Elity samozřejmě máme, ale noviny nemají důvod o nich psát - jsou příliš nudní oproti zlodějům a zbohatlíkům, jak je nazýváte. Zloději a zbohatlíci nejčastěji vyrostli z umění kličkovat v nepochopitelných a nepraktikovatelných regulacích, kterých jste zastáncem. Ti samí lidé by v běžném kapitalismu - tedy soutěži schopností - neobstáli.
To, ze o nich nepisi noviny, je mi jedno. Stacilo by mi, kdybych nekde videl vysledky. Ty mozna uvidim nekde v prumyslu, mozna ve vede, obcas v kulture, ale ne v politice. Mozna bych mel vec upresnit: Nemame zadne politicke elity.
Nevím, jestli si třeba vážíte bratrů Baťových, kteří podle mě vykonali mnoho práce pro republiku. Ale ti samí nepodnikalijen v Československu, otevírali pobočky i jinde, optimalizovali daně, přesouvali výrobu. Ředitelé jejich podniků byli v Československých vládách nebo byli vysokými úředníky na ministerstvech. Proč? Byla to korupce? Ne, byli to lidé, kteří z praxe věděli, co je potřeba pro úspěšný průmysl. A z úspěšného průmyslu pak žila naše vlast.
Bratri Batove a potomci jis drahnou dobu zili/ziji v Torontu, nyni mozna opet ve Zline, coz z nich ale nedela ceske elity. Bratri Batove jsou Cesi puvodem, ale jinak Kanadani. Nemeli moc prilezitosti nakazit se ceskou "moralkou".
Podobnými úvahami můžeme pak začít polemizovat nad tím, jestli Baťovy závody zavedly do zaměstnávání sociální rozměr, když zaměstnancům pomáhali k bydlení v tzv. Baťových domcích, a když se starali o stravování. Nebo je také můžeme kritizovat za to, že své udřené dělníky nutili bydlet v malých unifikovaných domcích - králikaránách, drželi si je blízko závodu, aby měli výrobní sílu vždy po ruce, a že jídelníček sestavovali tak, aby nebylo na oběd těžké jídlo, protože po něm dělníci podávali nižší výkony.
Ano, muzeme. Ovsem dulezitejsi je fakt, ze takove unifikovane domky dnes uz pro delniky asi nikdo nepostavi, ledaze by se toho ujal zase Bata.
Kdo je elita a kdo zloděj?
To nevim, rozhlednete se po ceske politice a reknete mi, kdo ze soucasne garnitury je elita.