Stav trhu práce 2024 - co se děje?

Re:Stav trhu práce 2024 - co se děje?
« Odpověď #120 kdy: 11. 04. 2024, 16:54:56 »
A vzdyt to zkopiruj, proto to tady pisu, ja si to nijak nesyslim, naopak tyhle hinty sdilim. Asi nemam ve vsem pravdu nebo ja nevim, ale jde mi o to, aby se veci nazyvaly pravymi jmeny. Kdyz nekdo napise takhle obecne "stav trhu prace" a pak to jeste vylepsuje tim, jak jen on zna cely IT, tak se proti tomu musim proste durazne ohradit.

Díky za sdílení a PM, dostáváme se k bodu "co za to". Jednoduše řečeno to není zadarmo, vlastně ta cena je poměrně i hodně vysoká. A myslím, že většina lidí jí zaplatit ani nechce.

To je přesně jak chodit s modelkou, je to prostě "high maintanance". Někdo chce Ferrari i za cenu toho, že si orve spojlery na zpomalovacím prahu, na náhradní díl bude čekat měsíc z Itálie, a skoro i na výměnu oleje přileje odtahovka (doporučuji vygooglit si Ferrari, kdy kvůli výměně autobaterie bylo třeba odmontovat přední kolo), ale někomu to prostě za to stojí, a já to těm lidem přeju.

Někdo má Fabii, a když protrhne olejovou vanu někde v českém lese na lesní cestě, tak mu to 100m za lesní cestou vesnický mechanik opraví, ale není to Ferrari. A je škoda, aby tenhle člověk záviděl někomu Ferrari, protože i ta Felicie je super.

A věřím, že spousta lidí tu nemá tak dobře placenou práci, ale mají pohodu, klid, průměrnou manželku a po práci si otevře pivko a dívá se na výměnu manželek, ale to co se často nevidí, toto většině vlastně vyhovuje víc, a není to špatně. Je to prostě jinej život, v kterým by mnozí byly vlastně o pořádný chlup šťastnější, kdyby jim mnozí před čumákem nejezdili Ferrari a nezatajovali jim, co všechno za tím stojí. Protože tím se většinou už nikdo nechlubí.

Takže díky, žes tu zmínil i tu cenu.

No jasne, ale tak nekdo prece jen ty modelky taky bali. Nekdo ma treba 190cm, je socialne zdatnej, tak prece nebude balit nejaky vochechule. Stejne tak kdo uz ten matfyz/CVUT ma nebo me vic let zkusenosti.

To je jako takovy ty pickup fora, tam chodi incelove a skreti a spolecne tam breci, jaky jsou holky svine a jak tech hodnejch je malo... Pak tam prijde nekdo normalni a rekne jim, hele, kluci, proste jen nebudte socialove, oholte se, umejte se a bezte ven. Jasne, asi nebudete mit modelku, ale normalni peknou holku najdete vzdycky. Jste ale popelari s pivasem co vyhuli krabku denne? Tak si pak nestezujte, ze nejsou holky.

Stejne tak v IT.

« Odpověď #121 kdy: 11. 04. 2024, 16:57:56 »
Snazim se o to celou dobu, ale tak ve zkratce:

• Vystuduj MFF, CVUT FEL/FIT
  • Dostan se do finale ACM ICPC
  • Stan se grandmasterem na kaggle.com
  • Nauc se programovat low-latency trading systemy
  • Nauc se Rust, pochop blockchain a ziskej treba 3 roky zkusenosti
  • Dostan se nejak do google a vydrz tam par let
  • Mej 10 let zkusenosti v C++ v zajimavejch firmach

Omg, aspon prijd s vlastnima radobychytrejma pojmama ("floskule") a nepapouskuj, co sem napsal ja ("dal uz to nema cenu komentovat").  Nebo aspon napis neco novyho (zase jen pises, ze mi proste neversi). Takhle se jen ztrapnujes...

Hele zase tu postuješ svoje floskule. Nepřipadá ti to tak trochu nereálný, že týpek shání práci už dva měsíce a ty mu sem napíš ať vystuduje + k tomu získá 13 let zkušeností a nejspíš z toho má pochopit, že pak teda jako určitě práci najde? 

