Stav trhu práce 2024 - co se děje?

Re:Stav trhu práce 2024 - co se děje?
« Odpověď #90 kdy: 08. 04. 2024, 13:43:47 »
Tak pár mých věcí, kdo nevyužil boomu 2021, neví jak to bylo skvělé, a jak moc si člověk mohl vybírat a o kolik si říkat, věřím, že spousta lidí ani moc nezaznamenala, nevyužila, někdo IT kariéru teď začíná, někdo je v práci 10 let, a tak změny ani nesleduje a přijde mu vše v normálu, a ono možná dost dobře je.

Přiznám se, že jsem se za posledních pár let rozmlsal, mzdy 100k+, full remote, flexibilní pracovní doba, atd. atd., jsem v IT 20 let, takhle dobře jsem se nikdy neměl, 2 exotické dovolené ročně, nové auto, vše super, 10 let zpět jsem v takovém luxusu fakt nežil.

Takže, samozřejmě negativně vnímám to, že se trh zhoršuje. Samo, znám dost lidí, co třeba dělají za 50k, chodí do kanclu, a nikdy změnu ani nezpozorovali. Práce se dá najít v každé době, i dnes, ale pokud člověk má jisté standardy, tak nyní prostě firmy tahají za delší část provazu.

To, že ajťák bude profese jako tovární dělník je blbost, ale srovnatelné s doktorem nebo dobrým řemeslníkem, to asi určitě ano. Řešení na dnešní situaci nemám, ze všech stran slyším, že IČaři se nechávají zaměstnávat a vlastně i chápu posun firem k zaměstnávání, ale jako IČaře mě to netěší.

Že by dnešní trh byl nějaká tragédie, po roce 2000 to nevypadalo o moc jinak. Samozřejmě vždycky bude někdo, kdo bude schopnější nebo prostě bude mít jen víc štěstí, a naskytne se mu dobrá příležitost i ve špatných časech.

Co se týká zaměstnavatelů jako PureStorage, jim přijde 1.000 životopisů, 100 lidí si pozvou, a jednoho za 7 kol vyberou, to opravdu není běžný zaměstnavatel. Nehledě na to, že tam lidi nemají osobní život, a hodně štěstí brát 200k a nemít čas je utrácet, to si je fakt užijete - nebo si je možná spíš užije vaše manželka, co si najde milence, když na ní nebudete mít čas.

Osobně dělám DevOps, můj cíl je full remote, žádné pohotovosti, 8k MD, IČO, a ano takových nabídek je teď málo. Pokud bych to přehoupl, že mi stačí 90k HPP Praha + pohotovosti + 3 dni onsite, tak si samozřejmě můžu vybírat. A 10 let zpět, upřímně, i při dnešních cenách, by mi to přišlo jako výhra.

Jose D

• 893
    • Zobrazit profil
« Odpověď #91 kdy: 08. 04. 2024, 15:43:56 »
> Co se týká zaměstnavatelů jako PureStorage, jim přijde 1.000 životopisů, 100 lidí si pozvou, a jednoho za 7 kol vyberou, to opravdu není běžný zaměstnavatel. Nehledě na to, že tam lidi nemají osobní život

to s tím work-life balance tam je nějaká zkušnost vlastní či aspoň zprostředkovaná?

« Odpověď #92 kdy: 08. 04. 2024, 19:40:55 »
to s tím work-life balance tam je nějaká zkušnost vlastní či aspoň zprostředkovaná?

znám 2 lidi tam, +jsem se bavil s majitelem personálky, co tam dohazuje lidi, takže z několika zdrojů, osobní zkušenost ne, ale ty lidi co tam šli pracovat znám osobně a v zásadě workoholici.

« Odpověď #93 kdy: 09. 04. 2024, 18:44:29 »
Tak pár mých věcí, kdo nevyužil boomu 2021, neví jak to bylo skvělé, a jak moc si člověk mohl vybírat a o kolik si říkat, věřím, že spousta lidí ani moc nezaznamenala, nevyužila, někdo IT kariéru teď začíná, někdo je v práci 10 let, a tak změny ani nesleduje a přijde mu vše v normálu, a ono možná dost dobře je.

