Využíváte umělé inteligence běžně?

Re:Využíváte umělé inteligence běžně?
« Odpověď #15 kdy: 19. 06. 2023, 11:18:47 »
Tak zkusím příklad: ve ffmpeg jsem spojoval videa, některá byla bez zvuku, což dělalo nepořádek. ChatGPT mi poradili filtr aresample. Našel jsem si, dokumentaci k tomu filtru, naznal, že to přesně jsem hledal, a úspěšně jsem to použil. Číst dokumentaci jsem mohl, ale ChatGPT mě nasměroval na vhodnou část dokumentace.

Je možné, že juniorové to využijí častěji. Na druhou stranu, pokud to člověk nevyužije vůbec, dost možná to bude znamenat:
a. že jen neví, jak by to mohl využít, nebo
b. že se nikam neposouvá, protože nenaráží na nové problémy

« Odpověď #16 kdy: 19. 06. 2023, 11:30:43 »
u mladsich kolegu vidim docela casto, ze se vyptavaji chatgpt.

ja jsem geront a radsi procitam datasheety a dokumentaci, dokonce ani naucna videa moc nesleduji.

Videa a ChatGPT je co se použitelnosti týká rozdíl galaxií. Videa jsou pozoruhodně neefektivní zdroj, kteří někteří lidé používají jen proto, že nejsou schopni rychle pochopit psaný text. Typické pro mladší generaci. Bohužel. ChatGPT je, pokud jde o běžné problémy, poměrně relevantní. Většinou.

« Odpověď #17 kdy: 19. 06. 2023, 11:32:50 »
Jsem senior developer (minimálně věkem), pohybuji se na rozhraní vývoje a operations, poslední dobou se zabývám automatizací a integrací různých věcí a s ChatGPT si hraju krátce, ale přidanou hodnotu v něm vidím.

1. Je to je dobré v rozpoznávání patternu a transformaci vstupů (což je "překvapivé"). Např. mám textový soubor (properties) a z něj chci vyrobit JSON (struktura je daná jednoduchým pravidlem na základě klíčů hodnot). Pastnul jsem ChatGPT vstupní text, stručný popis toho co chci, a jen zkopíroval (správně generovaný) json do schránky. V podstatě jsem to použil jako automaticky generovaný algoritmus pro transformaci textu, který bych si stejně napsal (nějaký rychlý skriptík třeba v pythonu nebo nodejs), nemám rád stereotypní a "manuální" práci.

2. Pro jednodušší programátorské úlohy to může být rychlé, např. jsem potřeboval v javě konverzi času z jednoho formátu do jiného (ISO s timezonou na čas v GMT v custom patternu).  Po stručném popisu zadání ChatGPT správně vygenerovalo kód a dokonce i funkční unit test s validním a a  záměrně nevalidním vstupem. Jak mne ale upozornil kolega co to používá déle, někdy ChatGPT poskytne "sebevědomě" kód, který je špatně nebo rovnou nejde spustit příp. nedělá to co ChatGPT tvrdí že dělá (prostě "kecá"). Chce to kontrolovat a nebrat výstup úplně for granted.

Nově zkouším copilot ve vscode, kde typicky píšu nějaké contentové skripty (které velmi často transformují nějaký model na jiný a v podstatě je to lehce abstraktnější varianta bodu 1), tam by mohl být také užitečný.

« Odpověď #18 kdy: 19. 06. 2023, 11:33:41 »
[...] Číst dokumentaci jsem mohl, ale ChatGPT mě nasměroval na vhodnou část dokumentace.

Je možné, že juniorové to využijí častěji. Na druhou stranu, pokud to člověk nevyužije vůbec, dost možná to bude znamenat:

Dost možná ano. A dost možná ne. To, že nenarážím na problémy, které vůbec nechci řešit (to by v mém případě byla právě třeba nějaká zatracená videa bez zvuku jak píšete) fakt ještě neznamená, že se nikam neposouvám. Ba naopak, to znamená, že navíc ani nemusím řešit problémy, které řešit nechci. A to je spíš dobře.

« Odpověď #19 kdy: 19. 06. 2023, 11:36:28 »
Nově zkouším copilot ve vscode, kde typicky píšu nějaké contentové skripty (které velmi často transformují nějaký model na jiný a v podstatě je to lehce abstraktnější varianta bodu 1), tam by mohl být také užitečný.

Možná se zlepšíl, ale s Copilotem jsem skončil na tom, že jsem víc mentální energie spotřeboval na vyhodnocování, zda to, co mi navrhuje dává smysl a je použitelné než na řešení problému. Jednak to byla otrava a druhak to spíše zdržovalo. A co jsem četl, je to dost častá výhrada. Nemluvě o tom, že kvalita vygenerovaného kódu dost často nebyla nijak zázračná; někdy i vyloženě špatná.