A proč osobně útočíš, já jen vybral tvoje rádoby termity ať vidíš jak je to směšný.  Taky jsem moh' vybrat i to tvoje  kongruentni, ale to nevim co znamená a navíc mě to uráží.

Ja mu ale neradil, at ziska 13 let zkusenosti, mne je ten clovek ukradenej. Ja jsem reagoval na jeho vseobecny tvrzeni, ze trh je ve srackach a snazil sem se mu vysvetlit, ze dneska si "ajtak" rika kazdej jouda, ale to jeste neznamena, ze je to ten "ajtak, kterymu vsude rvou ruce a lezou mu do p...".

No vidis, ja pouzivam jen to, co znam a po nikom to neopakuju jak trotl :)

Maor

« Odpověď #122 kdy: 11. 04. 2024, 17:09:43 »
btw, dlouhodobý (nad půl roku) přeshraniční full remote není v našich končinách legální (je skoro nemožně neporušit některý předpis) a to ani jako OSVČ.
Co zakazuje OSVČ fakturovat do ciziny? Export control se vztahuje jen na KLDR a podobný země.

Karmelos

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #123 kdy: 11. 04. 2024, 17:17:41 »

Omg, aspon prijd s vlastnima radobychytrejma pojmama ("floskule") a nepapouskuj, co sem napsal ja ("dal uz to nema cenu komentovat").  Nebo aspon napis neco novyho (zase jen pises, ze mi proste neversi). Takhle se jen ztrapnujes...

Hele zase tu postuješ svoje floskule. Nepřipadá ti to tak trochu nereálný, že týpek shání práci už dva měsíce a ty mu sem napíš ať vystuduje + k tomu získá 13 let zkušeností a nejspíš z toho má pochopit, že pak teda jako určitě práci najde? 

A proč osobně útočíš, já jen vybral tvoje rádoby termity ať vidíš jak je to směšný.  Taky jsem moh' vybrat i to tvoje  kongruentni, ale to nevim co znamená a navíc mě to uráží.

Ja mu ale neradil, at ziska 13 let zkusenosti, mne je ten clovek ukradenej. Ja jsem reagoval na jeho vseobecny tvrzeni, ze trh je ve srackach a snazil sem se mu vysvetlit, ze dneska si "ajtak" rika kazdej jouda, ale to jeste neznamena, ze je to ten "ajtak, kterymu vsude rvou ruce a lezou mu do p...".

Já zase neskáču na každou udičku a k tomu ještě (většinou) nenadávám ostatním...  :(
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #124 kdy: 11. 04. 2024, 17:59:50 »
btw, dlouhodobý (nad půl roku) přeshraniční full remote není v našich končinách legální (je skoro nemožně neporušit některý předpis) a to ani jako OSVČ.
Co zakazuje OSVČ fakturovat do ciziny? Export control se vztahuje jen na KLDR a podobný země.

To bych taky rad vedel, mne moje cizokrajny prijmy normalne prosly nekolikrat danovym priznanim, explicitne sem to tam psal a i se na to ptal pani na FU.

« Odpověď #125 kdy: 11. 04. 2024, 18:04:31 »

Já zase neskáču na každou udičku a k tomu ještě (většinou) nenadávám ostatním...  :(

Tak promin :P

« Odpověď #126 kdy: 11. 04. 2024, 18:10:35 »

To bych taky rad vedel, mne moje cizokrajny prijmy normalne prosly nekolikrat danovym priznanim, explicitne sem to tam psal a i se na to ptal pani na FU.

nejspis si to plete s danovym domicilem a tim, kdybys pracoval pres pul roku onsite v zahranici.

pripadne s nekterymi drive pretrasanymi pripady, kdy cech pracuje pro ceskou firmu remote ze zahranici atd

« Odpověď #127 kdy: 11. 04. 2024, 18:20:34 »

nejspis si to plete s danovym domicilem a tim, kdybys pracoval pres pul roku onsite v zahranici.

