Z moji zkusenosti se znatelneho narustu platu dockas pouze zmenou zamestnani. V ramci jednoho zamestnavatele byva navyseni v ramci jednotek procent a za poslednich 6 let mi zmena prinesla temer pokazde v podstate 100% narust.
Bavime-li se o IT tak platy a poptavka rostou. Kvalitnich lidi je jako safranu a firmy uz jsou dnes ochotny platit, aby cloveka ziskali, zel uz nikoliv, aby si cloveka udrzeli. Davno pryc je moda, kdy lidi pracovali ve firme 5+ let. Jeste pred par lety mi bylo vycitano, ze casto menim zamestnani. Dneska uz to povazujou za beznou praxi. Clovek ma porad duvod se posouvat a neco ucit, nezabredne do stereotypu a jeste si platove znatelne polepsi.
Moje kariéra se odvíjela podobně, každopádně, dosáhnout dvojnásobku je snažší, pokud je plat nižší a pokud se člověk přesune třeba z vidlákova do Práglu, navíc pokud se v průběhu své kariéry naučíte něco co zrovna frčí je o to zájem, může být platový skok taky velký.
15000 (webmaster + internal support) 2 roky
33000 (sysadmin Linux) 4 roky
75000 (sys. engineer) 2 roky
93000 (devops) 2 roky
135000 (cloud architect + devops) 2 roky
Ono na pravidelné zvyšování platů se moc nehraje, takže přesun jinam bývá nejrychlejší způsob jak si polepšit.