Přiznám se, že jsem se za posledních pár let rozmlsal, mzdy 100k+, full remote, flexibilní pracovní doba, atd. atd., jsem v IT 20 let, takhle dobře jsem se nikdy neměl, 2 exotické dovolené ročně, nové auto, vše super, 10 let zpět jsem v takovém luxusu fakt nežil.

Takže, samozřejmě negativně vnímám to, že se trh zhoršuje. Samo, znám dost lidí, co třeba dělají za 50k, chodí do kanclu, a nikdy změnu ani nezpozorovali. Práce se dá najít v každé době, i dnes, ale pokud člověk má jisté standardy, tak nyní prostě firmy tahají za delší část provazu.

To, že ajťák bude profese jako tovární dělník je blbost, ale srovnatelné s doktorem nebo dobrým řemeslníkem, to asi určitě ano. Řešení na dnešní situaci nemám, ze všech stran slyším, že IČaři se nechávají zaměstnávat a vlastně i chápu posun firem k zaměstnávání, ale jako IČaře mě to netěší.

Že by dnešní trh byl nějaká tragédie, po roce 2000 to nevypadalo o moc jinak. Samozřejmě vždycky bude někdo, kdo bude schopnější nebo prostě bude mít jen víc štěstí, a naskytne se mu dobrá příležitost i ve špatných časech.

Co se týká zaměstnavatelů jako PureStorage, jim přijde 1.000 životopisů, 100 lidí si pozvou, a jednoho za 7 kol vyberou, to opravdu není běžný zaměstnavatel. Nehledě na to, že tam lidi nemají osobní život, a hodně štěstí brát 200k a nemít čas je utrácet, to si je fakt užijete - nebo si je možná spíš užije vaše manželka, co si najde milence, když na ní nebudete mít čas.

Osobně dělám DevOps, můj cíl je full remote, žádné pohotovosti, 8k MD, IČO, a ano takových nabídek je teď málo. Pokud bych to přehoupl, že mi stačí 90k HPP Praha + pohotovosti + 3 dni onsite, tak si samozřejmě můžu vybírat. A 10 let zpět, upřímně, i při dnešních cenách, by mi to přišlo jako výhra.

Tak já jsem sice nevyužil boomu, ale 8k MD mi nepřipadne moc a už vůbec ne na IČO. Já momentálně mám DevOps, full remote, žádné pohotovosti a 9k jako zaměstnanec s 30 dny dovolené, sickdays. Poslední nabídku co jsem dostal před pár měsíci byla 11k-12k. Ale co poslední dobou sleduju, je že firmy více tlačí na přitomnost v kanceláři.

« Odpověď #94 kdy: 10. 04. 2024, 00:28:51 »
8K na ICO neni zadna bida, ale taky si myslim, ze se (napr. za Javu) da sehnat i vic - a ted mluvim jen o Praze. Remote nekam pryc je uplne jina pisnicka, ale uz je to vetsinou slozitejsi.

TomasVoracek

« Odpověď #95 kdy: 10. 04. 2024, 20:13:46 »
8K na ICO neni zadna bida, ale taky si myslim, ze se (napr. za Javu) da sehnat i vic - a ted mluvim jen o Praze. Remote nekam pryc je uplne jina pisnicka, ale uz je to vetsinou slozitejsi.

Slozitejsi v cem? Udelat pohovor v anglictine, nejaky test a je to. Pokud vas vyberou. To se nekdy povede. A pak ta uroven jednani je uplne jinde nez tady v Kocourkove...

« Odpověď #96 kdy: 10. 04. 2024, 22:21:53 »
co za chovani jsem ja zazil s ceskejma HR slepicemi, to jsem absolutne nikde po svete nepotkal.

« Odpověď #97 kdy: 10. 04. 2024, 22:58:20 »

Slozitejsi v cem? Udelat pohovor v anglictine, nejaky test a je to. Pokud vas vyberou. To se nekdy povede. A pak ta uroven jednani je uplne jinde nez tady v Kocourkove...

