FIT VUT vs. FI MUNI

FIT VUT vs. FI MUNI
« kdy: 22. 09. 2011, 18:11:43 »
Dobrý den,
v tomto školním roce mne čeká maturita a po ní bych rád někam na VŠ. Akorát nejsem zcela rozhodnut kam. Studuji SŠ v Brně, obor IT (já z Brna nejsem, dojíždím kousek od Přerova).
Velmi mne láká a prozatím baví programování (zatím mám základy VB, pak v rámci školy Pascal a Delphi a nyní jsem se více začal zajímat o Javu). Proto bych rád někam, kde se toho co nejvíce v této odbornosti naučím.
Učení mi problémy nedělá (prum. 1,0), ale nemám rád přílišné biflování pojmů a tak do hlavy. Prostě učení mě nebaví, ale když musim, tak co už, že jo :).
Z toho důvodu bych raději spíše praktickou výuku (VUT) nežli teoretickou (MUNI), ovšem i MUNI ma své výhody. Zejména tedy velká možnost volitelnosti předmětů oproti FIT.
Ovšem od MUNI mne zase zrazuje nadmíra matiky a angličtiny, ale ty mi problém též nedělají (matika mne i častečně baví).

Dále se pak nemůžu rozhodnout na který obor na FI se hlásit. Je tu někdo, kdo by je mohl srovnat, prozradit o co v kterém primarně de, kolik je zde programování atp.?
Navíc mám v seznamu CVUT a UPOL, na které bych měl mít nástup bez přijimaček, takže je to taková záloha. Ale chtěl bych zůstat v Brně, už kvůli přítelkyni (pravděpodobně půjde na FI MUNI - Počítačová grafika)..

1) FIT VUT

2) FI MUNI - Paralelní a distribuované systémy

3) FI MUNI - Počítačové systémy a zpracování dat, zaměření - Správa počítačových systémů

4) FI MUNI - Aplikovaná Informatika

5) UPOL - Aplikovaná Informatika

Předem mockrát děkuji za Vaši ochotu a čas :).
« Poslední změna: 25. 09. 2011, 21:00:02 od Petr Krčmář »

RDa

Re: FIT VUT x FI MUNI
« Odpověď #2 kdy: 22. 09. 2011, 20:14:46 »
Jako davnejsi absolvent FIT bych ti klidne to FIT doporucil, bylo to opravdu praktickejsi, a ted jsou ty osnovy jeste vice zamereny na praxi. Bohuzel s delphi/pascalem jsem mel uspech jen v pocatcich, vicmene diky jednomu hezkemu GUI pro DOS :) A pak prisla tvrda realita C ze ktereho jsem jako jedineho predmetu neudelal zkousku.. a ted se vlastne tim temer zivim :) Je to tedy hodne relativni. Nyni maj v osnovach C driveji nez byvavalo.. takze se budes muset preorientovat (ale to asi vsude). A ta matematika.. no, s 1.0 jsem byl taky na stredni.. a na vysce to je trochu jiny level (teda pokud nemas nejaky super gympl.. vetsinou se ani ti nechytali).

Na MUNI bych kvuli pritelkyni nesel, ale spis naopak - at se mate navzajem cim inspirovat :) Taky treba pak bude jednodussi jit na spolecnou staz do zahranici, pokud se to jeste dela.. bez EU to byla vetsi zabava (a vetsi dotace).

« Odpověď #3 kdy: 22. 09. 2011, 21:21:54 »
Prvořadě děkuji za názor :).
Já vím, že starší absolventi si školu vychvalují, ovšem v jiných diskuzích jsem si všiml, že za posledních pár let údajně škola prošla změnami, které nejsou příliš příznivé vůči studentům. Mě původně FIT také velice lákalo ale právě tyto názory a fakta, že je na FI MUNI větší možnost vyprofilovat se volitelnými předměty mne přetahuje na stranu MUNI. Ovšem FIT se v žebříčku stále drží především svým praktickým zaměřením učiva.

