SSD disk - postupná ztráta výkonu

Nevitidelny

Re:SSD disk - postupná ztráta výkonu
« Odpověď #15 kdy: 18. 08. 2014, 13:49:17 »
A neni jen spatne zarovnana partition? 840 EVO by mel mit EBS 1536 KiB, proto se doporucuje zarovnavat partitions na 6144 KiB. Taky to mam na svem EVO blbe - nekde se totiz uvadi EBS 2048 KiB - a vykon mi zdegradoval uplne stejne. Bohuzel ted nemam cas preinstalovavat system...

Tomas Dvorak

« Odpověď #16 kdy: 18. 08. 2014, 14:08:40 »
Evo :-\
Zkontroloval bych si vetsi firmware a cvičně bych výkon  přeměřil hned po rebootu.
Už druhý komentář, naznačující, že EVO je špatná volba. Pro příští lepší výběr - proč tak soudíte? V testech jej chválí a mám ho v obyčejném domácím pc, trocha vývoje, trocha brouzdání po internetu, multimedia. Nežhavím jej v serveru, nestahuju a nesdílím TB dat, nehraji hry. Jak tedy poznat špatný a dobrý disk?

Nezdá se mi, že bych po třech měsících příležitostného používání počítače mohl dostat disk na hranice jeho životnosti - brouzdáním po internetu a pár desítkama hodin vývoje.

Jinak výkon jsem měřil po rebootu, před rebootem i během práce. Po manuálním trimu i další den. A pořád plus minus stejné hodnoty.

Tomas Dvorak

« Odpověď #17 kdy: 18. 08. 2014, 14:27:20 »
A neni jen spatne zarovnana partition? 840 EVO by mel mit EBS 1536 KiB, proto se doporucuje zarovnavat partitions na 6144 KiB. Taky to mam na svem EVO blbe - nekde se totiz uvadi EBS 2048 KiB - a vykon mi zdegradoval uplne stejne. Bohuzel ted nemam cas preinstalovavat system...
Zarovnání jsem nijak zvlášť neřešil, partition vytvářel v gparted. Tedy nastaven 1MiB před, zarovnáno na MiB. Že by byl zakopaný pes v tom?
http://cillian.wordpress.com/2013/11/16/setting-up-samsung-840-evo-ssds-on-linux/

lobo

« Odpověď #18 kdy: 18. 08. 2014, 14:49:33 »
na Samsungu 830 mi padli IOPS po 3/4 roku asi na 10% povodneho benchmarku(pod windows) :-(

davam to reklamovat

Tomas Dvorak

« Odpověď #19 kdy: 18. 08. 2014, 14:58:01 »
na Samsungu 830 mi padli IOPS po 3/4 roku asi na 10% povodneho benchmarku(pod windows) :-(

davam to reklamovat
Reklamaci beru jako krajní řešení, až se ukáže, že chyba není v mém špatném nastavení. Přece jen, rád bych měl dostatek pádných argumentů, ne jen, že disk je nějaký pomalý.

« Odpověď #20 kdy: 18. 08. 2014, 15:39:08 »
830 je uplne jina liga nez EVO.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Trubicoid2

« Odpověď #21 kdy: 18. 08. 2014, 15:59:22 »
To zarovnani by se asi projevilo uz od zacatku. Navic o zarovnavani na 6M jsem jeste neslysel. Nejkonzervativnejsi zarovnavani je na 4M t.j. 8196 bloku. Velikost erase bloku se dala pouzit pri vytvareni ext4 jako stride, doma najdu link. Efekt je ale maly, srovnatelny s homeopatiky.

Jak mas nastavenej ten over-provisioning? Typuju mas to uplne vypnuty, to ani samsung nedoporucuje, a ted se divis  :o

flack

« Odpověď #22 kdy: 18. 08. 2014, 16:09:17 »
to: Trubicoid2

Takze na 840 EVO je doporucene mat ten over-provisioning. Ja to mam vypnute. (lebo doteraz som o nicom takom nevedel)

Celkovo by sa hodil nejaky lightovy clanok na rootu co si dat pozor u SSD na linuxe. Hlavne nejaky aktualny a komplexny.

tdvorak

« Odpověď #23 kdy: 18. 08. 2014, 17:10:39 »
Jak mas nastavenej ten over-provisioning? Typuju mas to uplne vypnuty, to ani samsung nedoporucuje, a ted se divis  :o
Nastavený jsem to neměl nijak, o ničem takovým jsem neměl vůbec potuchy (je to můj první SSD) a samsung k tomu dodává jakousi sadu nástrojů, kde jsem se to mohl dozvědět a nastavit, ale jen pro windows.

Teď jsem tedy zmenšil tu jedinou ext4 partition a zároveň ji nechal 6MiB na začátku. Vzniklo 10G volnýho místa za, kde jsem vytvořil novou partition, naformátoval a poté smazal (jak doporučoval některý z návodů pro konfiguraci toho disku).

