Může se LTE modem chovat jako mobil?

Re:Může se LTE modem chovat jako mobil?
« Odpověď #45 kdy: 21. 01. 2025, 13:31:31 »
Mobilním operátorům je úplně jedno, jestli zákazník využívá běžnou datovou SIM kartu v mobilu nebo LTE modemu, protože to na funkčnost služby nemá naprosto žádný vliv. Pouze extra datové SIM, které jsou určené pro fixní LTE připojení, mohou mít omezení na určitá koncová zařízení (tak to má třeba Vodafone, kde tyto SIM fungují pouze v jeho modemech). Je tedy zbytečné se snažit nějak emulovat koncové zařízení, aby se tvářilo jinak, než čím ve skutečnosti je. Operátorům je to skutečně šumák.

« Odpověď #46 kdy: 21. 01. 2025, 13:43:27 »
O tom já diskutovat nechci, to je věcí daného operátora, zatímco úpravu modemu mám plně v ruce já.
Rád bych se prosím držel tématu jak nastavit nějaký LTE modem. Díky.

Takže abychom si to shrnuli. Nevíte jestli operátor filtruje, nejste schopný popsat co filtruje, jak se to projevuje, nejste schopný popsat co znamená "aby vypadal jako telefon" - ale trváte si na tom, že je to správně formulované. omg.

Tazetel doposud nevysvětlil, co myslí tím "tvářit se jako mobil", ani jaké problémy KONKRÉTNĚ pociťuje.

Normální člověk by řekl "blokujou mi ten a ten port", "blokují mi provoz na tomto protokolu", nebo "pustil jsem si na obou stranách tcpdump a viděl tam toto"..
A my bychom mohli řešit standardní síťové problémy a říct mu podrobněji, kde může být chyba(protože v samotném operátorovi, jak se tazatel domnívá, vůbec být problém nemusí).

Stručně řečeno, operátor nic neblokuje, tazatel netuší co vlastně chce a nedokáže ani popsat proč to chce. Reagovat takovému tazateli, postrádá jakýkoli smysl, dokud se pořádně nevyžvejkne...

« Odpověď #47 kdy: 21. 01. 2025, 13:53:09 »
…tazatel netuší co vlastně chce a nedokáže ani popsat proč to chce. Reagovat takovému tazateli, postrádá jakýkoli smysl, dokud se pořádně nevyžvejkne...
Hurá. Ideální stav.

Tonda

• 677
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 21. 01. 2025, 14:03:39 »
Lidi se z tebe snaží dostat informace, které by vedly ke zjištění přesné příčiny problémů.

Ty stále trváš na něčem, co třeba ani není potřeba.
To je přesně problém zdejšího fóra. Já bych se držel tématu. Není podstatné, co tazatele k otázce vede, ale jaká je na jeho otázku odpověď. Jestli něco fakt miluju, tak jsou to dotazy typu "proč to chceš vědět". To by mě čert vzal.

Já se v tom třeba nevyznám, ale myslím si, že jestli to má operátor podle čeho poznat, tak třeba podle toho, že by se zařízení se sítí nejprve domluvilo na tom, co v té síti jde dělat (jestli se dá vůbec volat, nebo jen přenášet data apod., např. modemy v řadě routerů umožňují nejen datovat, ale i přijímat a posílat SMSky, ale nezavoláte si, bo není fyzicky jak). Netvrdím, že to tak je, jen vyslovuji svou domněnku. Tohle by měl ale odpovědět někdo, kdo to opravdu ví a ostatní (včetně mě, protože to nevím) by měli být v klidu.
A já zas "miluju" dotazy, kde někdo místo aby popsal problém, vymyslí něco, co považuje za řešení, většinou je to ale vzhledem neznalosti dotyčného blbost, a pak se točí na té blbosti místo aby řešil skutečný problém.

Jinak ano, operátor pozná konkrétní model připojeného zařízení, někteří operátoři to zobrazují v samoobsluze, patrně podle IMEI. Takže použít modem, který umožní podvrhnout IMEI.

Tonda

• 677
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 21. 01. 2025, 14:10:40 »
Přepsat IMEI v některých zařízeních můžeš ale podle toho to nezjišťují. Jenom to bude LTE modem s jiným IMEI

Nevím o tom, že by třeba O2 blokoval VOIP
A podle čeho to tedy zjišťují?