A s tou přítelkyní to bylo myšleno především v rámci Brna, ani ne tak školy :). Navíc minimálně obory bychom měli různé, jelikož já a grafika jsme velcí nepřátelé :D

Tezko rict

« Odpověď #4 kdy: 22. 09. 2011, 21:33:10 »
Vystudoval jsem FIT (bohuzel jen Bc., Ing. byl uz dost hard-core). Diky FITu jsem se naucil spoustu veci ze sveta UNIXu, siti i programovani. Muj (prvni) nastupni plat byl temer 60tis./mes. a diky ziskanym znalostem jsem byl lepsi spolupracovnici - prevazne inzenyri z VSB Ostrava. No a ted jim delam vedouciho (vyvojovy tym) :).

Takze, FITem nic nezkazis, ale pocitej, ze se tam pekne nadres. Na FI MUNI je mnohem vetsi pohoda.

marek

« Odpověď #5 kdy: 22. 09. 2011, 22:21:12 »
No nesouhlasím s tím že na FI MUNI je daleko větší pohoda. Na FI MUNI taky máme domácí úkoly, projekty do programování stejně jako FIT VUTBr (funkcko haskell i C, C++, Python, Perl atd...) nechápu co všichni máte s tím že na FI MUNI se lidi flákají (možná jenom je to tím že máme trochu volnější ruku při vytváření si vlastního rozvrhu). Právě naopak je tady opravdu spousta teorie, kterou pokud neumíš tak se s tebou nikdo dál bavit nebude a tím pádem letíš ze školy ven. Vysoký důraz je tady na matematiku. Jsem studentem Počítačové grafiky a musím říct že profesoři jsou rozumní a mají lidský přístup pokud natrefíš na nějaký problém dá se s nimi domluvit na čemkoliv (konzultační hodiny, někdy i vyškemráš lepší náhradní termín na zkoušku atd...), ovšem děláš to jenom pro sebe což znamená že se musíš umět prosadit a obhájit si vše tak aby to profesor, zkoušející, cvičící a studijní pochopili.

Ti co makají pro sebe a školu jen tak neproplouvají mají možnost vést cvičení (pouze ti nejlepší studenti vedou různá cvika) a pokud máš zájem a si bádací typ, můžeš se zapsat do patřičných labin, pracovat a řešit praktické problémy s ostatními zájemci i s profesory v roli spolupracovníků, které normálně potkáš jenom na přednášce a u zkoušky.

Navíc s FI MUNI stejně jako s FIT VUTBr spolupracují různé firmy např. IBM, Red Hat atd..

Na FITu určitě tě naučí programovat, možná o chloupek lépe než tady na FI. Ovšem na obou dvou školách budeš muset makat pokud chceš aby ti ta škola něco dala.

Tezko rict

« Odpověď #6 kdy: 22. 09. 2011, 22:57:37 »
Marek:
Nechci FI MUNI nijak shazovat, protoze vim, ze je to velice dobra skola, ale z vlastni zkusenosti vim, ze na FI je tech ukolu a projektu o hodne mene nez na FITu. My na FITu dreli od rana do noci - nebyl ani cas chodit na prednasky kvuli projektum... ani domu jsem mnohdy nemohl jezdit, protoze na to zkratka nebyl cas ... a kamaradi z FI meli spoustu volneho casu, chodili ruzne parit po vecerech a tak.
A co se tyce znalosti z praxe a programovani..., troufl bych si rict, ze moji kamaradi z FI nemaji ani 10% znalosti jako ja. Jsou ale lepsi v matematice a teoretickem programovani, ktere v praxi nevyuzijes. (kamaradi studuji aplikovanou informatiku)

mp

« Odpověď #7 kdy: 22. 09. 2011, 23:13:08 »
Já jsem rád, že na FI MUNI není tolik projektů. Tedy moc povinných projektů není, ovšem pokud chceš něco dělat, můžeš se (hned v bakaláři) zapojit do činnosti různých laboratoří - tam se dostaneš ke spoustě zajímavých projektů, které nepíšeš jen "do šuplíku".