pripadne s nekterymi drive pretrasanymi pripady, kdy cech pracuje pro ceskou firmu remote ze zahranici atd

I tohle jsem zazil - tedy makal jsem v USA a danovy domicil v CR (priznam se, ze tady tem pojmum 100% nerozumim, ale proste jsem mel trvale bydliste a podnikani v Prahe). Danove priznani taky uplne v pohode, akorat to bylo tak, ze v mesicni vyplate v USA mi strhavali i ty jejich hrozny dane a ja si na konci pobytu zazadal o vraceni. Coz mi tam taky beze zbytku uznali, ptz CR ma s USA smlouvu o dvojim zdaneni.

Maor

« Odpověď #128 kdy: 12. 04. 2024, 11:15:43 »
Jestli tu někdo platí 300k měsíčně běžnému člověku za běžnou částku, a jediný rozdíl je, že je z USA, tak nám tu vysvětli jak to máme udělat, rád si to poslechnu a zkopíruji.

Tohle vsechno dohromady nebo nejaka kombinace + par dalsich veci. V te jedne firme kde jsem delal meli engineering ladder. Kdokoliv kdo predtim delal pro FAANG, byl okamzite Senior a dostal $200K a vic. Na full-remote, ty lidi sedeli v Polsku, Londyne, Francii, firma US.

A vzdyt to zkopiruj, proto to tady pisu, ja si to nijak nesyslim, naopak tyhle hinty sdilim. Asi nemam ve vsem pravdu nebo ja nevim, ale jde mi o to, aby se veci nazyvaly pravymi jmeny. Kdyz nekdo napise takhle obecne "stav trhu prace" a pak to jeste vylepsuje tim, jak jen on zna cely IT, tak se proti tomu musim proste durazne ohradit.

...

Ještě bych přidal, že je dobré na škole se nacpat na nějaký grant a pak člověk může dělat ve firmách granty. Kdo se trochu orientuje v té byrokracii a umí napsat deliverable udělá pohovor bez problému. Tyhle místa nemaj oncally, není tam zákazník, není potřeba produkovat produkční kvalitu a deadliny jsou pevně dané a nikdo s nima nehýbe.
Platově to není extra hitparáda, ale 8-10K MD se z toho vyrazit nechá a člověk nemusí dělat 12h denně

« Odpověď #129 kdy: 12. 04. 2024, 14:31:02 »
Jestli tu někdo platí 300k měsíčně běžnému člověku za běžnou částku, a jediný rozdíl je, že je z USA, tak nám tu vysvětli jak to máme udělat, rád si to poslechnu a zkopíruji.

Tohle vsechno dohromady nebo nejaka kombinace + par dalsich veci. V te jedne firme kde jsem delal meli engineering ladder. Kdokoliv kdo predtim delal pro FAANG, byl okamzite Senior a dostal $200K a vic. Na full-remote, ty lidi sedeli v Polsku, Londyne, Francii, firma US.

...

Ještě bych přidal, že je dobré na škole se nacpat na nějaký grant a pak člověk může dělat ve firmách granty. Kdo se trochu orientuje v té byrokracii a umí napsat deliverable udělá pohovor bez problému. Tyhle místa nemaj oncally, není tam zákazník, není potřeba produkovat produkční kvalitu a deadliny jsou pevně dané a nikdo s nima nehýbe.
Platově to není extra hitparáda, ale 8-10K MD se z toho vyrazit nechá a člověk nemusí dělat 12h denně

Jojo, jeden takovej grant sem zazil :) Byl to nejakej EU grant a vlastne to byl zakladni vyzkum. Bylo potreba ten grant hlavne dostat a pak uz to bylo skoro fuk...

« Odpověď #130 kdy: 12. 04. 2024, 17:38:20 »
Jojo, jeden takovej grant sem zazil :) Byl to nejakej EU grant a vlastne to byl zakladni vyzkum. Bylo potreba ten grant hlavne dostat a pak uz to bylo skoro fuk...

To záleží na poskytovateli grantu a také řekněme mentálním vývojovému stupni příjemce grantu.

