Nicméně - problematice nerozumím a opravdu mě to zajímá(!) - jak by vlastně "ČR prodávat elektřinu nebude" mohlo technicky fungovat? To bychom se museli vyloženě odpojit (ve smyslu odfázovat)? Sekundárně: doporučil bys nějaký zdroj, kde bych se dočetl, jak sakra tyhle věci fungují? Přijde mi, že tomu nerozumí snad nikdo, koho jsem se ptal (včetně lidí, kteří na to mají silný názor, a lidí, kteří pracují - byť ne přímo jako obchodníci, ale jako různí podpůrní programátoři - doslova u obchodníků s energiemi).
A jak by to mohlo fungovat legálně? Stát by měl zakázat vozit elektřinu do Německa? (protože jinak si podnikavci Franta a Hans u hranic natáhnou kabel a o rozdíl se šábnou)
Já se přiznám, že vlastně nevím, jak to fungovalo třeba v devadesátkách, kdy burza nebyla. Proto mi teď přijde "jednotný trh" jako jediné možné řešení a nedokážu si představit alternativy.
fungovalo to jako za komančů... velké centrální zdroje, plánování, odběry, odpojování. vše stabilní, protože to bylo "naplánované".. tzn. žádné soláry co zajde slunce a 1/3 vypne během pár desítek vteřin...
Ne, ten bych já doporučoval specificky u trhu s energiemi, který už roky díky pitomým německým nápadům prakticky nefunguje.
To ale znamená, že je tu možnost ty Němce pořádně podojit, ne? Takže pak by správný postup mohl být "prodat draze elektřinu v zahraničí a výtěžek rozdat lidem"? (ale to se zase těžko bude dělat, když jsou elektrárny soukromé)
[/quote]
no dáme si 48, pár lamp a zase nebudou:-)