Tak jsem to nemyslel, pohovor je vetsionou standard (nekdy coding, nekdy domaci uloha atd.), spis na takovy ty pozice, kde ti nabidnou $300K+ je dost pretlak, vyzaduji krutoprisnou specializaci, zkusenosti apod.

Ja si treba myslim, ze mit 200.000 CZK za Javu v Praze muze byt pro nekoho prijatelnejsi nez mit 250.000 CZK (v prepoctu) ze zahranici (kvuli tem rizikum, stupidnim woke americanum atd.). Respektive ziskat takovou vyplaty na remote ze zahranici neni IMO uplne neobvykle, ale jak pisu, myslim, ze to pro nasince nemusi byt az takova bomba. Proto zminuju tech $300K+, tam to je prave ta "jina pisnicka" (abych byl uplne konkretni, $300K rocne je zhruba 600.000 CZK mesicne).

Dalsi vec je pak to, ze pro headhuntera z Londyna/USA je snazsi vyghostovat cloveka z CR/Evropy atd., je to pro ne celkove slozitejsi (bud musi poslat laptop nebo riskovat, ze budes pracovat na vlastnim PC) a pak je pro ne taky, rekl bych, relativne jednodussi s tebou pak zamavat, ptz USA se neridi nejakou "tichou dohodou" nebo "slusnosti", ze ICari tady v CR jsou vlastne skoro jako zamestnanci. Amik te bez mrknuti oka vykopne na hodinu.

Navic na tech remote-job portalech je tuna spamu, neni jednoduche se tim probirat a taky jeste dost tehle firem (i takovychtech radoby-startupu) dost kouka na to, jestli mate bud titul z Ivy League nebo v CV Microsoft, Google apod. nebo treba nejakej velkej achievment v ACM ICPC. No a nebo teda naprosto konkretni zkusenost s tim, co oni zrovna potrebuji.

A jeste taky... Ono neni vzdy remote jako remote. Oni rikaji remote, ale mysli tim, ze chteji, abyste byli v Londyne, prisli se jim ukazat, vyzvedli si notas a vlastne jim ze zacatku chodili do kanclu. Ale pozice je remote :)

Skutecny full-remote, kde vam vazne poslou notas atd. tak takovych pozic zase neni nejak presprilis...

Ja dost koukam tady (uz jsou v tech odkazech moje filtry):

Vcelku verim, ze vetsina z toho je legit, uz jsem tam i nejake kontakty mel...

No a jeste taky teda musim zminit, ze uz si i tyhle firmy udelaly domaci ukol a zjistily, ze Cech muze klidne vzit i (v prepoctu) 130.000 CZK mesicne, protoze za ty penize v CR prezije - narozdil od Amika, ktery se za to sotva nazere a dojde si k zubari, natoz mit deti a hypoteku. Nejednou sem se uz setkal s tim, ze mi takovyhle penize zkouseli podstrcit.

« Odpověď #98 kdy: 10. 04. 2024, 23:12:07 »
 "kontakty jsi mel" jako ze ti nekdo poslal nejaky mail?
mne to zni, ze si vzivote venku nedelal.

koukam ze dost blabolis.

« Odpověď #99 kdy: 10. 04. 2024, 23:23:55 »
"kontakty jsi mel" jako ze ti nekdo poslal nejaky mail?
mne to zni, ze si vzivote venku nedelal.

koukam ze dost blabolis.

A ty jsi kdo? Chces abych te taky rozlozil, jako greenlinuxguru a romiho?  :P

« Odpověď #100 kdy: 10. 04. 2024, 23:25:49 »
Jinak moje soukromi je pro me dulezitejsi nez par chytraku co si sem prijdou zvedat posramocene sebevedomi, takze ne, nebudu tu psat, pro kolik firem na full-remote jsem delal a delam, kolikrat a jak dlouho jsem delal primo v USA a za kolik...

