volíte podle pokynu. Už vidím, jak jeden dominantní člen rodiny sesadí všechny k počítači a pohlídá, aby volili správně.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #6 kdy: 14. 01. 2018, 19:50:13 »
Není to tak černobílé. Neříkám, že jsem zásadně proti nebo že to je můj definitivní názor, ale vidím minimálně tato úskalí:

1) U elektronických voleb (na dálku) není zaručena anonymita a soukromí – někdo ti může koukat přes rameno. Jako svobodnému individualistovi ti to asi nebude připadat jako problém – prostě budeš hlasovat, když jsi sám doma a nikdo tě nesleduje – ale pro lidi žijící v různých komunitách/rodinách to problém být může – pravděpodobně budou pod velkým tlakem okolí a pokud budou hlasovat doma u počítače, může někdo jiný kontrolovat, pro koho hlasují. Což by se ve volební místnosti jen tak nestalo – tam ti dají plnou sadu volebních lístků a vybereš si z nich až za plentou a zbytek vyhodíš nebo tam necháš. Ten nátlak a dohled na voliče by se tam dělal daleko hůř a musela by tomu asistovat volební komise, aby to prošlo.

2) Výběr vhodného kandidáta je dost náročná (časově, intelektuálně) činnost a pokud ten člověk neobětuje ani těch pár minut, aby došel do volební místnosti, tak kolik asi věnoval času tomu rozhodování a získávání informací?

3) Ověřitelnost, důvěryhodnost – ohlídat zapečetěnou krabici a sečíst papírové lístky zvládne i podprůměrně inteligentní člověk a v každé komisi můžou být zástupci všech stran, aby se navzájem hlídali. Ale kolik lidí rozumí IT a programování a je schopno zkontrolovat ten software a ty systémy, že fungují správně?

Co se týče nemocných lidí – za těmi AFAIK může dojít volební komise s urnou a můžou hlasovat doma. Pak jsou tu lidé na cestách nebo nějak extrémně vytížení nebo v nějaké nestandardní životní situaci – tam to chápu a beru to jako validní argument pro elektronické hlasování. Nicméně u nich to lze řešit tak, že se termín voleb oznámí dostatečně včas, aby si mohli upravit plány a do volební místnosti se dostavit.

AAABBB

« Odpověď #7 kdy: 14. 01. 2018, 19:56:04 »
Spíš bych ocenil kdyby se dalo volit kdekoliv bez vyřizování voličských průkazů...prostě na občanku, přijdu na nejbližší volební místo, odvolím. Spousta lidí bydlí jinde než kde mají trvalé bydliště

« Odpověď #8 kdy: 14. 01. 2018, 19:58:07 »
Spíš bych ocenil kdyby se dalo volit kdekoliv bez vyřizování voličských průkazů...prostě na občanku, přijdu na nejbližší volební místo, odvolím. Spousta lidí bydlí jinde než kde mají trvalé bydliště

Ano, to by obecně volbám prospělo.

BTW pokud nemáte trvalý pobyt tam, kde jste nejčastěji (bydlíte), porušujete zákon o evidenci obyvatel - takže minimálně z hlediska zákonnosti se takovým návrhem nikdo zabývat nebude. Osobně bych evidenci trvalých pobytů zrušil úplně.

Pako

« Odpověď #9 kdy: 14. 01. 2018, 20:01:41 »
Doufám že nikdy.

U voleb je extrémně důležité aby jejich provedení byl schopen porozumět každý s volebním právem. Volby jak máme teď kombinují přímočarost provedení, dobrou křížovou kontrolu sčítání volební komisí, snadnou možnost překontrolování výsledků a plnou srozumitelnost toho co se děje pro každého. Zároveň to že musím někam jít a tam se nějak chovat zdůrazňuje důležitost toho co se děje.

Za mně nechat jak je.

.

« Odpověď #10 kdy: 14. 01. 2018, 20:09:41 »

Ano, to by obecně volbám prospělo.

BTW pokud nemáte trvalý pobyt tam, kde jste nejčastěji (bydlíte), porušujete zákon o evidenci obyvatel - takže minimálně z hlediska zákonnosti se takovým návrhem nikdo zabývat nebude. Osobně bych evidenci trvalých pobytů zrušil úplně.
A jak byste v tomto případě zajistil, že člověk odvolí jen jednou? Centrální evidencí? Tečkou nesmývatelným inkoustem na ruku jak v Africe? To už můžeme volit elektronicky.
Jinak jsem taky proti elektronickým volbám, i když ten dotaz je zjevná provokace a trol.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 14. 01. 2018, 20:13:44 »

Trvalý pobyt je strašně zastaralá věc, málokdy jsem měsíc na jednom místě, v hotelu se blbě hlásí trvalý pobyt, paradoxní je, že takhle cestuji právě proto, že pracuji pro stát. Nemám možnost jak dodržet zákon, leda změnit povolání.

Nechci elektronické volby, nedá se to normálně uhlídat. Spíše bych zjednodušil, zpřehlednil a zpřímočařil současný způsob volby. Možnost volit kdekoliv, rychlejší a přesnější počítání lístků, lepší ověřitelnost zpětně, férovější pravidla atd.

« Odpověď #12 kdy: 14. 01. 2018, 20:15:18 »
A jak byste v tomto případě zajistil, že člověk odvolí jen jednou? Centrální evidencí? Tečkou nesmývatelným inkoustem na ruku jak v Africe? To už můžeme volit elektronicky.

Já neřekl zrušit identifikaci osob (rodná čísla či cokoliv jiného). Jen trvalý pobyt je dnes už zbytečný a přežitý údaj. Drží se právě kvůli volbám, kvůli přerozdělování peněz samosprávám apod. - ale to vše by se dalo nahradit jinými, dokonce jednoduššími nástroji.

JardaA

« Odpověď #13 kdy: 14. 01. 2018, 20:31:19 »
... ale to vše by se dalo nahradit jinými, dokonce jednoduššími nástroji.

Tak sem s nimi.

Pako

« Odpověď #14 kdy: 14. 01. 2018, 20:33:57 »

Já neřekl zrušit identifikaci osob (rodná čísla či cokoliv jiného). Jen trvalý pobyt je dnes už zbytečný a přežitý údaj. Drží se právě kvůli volbám, kvůli přerozdělování peněz samosprávám apod. - ale to vše by se dalo nahradit jinými, dokonce jednoduššími nástroji.

A ty volby by se řešily jak?

- voličskými registry (každý by mohl být registrován pouze na jednom místě, tj. centrální evidence) a volič by volil tam kde je aktuálně ve voličském registru zapsán (tj. něco jako “trvalý pobyt” ale pouze pro účely voleb)

- online kontrolou: tj. po předložení občanky ve volební místnosti by se online ověřilo zda jsem ještě nikde nevolil a poté by byl můj záznam označen jako “odvoleno”- rizika tohoto zejména z pohledu práv k přístupu k tomu systému desetitisíci členů volebních komisí asi není třeba zdůrazňovat

- jinak: inkoustovou tečkou…

Jinak s přetíženosti institutu “místa trvalého pobytu” plně souhlasím.