Nedalo mi to a trochu jsem na svém 840 EVO 250 GB experimentoval. Když jsem včera zkoušel minibenchmark hdparmu, vyhodil něco okolo 120 MB/s. Nejdřív jsem updatoval firmware na verzi EXT0BB6Q, která dle webu Samsungu vypadá jako nejnovější. To samozřejmě vůbec nepomohlo. Podle návodu výše jsem z Live CD ověřil funkci trimu. Když jsem oddíl připojil s volbou "discard", byl příslušný sektor za chvíli vynulovaný. Bez "discard"u se to nestalo. fstrim ale fungoval. Předpokládám tedy, že trim fungoval celou dobu dobře.
fstrim se chová trochu zvláštně. Když jej spustím poprvé, chvilku se něco děje a výstup ukáže, kolik bytů se zatrimovalo (cca 80 GB na jednom oddílu, přes 11 GB na druhém). Opětovné spuštění vrátí nuly a proběhne okamžitě. Stačí ale oddíl odpojit a připojit znovu a celý cyklus se opakuje, vrácené hodnoty zatrimovaných bytů jsou pokaždé stejné. Když jsem oddíl připojil bez "discard"u a vytvořil a smazal nějaký soubor, byla vrácená hodnota zatrimovaných bytů větší. Po dalším remountu se vrátila na původní, takže i fstrim nejspíš funguje, jak má.
Na disku je kromě miniaturního ef02 oddílu root, /home (oba ext4) a swap. Over-provisioning jsem nezapínal, ale na / je 55 % volného místa, na /home 43 %. Během psaní příspěvku jsem smazal nějaký bordel, cache pacmana atp. a schválně spustil benchmark znovu. Výsledek mě celkem zaskočil, ale totéž jsem dostal i po restartu:
/dev/sdb: 232 MB/s
/dev/sdb2: 253 MB/s (/)
/dev/sdb3: 271 MB/s (swap)
/dev/sdb4: 245 MB/s (/home)
Disk je připojen na staré SATA II rozhraní, takže cokoliv nad 250 MB/s mi přijde OK. Netroufám si odhadovat, co se stalo, že by to bylo novým firmwarem?