« Odpověď #20 kdy: 19. 06. 2023, 11:41:49 »
Pouzivate nekdo alternativy?

Podle podcastu

https://www.manifold1.com/episodes/ai-cambrian-explosion-conversation-with-three-ai-engineers-37

open source modely brzy ChatGPT prekonaji

coz by bylo jen dobre.

Nechapu, proc spolecnost s nazvem OpenAI provozuje closed model.

« Odpověď #21 kdy: 19. 06. 2023, 12:16:44 »
c. všechny problémy už dávno vyřešil (protože jim předchází)
d. řešení problémů zvládá rychleji než kdyby to řešil s U.I ( přeci jenom když problémy řešil desítky let bez U.I tak v tom musí mít praxi)
e. nepotřebuje řešit problémy protože věci dělá dokonale
f. je vychcaný parazit a problémy přehazuje na jiné

těch možností je samozřejmě mnohem, mnohem více(tyto mě napadli jenom zfleku za 1 minutu, více možností bych napsal za více času).  Spíš si položme otázku jak malý intelekt máš, když tě napadli jenom 2 možnosti. Zjevně moc kreativní nebudeš.

« Odpověď #22 kdy: 19. 06. 2023, 12:54:25 »
Také přihodím svou zkušenost. Chtěl jsem mít globální JS funkci v AppSmith. Ve webových technologiích jsem nováček, v dokuemntaci nic použitelného nenašel, tak jsem se poprvé a naposled zeptal ChatGPT. Téměř okamžitě přišla na první pohled luxusní instruktáž ve formě kroků. V necelé polovině jsme narazil, protože daná instrukce se odvolávala na něco, co v AppSmith není. Napsal jsem, že to tam nevidím a odpověď byla ve stylu "Ano, máte pravdu, tohle v AppSmith opravdu není. Omlouvám se za zmatek. Udělejte tohle...". Ale nové instrukce byly zase špatně a tak to šlo asi 4x a pak jsem to vzdal.
Nevadí mi, že ChatGPT něco neví. Vadí mi, že předstírá, že něco ví a ve skutečnosti dá chybné informace. Takže bacha na to.

« Odpověď #23 kdy: 19. 06. 2023, 13:27:44 »
Ano, to je pravda, a jsou to přesně důvody, proč bych se na to bez kontroly nespoléhal. Nicméně s tím lze pracovat a ověřovat si výstupy. Když věnuju 2 minuty ChatGPT, na 50 % ušetřím 15 minut Googlení a na 50 % to nikam nepovede, stále jsem průměrně 5½ minuty v plusu.

technomaniak: všechny ty možnosti c–f bych zahnul pod b. Zvlášť v tak rychle se rozvíjejícím oboru jako IT jednak není prakticky možné znát vše relevantní, a jednak i kdyby se to někomu podařilo, moc dlouho to nezůstane aktuální. Ledaže by člověk zůstával na jednom místě – v extrémním případě vývojář v COBOLu.

Ostatně, kdyby někdo tvrdil, že ke své práci nepotřebuje Google ani jiný vyhledávač, co byste si o tom myslel? ChatGPT je totiž do jisté míry jen jinak postavený vyhledávač, v některých případech efektivnější než Google, jindy ne.

« Odpověď #24 kdy: 20. 06. 2023, 11:06:10 »
Osobně mi ChatGTP často nahradí vyhledávač, jak zmiňují i další.
Pokud stojím před problémem, na který jsem předtím nenarazil, poskytne to poměrně rozumný úvod do problematiky od kterého se dá odrazit. Narazím tak často na různá názvosloví a pojmy, které jsem pak schopný použít při běžném vyhledávání a najít tak na zdroje, díky kterým můžu jít více do hloubky.
V případě vývoje nečeho složitějšího se na to moc nespoléhám. Většinou si vyptám nějaký příklad, pak jdu do dokumentace a pak zase zpět pro příklad pokud mi to není jasné.
Super využitím je pro mě pře-formulování textů. Když musím psát report pozdě večer, dokáže to moje žvásty poměrně dobře učesat.
Nic z toho není dokonalé, jak již bylo řečeno. Typicky narazím na nějaký prapodivný přepínač u PowerShell příkazů, který dokumentace nezmiňuje, nebo překomplikované one-linery v Bashi. Generované texty často působí až moc "strojově" a zní jako z poučky z učebnice střední školy.
Používal jsem i Copilota, ale měl jsem obdobný problém, který zmiňoval kolega. Jakmile jsem potřeboval něco složitějšího, bylo rychlejší to prostě napsat než bojovat s tím jak formulovat zadání. Musel jsem to nakonec vypnout. Přišlo mi, že mě to spíš rozptyluje. V čem jsem si to však pochvaloval, bylo generování různých boilerplate funkcí a podobných šablonovytých blbin na základě kontextu.