Výkon se vrátil na původní hodnoty:
Kód: [Vybrat]
sudo hdparm -tT /dev/sda1

/dev/sda1:
 Timing cached reads:   18866 MB in  1.99 seconds = 9470.43 MB/sec
 Timing buffered disk reads: 1548 MB in  3.00 seconds = 515.46 MB/sec

Otázka je, jestli to způsobil ten kompletní přesun partition o pár MiB dozadu, nebo dostatek volného místa na konci. Uvidím, jak do budoucna. Snad to není jen dočasné řešení :-) Zatím všem díky za tipy a rady.

trubicoid2

« Odpověď #24 kdy: 18. 08. 2014, 18:15:10 »
to nevim, jestli staci mit misto pro over-provisioning jen vne partition table, mel jsem za to, ze by to melo byt HostProtectedArea, tak to mam ja

tys udelal na konci partici, naformatoval, udelal trim a partici smazal? tam asi zustane par jako obsazenych sektoru superbloku atd.

taky je lepsi smazat celej disk tim hdparm secure delete, jak jsem jiz byl psal, tim se disku rekne, ze vsechny bunky jsou volny a vykon bude jako u novyho

flack: over-provisioning je dobra a prakticky nutna vec na vsech ssd. nektery ssd to maj pevne nastaveny z vyroby, na samsungu si to muzes nastavit sam pres HPA a ve widlich pres ten jejich magickej software, koukni na benchmark.

ta slibovana magie se stride a stripe-width je popsana treba tu: http://wiki.gentoo.org/wiki/SSD

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #25 kdy: 18. 08. 2014, 18:23:19 »
Celkovo by sa hodil nejaky lightovy clanok na rootu co si dat pozor u SSD na linuxe. Hlavne nejaky aktualny a komplexny.

K tomu se také přikláním.

Já o SSD na Linuxu vím úplný nic. Zatím jsem pořád ve stavu "nekupuj to, odejde to brzo". Jedu na Gentoo a předpokládám, že vše bych nastavoval hezky ručně. Když navíc vidím co je s tím za práci a jak se liší jednotlivý informace... Ne, děkuju.

Nejhorší je, že člověk v tomhle může poslechnout jen samý rady "jedna bába povídala" = z různých diskuzí, for, poraden a podobně, protože nikde není nic komplexního, kde by to vzali pěkně od podlahy se vším všudy.

tdvorak

« Odpověď #26 kdy: 18. 08. 2014, 18:52:15 »
to nevim, jestli staci mit misto pro over-provisioning jen vne partition table, mel jsem za to, ze by to melo byt HostProtectedArea, tak to mam ja

tys udelal na konci partici, naformatoval, udelal trim a partici smazal? tam asi zustane par jako obsazenych sektoru superbloku atd.

taky je lepsi smazat celej disk tim hdparm secure delete, jak jsem jiz byl psal, tim se disku rekne, ze vsechny bunky jsou volny a vykon bude jako u novyho
Asi by to bylo lepší, ale takhle jsem nemusel data zálohovat a měl jsem to za pár minut hotový s live ubuntu. Ve spoustě fór radí prostě nechat cca 10% volných bez partition na konci disku. Výkon teď super (jako nový), uvidím, jestli bude zas postupně degradovat. Pak bych to vzal kompletně jako jsi psal ty.

Ještě zkusím omrknout, jestli neexistuje nějaký update firmware. 

Každopádně díky za rady a pomoc.

strepty

« Odpověď #27 kdy: 18. 08. 2014, 19:09:15 »
Nejaky clanok o SSD by sa hodil a mozno aj nejake nastavenie na windowse :-). Ale zaujimalo by ma toho viac, napriklad stabilita informacie. Ked som uvazoval o zalohe fotiek co by vydrzala dlho najlepsie my vychadzala compact flash karta. Pretoze ju zacali vyrabat v roku 1994 a uz 20 rokov su na nu v pocitacoch konektory, tak je cekom mozne ze dalsich 20 rokov aj zostanu. Na CF nema ani CD ( 10 rocne cd sa bojim dat do mechaniky ze sa rozleti) alebo disketa (lebo uz ziadnu mechaniku nemam), USB specifikaciu menia v kuse a ATA konektor na doske tiez uz nikto nenajde. Mam CF(4MB) co su na nej fotky okolo 10 rokov ale vydrzia aj dalsich 10?

Nevitidelný

« Odpověď #28 kdy: 18. 08. 2014, 19:21:44 »
Dává tenhle fix vlasně smysl? Trimování a extra volné místo na disku má zajistit, aby nedegradoval výkon při zápisu. Proč by se měl ale propadnout výkon při čtení? Benchmark hdparmu by navíc neměl být ovlivněn souborovým systémem nebo zarovnáním oddílů... co mi to tu uniká?

Bla

« Odpověď #29 kdy: 18. 08. 2014, 20:32:26 »
Uniká ti to, že bez trimu se to chová jako běžný disk, dojde k fragmentaci a pak místo 100 míst musíš přečíst 1000 míst, protože se čtení neprovádí náhodně po bitech, ale po blocích. Funkční trim je základní předpoklad zachování ssd disku zdravého.