Stav trhu práce 2024 - co se děje?

Re:Stav trhu práce 2024 - co se děje?
« Odpověď #75 kdy: 03. 04. 2024, 22:27:26 »
A to je číselně kolik ve mzdě?

Odpovedá ČR trhu. Kvalitný kandidát sa bez problémov dostane do horných 10 percent (aj lepšie) v https://www.platy.cz/en/salaryinfo/information-technology/java-programmer

Maor

« Odpověď #76 kdy: 04. 04. 2024, 11:47:34 »
Firma kde jsem teď končil zrušila bonusy a hiring jede jen na nejnutnější minimum. Vedení to zdůvodňuje nejistým výhledem ekonomiky.
Na mojí pozici nikoho hledat neplánují.

« Odpověď #77 kdy: 04. 04. 2024, 11:49:58 »
... a hlavně většinou v případě velké firmy si člověk nebere práci domů, jak to už bývá u malých firem s nedostatkem lidí...

vam nepracuje v hlave furt maly trpaslik co neustale klepe na klavesnici, vecer, na wc, na dovolene?! mi jo, ve velke i v male firme.
je fakt, ze v korporatu je vic lidi, tak se da lepe schovat do zavetri, male firmy mivaji ovsem zajimavejsi projekty.
Hele, já nevím, na některé věci si v malé firmě asi nešáhneš, typicky investiční bankovnictví, jelikož jen přímé připojení na burzu stojí majlant. Určitě je víc takových případů, kdy jsou vstupní náklady do oboru tak vysoké, že je bez korporátu v zádech (ať už přímo nebo jako investora do startupu) nemáš šanci zaplatit.

« Odpověď #78 kdy: 04. 04. 2024, 12:08:24 »
A to je číselně kolik ve mzdě?

Odpovedá ČR trhu. Kvalitný kandidát sa bez problémov dostane do horných 10 percent (aj lepšie) v https://www.platy.cz/en/salaryinfo/information-technology/java-programmer
Takže v nejlepším případě s odřenýma ušima sotva běžná mzda v EU, jinak zase levná práce. Tady bude tady bude zakopený pes, že se nikdo nehlásí.... ;)

« Odpověď #79 kdy: 04. 04. 2024, 21:48:06 »
Však každý může jít dělat jinam v EU a nemusí se nabídkami v čechách vůbec zabývat. Jenže ony jsou jinde i jiné životní náklady. A kdo může dělat full remote, tak tohle taky nemusí vůbec řešit.

« Odpověď #80 kdy: 05. 04. 2024, 07:12:36 »
Však každý může jít dělat jinam v EU

Tak to se asi děje, když tady na fóru brečí, že se nikdo nehlásí.

Jenže ony jsou jinde i jiné životní náklady.

Bejvávalo. V ČR jsou stejná náklady na život jako v Německu.

« Odpověď #81 kdy: 05. 04. 2024, 07:32:43 »
To, ze tam jsou stejne naklady, muze rict jen nekdo, kdo v nemecku v zivote nebyl, a predstavu o nemeckych nakladech na ziti v rajchu si vytvoril na zaklade toho, ze v pohranici maj levnej lidl.

« Odpověď #82 kdy: 05. 04. 2024, 07:43:27 »
To, ze tam jsou stejne naklady, muze rict jen nekdo, kdo v nemecku v zivote nebyl, a predstavu o nemeckych nakladech na ziti v rajchu si vytvoril na zaklade toho, ze v pohranici maj levnej lidl.
Jo, jo tohle bývá obvyklá argumentace v ČR. Pak se také vytáhnou ceny bydlení v Mnichově a následně ceny služeb, kde si samozřejmě nikdo neporovná kvalitu.

Máte něco nového, co jsem za roky ještě neslyšel?

« Odpověď #83 kdy: 05. 04. 2024, 07:50:20 »
Jo, dva roky jsem tam bydlel.

Tvrzeni, ze tam jsou stejne zivotni naklady, jsou nesmysl.

« Odpověď #84 kdy: 05. 04. 2024, 08:01:08 »

Dost pochybujem.

« Odpověď #85 kdy: 05. 04. 2024, 08:18:56 »

V tom případě stačí ukázat rozpis nákladů v ČR, v Německu a budeme porovnávat...

« Odpověď #86 kdy: 05. 04. 2024, 08:29:37 »
:D Jsi upadl, ne?

na to ti ve vsi ucte kaslu, a budu se radeji venovat uzitecnejsim vecem.

Klidne si pohadkam o tom, jak je v nemecku “levne”, ver dal.

« Odpověď #87 kdy: 05. 04. 2024, 09:08:38 »
:D Jsi upadl, ne?

na to ti ve vsi ucte kaslu, a budu se radeji venovat uzitecnejsim vecem.

Klidne si pohadkam o tom, jak je v nemecku “levne”, ver dal.

Heh, tak nejak.
Ja jsem delal v Nemecku 3 roky na IT projektech, Badan-Wuttengerg, v modu tyden tam, tyden v CR.
A kecy jak je v Nemecku levne jsou k popukani.

IT pracovnik v Nemecku nema nijak moc vyssi prijmy v nominalnim porovnani s CR, zato brutalni zdaneni. Mistnaci zili v najmu v 3+1 a cumeli pomerne nevericne, ze si v suburb Prahy zrovna  nechavam stavet dum. O tom mohli leda snit.
V realu si tady v CR zijeme jako prasata v zite.
Ostatne nyni se uz nikdo pracovne na Zapad v CR prilis netlaci, a jakoze jeste pred 10 lety to byl sakra klondajk.

A kdo je niemand v Cesku, bude niemand i vsude jinde na svete.

« Odpověď #88 kdy: 05. 04. 2024, 11:13:38 »
a neni to nahodou zkusenost 10 let stara? kdy jeste byly v Praze svepravne ceny? plus se clovek nesmi stykat jen s lopataky.
casy se meni...

https://www.numbeo.com/quality-of-life/compare_cities.jsp?country1=Czech+Republic&country2=Germany&city1=Prague&city2=Dusseldorf

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Czech+Republic&country2=Germany&city1=Prague&city2=Dusseldorf

ja jsem rad, kdyz v Cechach dostanu nabidku "jen" 2x mensi nez v Nemecku, vetsinou 2.5-3.5x mensi.
jsou dane a ceny v Nemecku 2.5-3.5x vetsi?

« Odpověď #89 kdy: 05. 04. 2024, 13:55:32 »
IT pracovnik v Nemecku nema nijak moc vyssi prijmy v nominalnim porovnani s CR, zato brutalni zdaneni.
Němci mají relativní zdanění práce velice podobné jako ČR, jiné je rozložení, protože je důraz na podporu rodin s dětmi, ale to přeci víte, ne? Stejně znáte Steuerklassen

V realu si tady v CR zijeme jako prasata v zite.
Nevim, jak zaplesají nad sháněním dentisty nebo celkem vtipná situace byla, když jsem musel mojí německé kamarádce vysvětlovat, že je v ČR běžné, že po ní v nemocnici chtěli přinést vlastní toaletní papír.

Mistnaci zili v najmu v 3+1 a cumeli pomerne nevericne, ze si v suburb Prahy zrovna  nechavam stavet dum.
Ale já se bavím o aktuální situaci na trhu nemovitostí.

A kdo je niemand v Cesku, bude niemand i vsude jinde na svete.
Dovolím si tvrdit, že z německé minimální mzdy vyžijete daleko snadněji než z české... ;)