Tak pár mých věcí, kdo nevyužil boomu 2021, neví jak to bylo skvělé, a jak moc si člověk mohl vybírat a o kolik si říkat, věřím, že spousta lidí ani moc nezaznamenala, nevyužila, někdo IT kariéru teď začíná, někdo je v práci 10 let, a tak změny ani nesleduje a přijde mu vše v normálu, a ono možná dost dobře je.
Přiznám se, že jsem se za posledních pár let rozmlsal, mzdy 100k+, full remote, flexibilní pracovní doba, atd. atd., jsem v IT 20 let, takhle dobře jsem se nikdy neměl, 2 exotické dovolené ročně, nové auto, vše super, 10 let zpět jsem v takovém luxusu fakt nežil.
Takže, samozřejmě negativně vnímám to, že se trh zhoršuje. Samo, znám dost lidí, co třeba dělají za 50k, chodí do kanclu, a nikdy změnu ani nezpozorovali. Práce se dá najít v každé době, i dnes, ale pokud člověk má jisté standardy, tak nyní prostě firmy tahají za delší část provazu.
To, že ajťák bude profese jako tovární dělník je blbost, ale srovnatelné s doktorem nebo dobrým řemeslníkem, to asi určitě ano. Řešení na dnešní situaci nemám, ze všech stran slyším, že IČaři se nechávají zaměstnávat a vlastně i chápu posun firem k zaměstnávání, ale jako IČaře mě to netěší.
Že by dnešní trh byl nějaká tragédie, po roce 2000 to nevypadalo o moc jinak. Samozřejmě vždycky bude někdo, kdo bude schopnější nebo prostě bude mít jen víc štěstí, a naskytne se mu dobrá příležitost i ve špatných časech.
Co se týká zaměstnavatelů jako PureStorage, jim přijde 1.000 životopisů, 100 lidí si pozvou, a jednoho za 7 kol vyberou, to opravdu není běžný zaměstnavatel. Nehledě na to, že tam lidi nemají osobní život, a hodně štěstí brát 200k a nemít čas je utrácet, to si je fakt užijete - nebo si je možná spíš užije vaše manželka, co si najde milence, když na ní nebudete mít čas.
Osobně dělám DevOps, můj cíl je full remote, žádné pohotovosti, 8k MD, IČO, a ano takových nabídek je teď málo. Pokud bych to přehoupl, že mi stačí 90k HPP Praha + pohotovosti + 3 dni onsite, tak si samozřejmě můžu vybírat. A 10 let zpět, upřímně, i při dnešních cenách, by mi to přišlo jako výhra.