Zkušenosti s MacBook Pro

michal

Re:Zkušenosti s MacBook Pro
« Odpověď #30 kdy: 03. 06. 2013, 17:20:37 »
tak ja to dostal v praci protoze pry se to pouziva cim dal vic abych mohl delat suport a je to hnus. nefunguje tam ani automaticke vypnuti, kdyz to zavru tak mi to usne i kdyz nechci, nulova prizpusobitelnost a to hnusny logo, diky kteremu me vetsina lidi (pravem) povazuje za burzousta. to uz je snad lepsi windows.

na druhou stranu po hardwarove strance supr. je to cely zapouzdreny v hlinikovem chasi a bez vetraku. tzn je to tiche, neprasi se dovnitr a na omak to prijemne chladi;)

peter

« Odpověď #31 kdy: 03. 06. 2013, 17:29:30 »
Tak hodilo by se asi do této diskuse dodat dvě skutečnosti:

1) OSX je uzavřený systém s otevřeným kódem jádra, podle mnohých větší žalář, než systémy MS.

2) Cena je v porovnání s elitními modely ostatních výrobců vyšší, platí se značka.

Pokud Vám ani jedno nevadí, tak je to jistě kvalitní laptop.

« Odpověď #32 kdy: 03. 06. 2013, 17:39:27 »
tak ja to dostal v praci protoze pry se to pouziva cim dal vic abych mohl delat suport a je to hnus. nefunguje tam ani automaticke vypnuti, kdyz to zavru tak mi to usne i kdyz nechci
Je to hnus, protože se to uspí, když to zavřeš? :))

Jsou dvě věci, co se dají dělat: 1. nastavit místo uspávání suspend to disk 2. po zavření něco zastrčit do USB - to ho probudí.
Takže pokud chceš vypnout, udělej 1. (proč bys to propánajána vypínal, když se to umí hybernovat?!). Pokud chceš pracovat s externím monitorem a zavřeným NB, udělej 2.  Pokud chceš, aby to dělalo něco jiného, tak to teda nevím co :)

Ale jinak je to jasný: je to hnus, vypadáš jako ovce a vůbec lepší je snad už i mít Windows ;)

1) OSX je uzavřený systém s otevřeným kódem jádra, podle mnohých větší žalář, než systémy MS.
Lépe řečeno, většina MacOS je otevřená. Nejen jádro, ale i utility (kombinace GNU a BSD, oboje opensource). V čem je to větší žalář oproti Windows, od kterých nejsou zdrojáky ničeho, to nevím, ale když se to říká, tak je to určitě pravda :)

2) Cena je v porovnání s elitními modely ostatních výrobců vyšší, platí se značka.
Co jsem doteď viděl srovnání se _značkovými_ _kvalitními_ noťasy, tak to vycházelo vždycky nastejno, nebo byl Apple levnější. Chvilkama může být dražší, pokud srovnávám x měsíců starou řadu od Applu s novou řadou od někoho jiného - tam může být Apple dražší, protože cena zůstala a hw mezitím trochu zastaral...

peter

« Odpověď #33 kdy: 03. 06. 2013, 18:07:27 »
Lépe řečeno, většina MacOS je otevřená. Nejen jádro, ale i utility (kombinace GNU a BSD, oboje opensource). V čem je to větší žalář oproti Windows, od kterých nejsou zdrojáky ničeho, to nevím, ale když se to říká, tak je to určitě pravda :)
Zeptej se Stallmana, on Ti to vysvětlí.

Co jsem doteď viděl srovnání se _značkovými_ _kvalitními_ noťasy, tak to vycházelo vždycky nastejno, nebo byl Apple levnější. Chvilkama může být dražší, pokud srovnávám x měsíců starou řadu od Applu s novou řadou od někoho jiného - tam může být Apple dražší, protože cena zůstala a hw mezitím trochu zastaral...
[/quote]
Pokud se podívám na značkové a kvalitní HP, Dell nebo Sony, tak ta cena je někde jinde. Jediné, co se cenově Applu blíží je HP Elitebook, ale tam za stejné peníze dostávám více muziky - např. Elitebook 8570w má proti stejně drahému MacBooku lepší procesor, rychlejší disk, SSD, blueray a více rozhraní.

