Chápu, že třeba na mobilní data (vyloženě na smartphone) nedává moc smysl víc než /64. Ale na nějakou domácí router, co už dnes skoro automaticky umí i hostovskou část mi to přijde taky dost omezující.
Za mě, pokud by někdo chtěl řešit jak velký prefix potřebuje ISP a že /56 každému je moc, tak mě by takový sweet spot na SOHO sítě přišlo /60 jako na domácí přípojky. Max. 16 dalších podsíti je naprosto adekvátní většině segmentování v těchhle sítích (pak už se stejně člověk zblázní z pravidel) a zároveň by to nemuselo těm ISP tak rychle ubývat.
Ale upřímně jsem /60 nikde neviděl, což nevím ani jestli má nějaký obchodní nebo technický důvod.
/56 každému rozhodně není moc, bez ohledu na to, že to zákazníci v domácnostech nejspíš nemají šanci jakkoliv využít a většině z nich bude úplně jedno i že mají /64, nebo že vůbec mají IPv6 v nějaké podobě. Ale to je jedno - v IPv6 se s tím počítá a k žádnému reálnému plýtvání by rozhodně nedocházelo. Podívej se, jaké bloky adres mají velcí ISP k dispozici - když jsem se díval namátkově před časem, bylo to třeba několik bloků kolem /30.
Kdyby například ISP měl i jen jeden blok /30 a dával koncovým zákazníkům /56, uadresoval by tím nějakých cca 6 milionů přípojek. Podle rychlého zagooglení máme v ČR cca 4.870.000 domácností a 570.000 firem. Takže dohromady ~5,5 milionu potenciálních "pevných" přípojek, zjednodušeně. Ano, nepočítám do toho mobily (což může a nemusí být relevantní podle kontextu) a vnitřní infrastrukturu ISP, ale na druhou stranu jeden ISP ani zdaleka nebude pokrývat všechny zákazníky v zemi a má typicky ještě jeden nebo víc rozsahů, ze by ty další potřeby pokryl s prstem v nose.
Příklady toho, jaké bloky mají velcí ISP u nás přidělené:
T-Mobile CZ: 1x /29, 1x /32
O2 CZ: 1x /29, 1x /31, 1x /32, 1x /48
PODA: 2x /32
... a k tomu další, které získali spolu s akvizicí jiných ISP.
Ještě si myslíš, že je problém, aby zákazník dostal na přípojku bez jakéhokoliv dotazování, doprošování a extra placení automaticky rozsah /56?