dzejty

« Odpověď #8 kdy: 22. 09. 2011, 23:38:47 »
Lidi z FI MUNI možná vypadají že chodí pařit častěj, ale to proto, že v pátek v 6 odpoledne je deadline úkolů z matiky a jelikož ztratili poslední dva dny pokusy aspon 2 příklady vypočítat se musí odreagovat :-D
Spíš než tobě poradím přítelkyni: dej si pozor, ten obor se jmenuje Počítačová grafika a zpracování obrazu. A daleko blíž je například automatickému rozeznávání zdravých a rakovinových buněk na černobílém záznamu z mikroskopu, než navrhování krásných designů.
A mě taky na střední velice bavilo programování (zvláště C#).... teď mě ale živí virtualizace, unix, linux, sprava identit, ldapy... a podobně. A programování mi nechyb.

« Odpověď #9 kdy: 22. 09. 2011, 23:42:07 »
[...] ktere v praxi nevyuzijes. (kamaradi studuji aplikovanou informatiku)

Jo, to je asi tak v kostce význam slova "aplikovaný" na FI :)))

Navíc s FI MUNI stejně jako s FIT VUTBr spolupracují různé firmy např. IBM, Red Hat atd..

Jo, to je další zajímavé slovo: "spolupracují"... :)

Stejně jako u předchozího nějak moc nevím, co přesně v univerzitním kontextu znamená...

Zkouším to vydedukovat na základě indicií:
 - "průmysloví partneři" občas na FI přijdou udělat přednášku o tom, jak je jejich firma úžasná a proč by tam měli všichni pracovat
 - podle webovek FI byla ve spolupráci se "strategickým partnerem" RH vypracována jedna (!) diplomka [1]
 - aktuálně vypsaných diplomek pro "strategického partnera" RH: 40 [2]
 - v roce 2010 se partnery FI staly mj. firmy SolarWinds Czech, Apprise Software a jakási firma Microsoft
 - nabídky práce u partnerů zveřejněných na stránkách univerzity: nepočítaně
 - nabídky stáží na stejném místě: 0 [4]
 - povinné stáže v době mého studia: 0
 - volitelné stáže v době mého studia: o žádných jsem nevěděl, ale to je nejspíš taky moje chyba

Ale ledy se evidentně hýbají - doufám, že se do budoucna podaří na té spolupráci řádně spolupracovat, když už na tom spolupracuje i EU v rámci spolupráce na projektu "spolupráce v rámci sítí"http://www.fi.muni.cz/projects/inovace-mgr.xhtml.cs :)

Jsou tu nějací současní FI-áci, kteří o spolupráci ví víc než že na prezentacích bývá občerstvení? :) Docela by mě to zajímalo, jestli se to někam hýbe nebo ne...

[1] http://www.fi.muni.cz/for_partners/SDIPRuRedHat.xhtml
[2] http://www.fi.muni.cz/for_partners/SDIPRaRedHat.xhtml
[3] http://www.fi.muni.cz/for_partners/newpartners.xhtml
[4] někde asi jsou, ale na výchozí stránce vidím jenom sloupeček "pracovní příležitosti", to je pochopitelně moje chyba :) http://www.fi.muni.cz/for_partners/index.xhtml.cs

mxm

« Odpověď #10 kdy: 23. 09. 2011, 07:40:02 »
Ahoj, vystudoval jsme na FI MUNI - paralelni a distribuovane systemy a mohu doporucit.
Na FI MUNI je plno mladych a velmi dobrych ucitelu/profesoru. Tento obor ti predevsim da znalosti paralelniho programovani coz je velmi podstatne, cokoliv co bezi paralelne je vyssi divci a pokud tobudes umet budes opravdovy profesional. Pracuji v oboru a nemuzu si skolu vynachvalit.