Osobně jsem zažil, že přijel Francouz se svojí kolegyní na kontrolu grantu a jasně a důrazně Čechům vysvětlil, že mu jde primárně o to, aby se dodalo, co se slíbilo.

« Odpověď #131 kdy: 13. 04. 2024, 09:19:25 »
Podle mě pokud chci porovnávat plat, tak je nejlepší porovnávat to co můžu za měsíc/rok ušetřit. Pokud mám 300k/měsíc a ušetřím z toho 50k, tak to může být podobné jak kdybych měl 90k a zbylo mi taky 50k - a nutně ta první varianta nemusí znamenat "lepší život".

Takže za mě je nejlepší remote do zahraničí, protože daně v ČR nejsou až tak špatné, a u takové práce není problém dostat se na ty 3-4m/rok brutto. BTW i v Praze za 10k/MD se jedná o 2+m/rok, takže 3-4m není nějaký extrém nebo tak něco.

No a kolik člověk ušetří už pak je na něm. Záleží od životního stylu, počtu dětí, atd...

« Odpověď #132 kdy: 13. 04. 2024, 10:28:40 »
Rubik ma pravdu.

Ja pracujem cisto remote zo Slovenska z jedneho krajskeho mesta (nie Bratislava) pre korporat do USA. Prispievam fulltime do jedneho open source projektu (ma to repo na githube). Mam jednoosobovu sro a fakturujem cez svk personalnu agenturu takze vsetky moje faktury nikdy neopustia Slovensko. Berem v hrubom 4M na czk, v cistom 3M.

Wolda

• **
  • 79
  • http://honza.ucw.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #133 kdy: 14. 04. 2024, 08:25:44 »
No jednak by me zajimalo, kolik z prubeznych a zaverecnych zprav toho grantu, ktery popisujes, si videl mr.rubik.

A druhak, pripadne kontroly stranou, minimalne v Pure Math / Theoretical CS si tenhle mindset "pak uz je to skoro fuk" muzes dovolit vicemene jen jednou, protoze, svete div se, dalsi grant uz pak nedostanes. Narozdil napr. od Kanady totiz US i EU zeme razi heslo malo velkych grantu, se vsemi + i - z toho plynoucimi. A mit nic moc vysledky predchoziho grantu v nove zadosti neni pouze "spatnou kartou pro tie-breaking" , ale v podstate automaticka diskvalifikace.

To záleží na poskytovateli grantu a také řekněme mentálním vývojovému stupni příjemce grantu.

Osobně jsem zažil, že přijel Francouz se svojí kolegyní na kontrolu grantu a jasně a důrazně Čechům vysvětlil, že mu jde primárně o to, aby se dodalo, co se slíbilo.

« Odpověď #134 kdy: 15. 04. 2024, 09:20:14 »
No jednak by me zajimalo, kolik z prubeznych a zaverecnych zprav toho grantu, ktery popisujes, si videl mr.rubik.

A druhak, pripadne kontroly stranou, minimalne v Pure Math / Theoretical CS si tenhle mindset "pak uz je to skoro fuk" muzes dovolit vicemene jen jednou, protoze, svete div se, dalsi grant uz pak nedostanes. Narozdil napr. od Kanady totiz US i EU zeme razi heslo malo velkych grantu, se vsemi + i - z toho plynoucimi. A mit nic moc vysledky predchoziho grantu v nove zadosti neni pouze "spatnou kartou pro tie-breaking" , ale v podstate automaticka diskvalifikace.

Ano, uznavam, tomuhle nijak moc nerozumim. Ja sem zazil jen ten uplnej zacatek, kdy se vyrabely ohromne CooL prezentace a vymejslely se projekty, hlavne aby dostali ten grant. Pak sem byl i na nejaky konferenci a teda ten zacatek byl hoodne pozvolnej. Jakmile ten grant dostali, tak sem mel proste pocit, ze se trochu tape a hleda se, co se vlastne bude delat.

Ale moc dlouho sem tam nebyl (nechci byt nijak konkretni) a oni z toho doted existuji, takze asi neco predvest museli.

Kazdopadne tady zadny silny nazor nemam, jen pisu, co sem zazil.