EDIT: *pro kolik ciste zahranicnich firem, ktere nemaji dokonce ani v EU kancelare/pobocku a za kolik USD, EUR, BTC jsem pracoval a kdo vsechno me kontaktoval a jak a jake pohovory jsem mel
« Poslední změna: 10. 04. 2024, 23:30:13 od mr.rubik »

« Odpověď #101 kdy: 10. 04. 2024, 23:46:17 »
Jinak moje soukromi je pro me dulezitejsi nez par chytraku co si sem prijdou zvedat posramocene sebevedomi, takze ne, nebudu tu psat, pro kolik firem na full-remote jsem delal a delam, kolikrat a jak dlouho jsem delal primo v USA a za kolik...

EDIT: *pro kolik ciste zahranicnich firem, ktere nemaji dokonce ani v EU kancelare/pobocku a za kolik USD, EUR, BTC jsem pracoval a kdo vsechno me kontaktoval a jak a jake pohovory jsem mel

Dovolim si jeste jeden EDIT: Co za tak hroznou zkusenost mas s mistnimi (CR) HR? Mne ponizene pisou z nekolika firem pravidelne jednou rocne, jestli uz bych teda k nim jako jo. A ty uplne novy kontakty, co o me fakt stoji (obcas nejaka agentura), tak ty se vetsinou snazi dost, jednou jsem delal i pres agenturu a tam jsem byl jak v perince.

Nejsi ty zase jen dalsi romi (to je ten trouba, co se tu ptal uplne na zacatku), ktery umi tak mozna nakonfit nginx? Kouknul jsem se do tve historie (to me bavi :) ):

Citace
OK, jo, si pamatuju pripad, kde jsem dostaval 200 liber/MD, preprodavanej jsem byl pres retezec 4 agentur and jednou mi scrummaster nadaval, ze jsem drahej a nemakam adekvatne tem 2000 EUR MD, co za mne plati.

Omg, tak ty si vazne stezujes, jak jsou v Cechach HR fujky fujky a pak tu napises takovyhle canc? 200GBP/MD (i tenkrat) bylo cca 6K CZK/MD. Omg, pro tohle jsi jel delat nekam do tramtarie a nechat se preprodavat? tohle jsem mel rok po vejsce...

Mne spis prijde, ze ten, kdo tady nikdy nemel skutecne high-profile job jsi ty.

Ale uz asi chapu, ze ten puvodni dotaz znel "Nic neumim, proc mi nikdo neplati sexy dolary?"...

« Odpověď #102 kdy: 11. 04. 2024, 00:13:18 »
drz svuj tlak dole. at ho nemas jako ja.

mas pravdu, za BTC jsem nikdy nepracoval.
a ja se nikdy  nestydel uverejnit priklad , ze jsem pred 9.5 lety pracoval za 200 GBG. presne ve stejne dobe mi tady nabizeli 60 000 CZK zamestnani ale potom zavahali, ze jsem asi moc starej  a drahej(coz explicitne zminili).

ublizil si mi, tak si pujdu cist nebo zkusim usnout..

Karmelos

• 1 061
    • Zobrazit profil
« Odpověď #103 kdy: 11. 04. 2024, 00:46:29 »
....
No a jeste taky teda musim zminit, ze uz si i tyhle firmy udelaly domaci ukol a zjistily, ze Cech muze klidne vzit i (v prepoctu) 130.000 CZK mesicne, protoze za ty penize v CR prezije - narozdil od Amika, ktery se za to sotva nazere a dojde si k zubari, natoz mit deti a hypoteku. ....

tvl co to meleš ???? Před desti lety bylo těch 130k czk cca měsíčně běžný plat obyčejnýho inženýra v us... Teď je to taky plat ale nástupní, takže za to ty amíci asi i vstávaj.... Ano, většina jich má víc, ale zase to nejsou takový rakety $300k ročně jak tu básníš... Horních 10 procent IT má tak $200k  ročně max. A to si piš že tobě jako lopatě z bejvalýho ruska to určitě nedaj...
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #104 kdy: 11. 04. 2024, 11:06:24 »
drz svuj tlak dole. at ho nemas jako ja.

mas pravdu, za BTC jsem nikdy nepracoval.
a ja se nikdy  nestydel uverejnit priklad , ze jsem pred 9.5 lety pracoval za 200 GBG. presne ve stejne dobe mi tady nabizeli 60 000 CZK zamestnani ale potom zavahali, ze jsem asi moc starej  a drahej(coz explicitne zminili).

ublizil si mi, tak si pujdu cist nebo zkusim usnout..

