Znáte to taky? Chcete něco podniknout, vyrobit, ale není co. A při přemýšlení nad různými věcmi zjišťujete, že všechno co byste tak mohli udělat si můžete v lepší kvalitě a s vynaložením menších nákladů koupit či jinak získat. A věci, které naopak nejsou tak k mání, jsou zase časově převelice náročné.
Pro mě to jsou třeba programy: už snad od 6. třídy kdy jsem dělal první prográmky v Turbo Pascalu jsem měl strašnou chuť něco naprogramovat, ale nikdy se mi nedařilo přijít na to, co. Jasně, kalkulačku v příkazové řádce a další blbinky - jenže to nemá grády. Zpětně bych si sám sobě uměl poradit: třeba zajímat se o to, jak posílat packety přes socket, nebo udělat třeba piškvorky - myslím, že tehda by mě to nadchlo, udělat si chatovací prográmek v příkazové řádce (měli jsme doma 2 pc, jednu 386 a Cyrix), ale prostě jsem neměl nikoho, kdo by mi ten hint dal, a protože jsem byl malej a neměl rozhled, tak mě to nenapadlo.
To samé elektronika, zajímalo mě to už tehda, chtěl jsem si strašně něco poskládat, ale nevěděl jsem co. Jasně, měl jsem staré knížky se schématy, ale prostě mě žádné z nich nezaujalo - třeba udělat si přijímač, když za 100,- si to můžu koupit u větnamců, přičemž já se s tím budu štvát den a spíše i víc. Nebo klasika - barevná hudba, věčná to odrhovačka omýlaná zas a znova v Radioamatérovi - pěkná nuda, to by bylo terno tak někdy v 70tých letech. (v PC už jsem měl Winamp) Tu mě navíc vadilo, že nikde v těch knížkách nebylo vysvětleno jak to funguje polopaticky, což jsem zuřil. Měl jsem i Voltíka, snad už někdy ve 3. třídě, to jsem zapojoval, ale v podstatě jsem nikdy nevěděl jak zjistit, jak to funguje a zeptat se nebylo koho.
A teď zase tak bloudím a mám strašnou chuť něco naprogramovat nebo vyrobit. Jenže mě nenapadá nic, co by stálo za to a nestálo by mě to 300h času jako moje diplomka. Chtělo by to něco ve stylu "za málo času, hodně muziky" - třeba tuhle si někdo dělal nadoma termostat z Arduina, to je docela pěkná věcička. Napadlo mě udělat třeba nějakého trojského koníka, jenže to nemá moc smysl, všechny počítače jsou dneska za NATem a stejně bych se na ně nedostal - a opět, nějak to obcházet by bylo strašně náročné na studium a čas.
Tak, nemáte nějaké tipy? Něco co zrovna děláte, nebo co máte v plánu dělat či co vám opříjde zajímavé?
SERIÓZNÍ DISKUZE!!!