« Odpověď #50 kdy: 21. 01. 2025, 14:28:15 »
Ve vší úctě, co je prosím nejasného na otázkách:

Co (myšleno jaký parametr) musím nastavit nebo přepsat v LTE modemu, aby ho operátor identifikoval jako mobil? 

Nebo: Které identifikátory používají mobilní operátoři na identifikaci zařízení, které se připojuje do jeho sítě?

« Odpověď #51 kdy: 21. 01. 2025, 14:31:28 »
Nejasný je ÚČEL...

A taky je všem nejasné, proč už se nevyžvejkneš.

« Odpověď #52 kdy: 21. 01. 2025, 14:35:50 »
Ve vší úctě, co je prosím nejasného na otázkách:

Co (myšleno jaký parametr) musím nastavit nebo přepsat v LTE modemu, aby ho operátor identifikoval jako mobil? 

Nebo: Které identifikátory používají mobilní operátoři na identifikaci zařízení, které se připojuje do jeho sítě?

Při vší úctě, prvotní věta byla:
Podle mého zjištění se operátoři chovají k připojení pomocí mobilní datové karty jinak když je v mobilu, anebo v LTE modemu/routeru.

Je tedy poměrně logické, že všichni reagují na hlavní část dotazu - tj. že se operátoři chovají jinak. Druhou část dotazu už zde vnímáme, že je jen pokus hledat zoufalé řešení, aniž by byla premisa ověřena. Pokud to dá člověk dohromady s tím, že se nakonec ukázalo, že neznáte ani nastavení APN - což je ne profesionální, ale uživatelská záležitost, je docela logické, jaké reakce sklízíte.

Dovolím znovu připomenout a zopakovat, že jste stále nenapsal, jak jste došel k přesvědčení, že se operátoři chovají podle zařízení jinak , jak jste to ověřil, jak se to projevuje a jak se to dá reprodukovat. Je dosti hloupé ptát se v technicky zaměřeném fóru a pak ignorovat technické dotazy. Agresivitou (domáháním se z kontextu vytržené odpovědi) skutečně nezakryjete to, že buďto děláte z ostatních voly, anebo že tématu ani zblo nerozumíte.

« Odpověď #53 kdy: 21. 01. 2025, 14:41:57 »
Stručně řečeno, operátor nic neblokuje, tazatel netuší co vlastně chce a nedokáže ani popsat proč to chce. Reagovat takovému tazateli, postrádá jakýkoli smysl, dokud se pořádně nevyžvejkne...

Tazatel chce LTE modem co by operátor identifikoval jako mobilní telefon.

Proč to chci není vůbec relevantní -  chci to, protože si s tím chci hrát, něco se naučit a pak si to vystavit na skříňku.
Nemá to žádný zásadní význam.

Nic na tom nechci vydělat, nechci páchat žádné zločiny ani porušovat nějaké zákony.  Když by se mi to podařilo, tak jsem si myslel, že bych postup zveřejnil jako článek na nějakém blogu, githubu, případně i třeba tady na rootu.

A do budoucna by se mi tahle zkušenost hodila, když budu dávat dohromady 4g mobil.

Celý, jenom si chci něco vyzkoušet. Nechci prudit operátora, bonzovat na ČTU ani dumpovat pakety a rozebírat to tady.

Chci si jenom upravit nějaký LTE modem.

« Odpověď #54 kdy: 21. 01. 2025, 15:28:50 »
Chci, chci, chci...

Ale to že je to úplně k ničemu, to mě nezajímá... Prostě chci.. A ani nevysvětlím proč.. Chci, chci, chci...

No tak si chtěj dál, když ani nevíš, CO CHCEŠ..

Tohle už zavání trollingem a toho se účastnit dále nebudu.

« Odpověď #55 kdy: 21. 01. 2025, 15:33:47 »
Tazatel chce LTE modem co by operátor identifikoval jako mobilní telefon.

Tazatel nevysvětlil, co tento pojem znamená. Nedokázal to popsat ani na doplňujících otázkách.