Jitka

« Odpověď #34 kdy: 03. 06. 2013, 18:40:15 »
Jenže EliteBook apod. jsou dnes bohužel "plasťáky", dokonce jsem viděla u nás v práci i Dell Precision (který je top) a i u něho se prohýbalo plastové víko a plasty pod klávesnicí vrzaly :(
ThinkPady od Lenova mi od starých zlatých časů IBM příjdou to samé, bohužel.

« Odpověď #35 kdy: 03. 06. 2013, 18:57:54 »
Zeptej se Stallmana, on Ti to vysvětlí.
To je ten pán, co řekl, že nemůže doporučit OpenBSD, protože obsahuje skripty pro instalaci ne-free softwaru třetích stran? Tak toho bych se raději na nic neptal :)

Pokud se podívám na značkové a kvalitní HP, Dell nebo Sony, tak ta cena je někde jinde. Jediné, co se cenově Applu blíží je HP Elitebook, ale tam za stejné peníze dostávám více muziky - např. Elitebook 8570w má proti stejně drahému MacBooku lepší procesor, rychlejší disk, SSD, blueray a více rozhraní.
Nem8 smysl obecně plácat. Pokud můžeš tazatelce doporučit stejně kvalitně provedený stroj za nižší cenu, tak to udělej.

peter

« Odpověď #36 kdy: 03. 06. 2013, 19:09:26 »
:-) Elitebooky fakt nejsou plasťáky, chtěl bych vidět jeden nezávislý test, který něco takového tvrdí. Jestli chcete aluminium chassis tak potom HP Envy a ještě ušetříte. Nicméně hliníková chassis mají také svoje nevýhody - hřejou a měkký hliník se snadno poškodí.

« Odpověď #37 kdy: 03. 06. 2013, 19:34:09 »
:-) Elitebooky fakt nejsou plasťáky, chtěl bych vidět jeden nezávislý test, který něco takového tvrdí. Jestli chcete aluminium chassis tak potom HP Envy a ještě ušetříte. Nicméně hliníková chassis mají také svoje nevýhody - hřejou a měkký hliník se snadno poškodí.

The HP Envy we tested costs $1,289, the MacBook Pro was $1,199. So, which one should you get? Well, if you value endurance and portability, there’s no question that the lighter and longer-lasting 13-inch MacBook Pro is the better value. But if pure performance is what you’re after, then the HP Envy represents the better deal.
http://blog.laptopmag.com/help-me-laptop-hp-envy-14-or-macbook-pro-13

peter

« Odpověď #38 kdy: 03. 06. 2013, 20:51:01 »

The HP Envy we tested costs $1,289, the MacBook Pro was $1,199. So, which one should you get? Well, if you value endurance and portability, there’s no question that the lighter and longer-lasting 13-inch MacBook Pro is the better value. But if pure performance is what you’re after, then the HP Envy represents the better deal.
http://blog.laptopmag.com/help-me-laptop-hp-envy-14-or-macbook-pro-13

Ano, trochu staré. Ale nedá mi to - laptop s o generaci starším procesorem, horším displayem, horším grafickým výkonem (tj. MacBook) neměl být nikdy porovnáván s laptopem, který jej ve všech těchto vlastnostech převyšoval a to už vůbec ne v tomto duchu. To bych také mohl napsat, že si uživatel měl raději koupit laptop s Atomem, ten by měl výdrž na baterii 10 hodin a vyšlo by to na pár dolarů...

Dneska v porovnání Elitebooku a Macbooku výše to vypadá podobně. Já bych pro pracovní účely určitě volil HP Elitebook.

Martin

« Odpověď #39 kdy: 03. 06. 2013, 21:39:45 »
Mac nie je Linux, aj preto pozuivam na komplikovany vyvoj VirtualBox. V principe na zakladne veci mi vystaci, co je v Macportoch, ale hovorim, su s tym problemy. Uvediem aj priklad: Nginx s podporou Ruby on Rails? S kazdym release musim zmenit Portfile a dorabat tam podporu pre Passenger, strasne cosi. Tiez konfiguracia tych balickov v Macportoch nie je ziadna slava, na Linuxe proste ides, tuto musis po kazdom update nieco riesit. Preto som sa rozhodol vyvoj robit na VirtualBoxe.

