Ještě bych chtěl doplnit svůj původní příspěvek, především pro ty, které zajímá posílení účinků a benefitů long term (jelikož počítám s tím, že každý z nás chce zvládnout víc, za stejný/kratší čas a znásobit si tak čas a předcházet nutnosti uchylovat se k shor term řešením, které si vybírají daň).
7) úprava jídelníčku, stravovací návyky - zde se dostáváme na opravdu delikátní záležitosti
. Je pravda, že to co jíte, je z velké části vaše palivo, tudíž (jako třeba u auta) by jste měli dbát, aby toto "palivo" bylo co nejkvalitnější. Jelikož, opět, jsme každý jiný, je tento bod závislý na pro-aktivním přístupu a pozorování výsledků, revidování a následných úpravách až do podoby, kdy budete zcela spokojeni - ve výsledku se ale vložený čas a energie mnohonásobně vrátí v tzv. "lepším pocitu přes den", více energie, více síly, více chutí do života a více zdraví = vyšší míra spokojenosti a štěstí. Popíšu, co jsem učinil já a co se mi osvědčilo v pár větách:
a) vynechat kraví mléčné výrobky (když mléčné, tak kozí či ovčí sýry, mléko, ale to ne na denní bázi)
b) vynechat veškeré sladkosti a cukry! (hlavně fruktózu, nic vám nedává jen bere.. dává možná jen kila navrch). Sacharidy jsou samozřejmě životně důležité, proto jezte raději ovoce. Do čaje místo cukru med. Tento bod se obecně vztahuje na průmyslově vyráběné "potraviny".
c) vynechat pšenici (je zde celá řada substitucí - mouka z pohanky, rýže, jáhel, žito atd..). Proč pšenice? Abych se dlouho nerozepisoval, info najdete na netu (i pro i proti), ale v zásadě jde o vysoký glykemický index, vysoký obsah lepku a díky tlaku na snižování nákladů (i výsledné ceny), a faktem, že se to pěstuje opravdu ve velkém, došlo za řadu let tohoto vývoje (nejen díky genovému inženýrství) ke znehodnocení prospěšných látek, která pšenice po dlouhé roky nabízela.
d) tento bod je dle mého názoru nepovinný, ale pro extrémisty bych s ním minimálně zaexperimentoval - vynechat maso, já to zkoušel, dlouhodbě to asi není ideální, jelikož rostlinné bílkoviny neposkytují celé spektrum aminokyselin a dalších látek, které maso ano (tudíž vziká deficit), ale na druhou stranu zase znám lidi, co maso nejedí několik let a energie z nich přímo sálá. Tento bod si vyžaduje podrobnější přístup, který bude sedět každému. Já třeba nejedl maso 2 měsíce a zhubl jsem 10 kilo i přesto, že jsem jedl každé 2h a měl kalorický příjem přes 2k, jsem hubené postavy, takže kvůli tomu, abych nebyl moc hubený jsem maso opět zařadil do svého jídelničku, ALE. Ale jím jen krůtí, kuřecí a dalo by se říct, že vynechávám červené téměř kompletně (cca 1-2 do měsíce). Proč? Když jsem se najedl vepřového, hovězího -> mohl jsem jít tak akorát spát, energie šla rapidně dolů. To já nechci, protože potřebuji makat, drůbež tímto neduhem netrpí, tráví se tělu lépe a rychleji a tudíž pro to tělo nemusí vynakládat tolik energie. Pak je tu samozřejmě sub-bod, kdy můžeme spekulovat nad tím, jestli maso, které jím, je našpikované hormony, antibiotiky a kdoví čím - kupujte si 4x dražší bio potraviny z chovů. Pokud se vám nechce tolik utrácet, tak nad tím nepřemýšlejte a neumocňujte to. Dále můžu jen doporučit ryby, především lososa a tuňáka (čím kvalitnější tím lepší, jde především o místo výlovu, cena u výrobku hraje důležitou roli ukazatele kvality)
V zásadě je ke stravování dle mého názoru třeba přistupovat racionálně, ale i s chutí. Než jsem došel k výše zmíněné změně jídelníčku, a převedl ji do praxe, ani jsem netušil kolik různých chutí a dobrot na mě čeká a jsou navíc velmi zdravé. Pokud jsou ty potraviny o něco dražší, vnímám to jako investici do svého zdraví (společně s časem na cvičení, přiměřenou socializaci ve velmi dobrém kolektivu), jelikož vás to bude něco stát i časově.
Vše výše popsané není návod, ale jen sdělení, jakým způsobem to dělám já (v souvislosti s posílením výkonnosti) a je potřeba, u některých věcí, opravdu dbát na své individuální potřeby. Avšak jako návod jsem kdysi podobný výčet potravin použil i já, do startu.
Pomohlo mi to i s alergiemi, které téměř vymizely (a to si myslím, že především díky tomu, že nejím lepek) a po čase věřím, že vymizí úplně.
nevím jestli to k tomu stále ještě patří, spíš je to jen má úvaha. Přemýšlel jsem nad lidmi, co zvládají 5x víc práce než já (nebo víc) za stejný čas. Jak? Proč? Co pro to museli udělat? Samozřejmě rozumím, že velkou roli hraje delegace a automatizace úkolů, správné rozvržení priorit s dlouhodobým efektem, ale před tím musí být ještě něco. Když sleduji a snažím se inspirovat od lidí, které pokládám, že toho zvládají opravdu nezměrně hodně (např. Elon), jejich pohled na věc se od mého musí zásadně lišit. Všiml jsem si, že vidím před sebou spoustu práce a jak moc mě to vysílí, když se mi povede to přetočit tak, že mě to nevysílí, ale naopak posílí, a že to není tolik práce, zvládnu toho automaticky víc. "Prostá" změna úhlu pohledu, jak jednoduché.. vše se promítne až v čase, takže nám nezbývá než testovat, testovat, testovat
Kdyby jste měli konkrétní dotazy k některým bodům, rád cokoliv zodpovím a popíšu. Nechtějte ale po mně prosím doporučení kde co nakoupit
děkuji. K dotazu nakupování ženšenu z ebay - zkušenosti s tím nemám, ale byl bych obezřetný, zvláště, jedná-li se o tekutinu. Doporučuji přímo kořen, na kterém lze pozorovat a odhadnou kvalitu.