Citace: houpal
Proč to chci není vůbec relevantní -  chci to, protože si s tím chci hrát, něco se naučit a pak si to vystavit na skříňku.
Nemá to žádný zásadní význam.

Má to zásadní význam, protože otázka je velmi vágní, netechnicky formulovaná. Pokud přijde netechnik a ptá se laicky, tak technik má vždy potřebu si problém nějak popsat pro sebe srozumitelnými slovy. Navíc takovéto fórum počítá s tím, že se lidé o informace obohacují navzájem. Tato Vaše poznámka je tedy navíc ještě drzost.

Nic na tom nechci vydělat, nechci páchat žádné zločiny ani porušovat nějaké zákony.  Když by se mi to podařilo, tak jsem si myslel, že bych postup zveřejnil jako článek na nějakém blogu, githubu, případně i třeba tady na rootu.

Článek, ve kterém nepopíšete problém a dáváte řešení, které žádný problém neřeší, by byl stejně bezcenný.

A do budoucna by se mi tahle zkušenost hodila, když budu dávat dohromady 4g mobil.
Celý, jenom si chci něco vyzkoušet. Nechci prudit operátora, bonzovat na ČTU ani dumpovat pakety a rozebírat to tady.
Chci si jenom upravit nějaký LTE modem.

Tak to nás těší, že by se Vám hodila tato informace, ale zjevně jsou tu všichni takoví blbci, že stále nepochopili zadání, případně tak pokřivené charaktery, že Vám nechtějí pomoci, když se sám o zkušenost nepodělíte. Vyberte si.

Víte co je smutné? Že na mě působíte tak přesvědčivě, že i věřím, že Vám vůbec nedochází, že Vaše otázka prostě do technického fóra nepatří. Abyste věděl, sem naopak patří dumpovat pakety, rozebírat to, a případně i řešit ČTÚ, pokud nějaký operátor ohýbá provoz (což se velmi pravděpodobně neděje, a Vy jste k tomu nepředložil jediný podpůrný důkaz).

Hezký den, a přeju Vám, abyste pochopil, jak tato fóra fungují, a jak máte hovořit s kolegy pokud jste na podobné nebo vyšší úrovni, anebo jak si chodit pro radu, pokud jste někde na první příčce žebříku poznání.
« Poslední změna: 21. 01. 2025, 15:35:19 od Miroslav Šilhavý »

« Odpověď #56 kdy: 21. 01. 2025, 15:39:39 »
Tohle už zavání trollingem a toho se účastnit dále nebudu.

+1, přidávám se

« Odpověď #57 kdy: 21. 01. 2025, 15:51:48 »
Pane Šilhavý, umíte flashnout firmware do nějakého 4g, lte modemu? Víte jak tento firmware před tím flashnutim upravit?  Rozumíte komunikaci při přihlašování zařízení do sítě operátora? Víte jaké identifikátory používá?  Z vašich výlevů si myslím že ani jedno nevíte a problematice nerozumíte. A vidíte já také ne, a proto se tady ptám a doufám, že někdo, kdo tomuhle rozumí mi odpoví. Zatím mám snad jenom dvě relevantní odpovědi a zbytek je tady vaše trolení. Nemusíte mi sem psát, víte to?

« Odpověď #58 kdy: 21. 01. 2025, 15:55:11 »
Jedine co me napada, ze nektere typy paketu (hlasove) z mobilniho zarizeni budou mit mensi latenci (vyssi prioritu) nez klasicke datove pakety. Tazatel chce zrejme klasicka data schovat pod hlasovy VoIP (nebo neco v tom smyslu) a dosahnout lepsiho pingu. Operator urcite obecne neporusuje sitovou neutralitu, tohle nebude ten problem.

xunil

« Odpověď #59 kdy: 21. 01. 2025, 16:11:42 »
Mi operátor tohle nedělá. VoIP mi normálně běží a celá síť se chová normálně, včetně e-mailů a několika PC.
Jediný rozdíl je v rychlosti ale to je dáno místními podmínkami.
Co vám to kde píše?
Napište jaký LTE modem, postup (aby to bylo možné nasimulovat) a dojít tak ke stejné chybové hlášce.
Na základě toho se navrhne jiný postup, co kde změnit, aby to fungovalo správně.