Avsak napriek tomu je to najlepsi desktop system. Vyborny hardware a software je lepsie odladeny ako Windows. Zamerne pouzivam lepsie odladeny a nie uplne odladeny. Uvediem priklad: Mail.app s podporou GPG a email, ktory ma v prilohe eml subor s obrazkom? Procesor vam vystupi na 100 % a jedine ostava uz len zabit.

Ked som bol pod Linuxom, ziadny problem, procesi som nezabijal. Pod Macom ich zabijam o polovicu menej ako vo Windowse, ale musim to robit, lebo obcas sa to pokazi.

podlesh

« Odpověď #40 kdy: 03. 06. 2013, 22:02:47 »
Dneska v porovnání Elitebooku a Macbooku výše to vypadá podobně. Já bych pro pracovní účely určitě volil HP Elitebook.
Klíčová otázka: jak je na tom s linuxem? Je to tak že koupím, nainstaluji nějakou distribuci a jedu?
Dle mých zkušeností byl HP a Dell vždy sázka do loterie - některé modely výhra, některé prohra, často byly i zásadní rozdíly jen mezi řadami (tj. oficiálně stejný model, ale hw úplně jiný).

Jediné s čím mám dobré zkušenosti jsou thinkpady.

« Odpověď #41 kdy: 03. 06. 2013, 22:37:43 »
Uvediem aj priklad: Nginx s podporou Ruby on Rails? S kazdym release musim zmenit Portfile a dorabat tam podporu pre Passenger, strasne cosi.
No pokud chces novou verzi s necim, co macports nemaji, tak to tam musis dodelat, jak jinak by to melo fungovat? Leda bys updatoval macports pomoci gitu a pokazde svoje zmeny rebasnul, ale to nevim, jestli u macports jde.
Pokud ti jde jenom o to, aby se ti tenhle upravenej balicek neupdatoval, tak na to existuje vic moznych reseni.

Tiez konfiguracia tych balickov v Macportoch nie je ziadna slava, na Linuxe proste ides, tuto musis po kazdom update nieco riesit. Preto som sa rozhodol vyvoj robit na VirtualBoxe.
No tak je to rolling release, ze :) takze nemuzes srovnavat s CentOSem. Pokud budes srovnavat s Archem, tak jsou na tom macports myslis jeste o dost lip. Minimalne neriskujes, ze si z nicehonic nebudes moct precist maily...

Zamerne pouzivam lepsie odladeny a nie uplne odladeny.
Uplne odladeny system neexistuje. A co se tyce zabijeni, mne se to nestava. Asi nepouzivam ty spravne aplikace :)

« Odpověď #42 kdy: 03. 06. 2013, 22:40:04 »
Klíčová otázka: jak je na tom s linuxem? Je to tak že koupím, nainstaluji nějakou distribuci a jedu?
Na co se vlastne ptas? Jestli Apple z nejakeho duvodu pouziva jenom takovy hw, ktery Linux podporuje? Tak na to je urcite odpoved NE. Applu je nejaky Linux ukradeny a na MacOS si ovladace napisou sami, takze tenhle problem fakt neresi :)

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 03. 06. 2013, 22:49:21 »
No, ono uz i jen "ovladace si pisou sami" dost napovida - ukaz mi nekoho, kdo si dobrovolne pridela praci necim, co je po HW strance osulene a je nutne to nasimulovat po SW strance aby to skorojakofungovalo. U ntb s logem "Designed for Windows" celkem bezna vec.
Uz v dobe, kdy jsem si s OS X hral pouze v podobe Hackintoshe, jsem u notasu (HP) resil naprosto stejne problemy s funkcnosti jako na Linuxu. Ta podoba byla az prilis blizka na nahodu.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 03. 06. 2013, 22:52:12 »
Sakra, sem zapomnel doplnit tu prvni vetu doplnit o "... tim spis, kdyz si sami diktuji jake ten HW ma mit vlastnosti".
Jabko neni bez potizi, ale dost takovyhle veci je uz odchytane primo Applem pro jejich vlastni usporu nervu (ano, v tomto ohledu je jim ukradeny jestli nejaky Linux existuje, je zajima aby to zelezo mohli ovladat standardne, ne co serie, to original).