Sice skola ma nutne teoreticke kurzy, ale ty ti predevsim rozsiri mysleni a vnimani, i pres to ze jsou otravne. Nicmene jsi na skole panem sveho casu a rozhodovani o svych kurzech coz jsem velmi ocenil.

Jdi na FI MUNI - Paralelni a distribuovane systemy.

mxm

« Odpověď #11 kdy: 23. 09. 2011, 07:48:02 »
Jeste jedna vec k FI MUNI - Paralelni a distribuovane systemy.
Ve skole se programovat naucis jen tolik co chces, ale nauci te programovat efektivne.

Nenaucis se jeden jazyk ultra skvele, pokud nebudes chtit, ale naucis se pouzivat jazyky jako nastroj. Nemusim si studovat jazyk abych chapal co je v nem napsano.

To, ze nekdo rekne ze na VUT se naucis lip pracovat nebo ze na FI MUNI maji vice casu je nesmysl, je to jen subjektivni nazor. I muj je subjektivni.

« Odpověď #12 kdy: 23. 09. 2011, 08:07:56 »
Všem děkuji za názory, velice pro mne znamenají. Mezi FIT a FI ještě plně rozhodnut nejsem, avšak na FI pravděpodobně zvítězil obor Paralelní a distribuované systémy. Ještě by mě však zajímalo, o čem přesně je obor Aplikovaná informatika? Ptát se po kterém oboru je jaké uplatnění je asi blbost, jelikož to závisí na každém, jak se vyprofiluje, že ano?

« Odpověď #13 kdy: 23. 09. 2011, 08:19:59 »
Jo a ještě

mxm: můžu se tě zeptat co konkrétně děláš (samozřejmě nechci firmu plat a tak, jen tak zběžně náplň práce). A taky jak to vlastně probíhalo na škole na tomto oboru? Jesli pohoda, těžký, moc teorie nebo i nějaká praxe...

Jo a jak je to prosim vás se zájezdy do zahraničí na FI MUNI? (ať už za prací, studiem atp.).
A dá se u FI MUNI i nějak pracovat mimoškolně, chce-li si někdo vydělávat?

buba

« Odpověď #14 kdy: 23. 09. 2011, 09:50:16 »
Já bych, s dovolením, taky přispěl svou troškou do mlýna :)

Tento rok jsem dokončil magisterské studium na FIT a pokud chceš v budoucnu programovat, tak je FIT opravdu dobrou volbou. V drtivé většině předmětů byl vypsán projekt (projekty) zaměřený na programování - C, C++, VHDL, assembler, php, java, haskell, ...
Co se týče informatiky, tak škola mi opravdu dala hooodně šiřoký přehled - nedávno jsem např. novému kolegovi v práci vysvětloval, jak funguje float :)

Teď k problémům - jako největší slabinu vnímám opravdu slabou angličtinu a nerozvíjení soft-skills. Co se týče angličtiny, tak jsou kurzy BAN1 - BAN4 podle náročnosti a student musí za dobu bakalářského studia úspěšně zvládnout BAN4. Není ale problém si zapsat hned BAN4 (který je svou náročností pod úrovní angličtiny na gymnáziu) a tím jakákoliv angličtina na FIT končí. Dají se zapsat nějaké volitelné kurzy navíc, ale volitelných kreditů je málo, takže je většina lidí spíš investuje do informatických předmětů. Angličtina je prostě děs...
No a se soft-skills je to taky bída - 99% zkoušek je písemných, jen občas se objeví nějaká ústní obhajoba projektů. Chybí tam osobní kontakt, vše probíhá tak nějak anonymně.

Pokud chceš fakt získat znalosti z informatiky, je FIT dobrá volba :)