Moje kariera zacinala nekdy v roce ?2012? tusim, mel jsem tehda nejakych 30K hrubyho, ani jsem tenkrat jeste nemel vejsku. Respektive byla to moje prvni seriozni prace jako C++ dev. Vim od kolegu/kamaradu, kteri byli tehda seniori, ze byly  uz tenkrat klidne na 100K. Takze zalezi, co konkretne delas, ale ja se celou dobu bavim o vyvoji cehokoliv slozitejsiho nez e-shop...

....
No a jeste taky teda musim zminit, ze uz si i tyhle firmy udelaly domaci ukol a zjistily, ze Cech muze klidne vzit i (v prepoctu) 130.000 CZK mesicne, protoze za ty penize v CR prezije - narozdil od Amika, ktery se za to sotva nazere a dojde si k zubari, natoz mit deti a hypoteku. ....

tvl co to meleš ???? Před desti lety bylo těch 130k czk cca měsíčně běžný plat obyčejnýho inženýra v us... Teď je to taky plat ale nástupní, takže za to ty amíci asi i vstávaj.... Ano, většina jich má víc, ale zase to nejsou takový rakety $300k ročně jak tu básníš... Horních 10 procent IT má tak $200k  ročně max. A to si piš že tobě jako lopatě z bejvalýho ruska to určitě nedaj...

Ok, kdyz jsem dal do googlu "US IT salary", vyskocilo tam na me nejakych tech (v prepoctu) 130.000 CZK, ale to spis potvrzuje moji teorii. Proc jezdite do zahranici kvuli 130.000 CZK mesicne? Vzdyt si zpatky privezete daleko min nez kolik by vam zbylo ze stejne vyplaty v CR. Jestli na full-remote, tak ok, ale pak taky nevidim benefit v jazykove a kulturni bariere. Jak jsem psal nahore, to bych radsi delal s Cechama v cestine nez s vylizanejma woke americanama.

Ale znovu, ja se nebavim o "prumernem" a "podprumernem" "inzenyrovi" (inzenyr v uvozovkach). Predstavim si pod tim juniora bez VS co nekde prasi webovky v PHP, lepe v Pythonu nebo absolventy takovychtech svindlkurzu jako CzechITas apod.

Ja se tu bavim o cloveku, ktery ma nejakou inteligentni vejsku a aspon treba 5 let zkusenosti. A uz vubec kdyz je to matfyzak nebo CVUTak, co se prokousal nekolika kolama ACM ICPC. Znam osobne lidi, co delali v googlu hned po vejsce za 350.000 CZK mesicne. Ja sam - lopata z byvalyho ruska - jsem delal pro US firmu na full-remove z Prahy za $150K.

Jestli mi to neveris, tak ja uz fakt nevim, jak ti to mam vysvetlit. Co delate vy? Tak se tu pochlubte, at vime, o cem se bavime... A to ja jsem jeste obycejny, nijak negenialni developer, kdybyste se nekdy bavili s quant developery, co umi C++ a diferencialni rovnice nebo s FGPA developery, to by se vam teprve protocily panenky...

Rozmohl se nam tu takovy nesvar: "Naucil jsem se na stredni trochu Javy a PHPka, zacal jsem hned po maturite vydelavat 40K CZK, coz je pro dvacetiletyho cucaka hromada penez a kdokoliv kdo rika, ze je schopny vydelat vic, tak proste musi kecat, protoze ja jsem se vsechno naucil praxi a nejake teoreticke blbosti z vejsky me nezajimaji..."