« Odpověď #25 kdy: 20. 06. 2023, 11:51:01 »
technomaniak: všechny ty možnosti c–f bych zahnul pod b. Zvlášť v tak rychle se rozvíjejícím oboru jako IT jednak není prakticky možné znát vše relevantní, a jednak i kdyby se to někomu podařilo, moc dlouho to nezůstane aktuální. Ledaže by člověk zůstával na jednom místě – v extrémním případě vývojář v COBOLu.

Ostatně, kdyby někdo tvrdil, že ke své práci nepotřebuje Google ani jiný vyhledávač, co byste si o tom myslel? ChatGPT je totiž do jisté míry jen jinak postavený vyhledávač, v některých případech efektivnější než Google, jindy ne.

S ChatGPT je ale problém ten, že u něj narozdíl od Googlu neplatí, že "just works". (I když ono to tedy místy přestává platit i o tom Googlu, přijde mi.) Nejenže chvílemi víc nefunguje než funguje, ale ten Google je často prostě dostatečně dobrý a není potřeba něco řešit s ChatGPT. A to často může být klidně 95 % problémů. Jinými slovy, řeším problémy, které stejně snadno (nebo i snáze) vygooglím než dostanu odpověď od ChatGPT.

To fakt neznamená, že se nikam neposouváte. Taková implikace (vlastně ani jedna z těch dvou) prostě nefunguje.

« Odpověď #26 kdy: 20. 06. 2023, 12:11:21 »
jsou tam dva trendy jdouci proti sobe. Google se brutalne zhorsil (zatimco Bing se po dlouhe dobe o neco zlepsil). operatory uz nefungujou. reklam je plna prvni stranka vysledku

brutalni je ta snaha o "ochranu uzivatelu" ( v prekladu cenzuru). pokud clovek hleda torrent nebo magnet (ne nutne pirateny obsah), tak je rozdil BIngu sokujici.

Pamatuju si, ze kdyz jsem hledal  o ML engine R.A.S.A., jak mne Google odrezaval od vysledku(ted je to uz lepsi)

« Odpověď #27 kdy: 20. 06. 2023, 13:14:55 »
Tahle odpověď se mi moc líbila až do chvíle, kdy jsem si uvědomil, že když něco najdu pomocí Google, dokáži odhadnout věrohodnost odpovědi (navede např. na stackoverflow, tam je hodnocení (i když ne vždy odpovídá funkčnosti příkladu)). Jenže u ChatGPT vůbec netuším, jak na odpověď přišel. Mám dojem, že je to jen statisticky nejpravděpodobnější odpověď, ale to vůbec nemusí být totéž, jako správná. Možná bychom měli rozlišovat mezi programátorskými příklady a obecnými dotazy, kde AI uvede např. i nějaké upozornění na studie, které prokázaly opak. Věřím však, že časem se i tato AI naučí lépe reagovat. Však má již na titulní stránce, že odpovědi někdy nemusí být správné. Abych jen nehanil - třeba na otázku, jestli je Země placatá dá perfektní odpověď a na dotaz, jestli je možné si doma vyrobit atomovou bombu odpověď odmítne.  :)

« Odpověď #28 kdy: 20. 06. 2023, 14:39:24 »
ted jsem neco hledal pres chat v bingu (se ztracim v tom, co je to za generaci ceho) a ve forme "horniho indexu" tam byl odkaz na zdrojovy clanek.

To velmi usnadnuje verifikaci, ale to samozrejme neni mozne tam, kde je odpoved nejaky kompozitni morf mnoha vstupu. (tam to muze prinest netrivialni a neocenitelny vysledek, ale take naproste kraviny)

« Odpověď #29 kdy: 20. 06. 2023, 14:53:19 »
Pouzivam denne a obrovzky to pomaha s opici praci.
Ten jsem potreboval typescript metodu, ktera prevede number na lidsky citelny format, tedy 100000000 na 100M, 0.002 na 2m apod.
Nic co by kdokoliv nenapsal, ale tohle vyrobit zabere cca 20 minut.
Staci jeden totaz do ChatGPT, pak par upresneni a hotovo.

Nebo jsem mu podstrcil cely HTML zdrojak stranky, ukazal, ktery DOM objekt potrebuju najit a on mi vysypal funkcni XPATH do Selenium Locatoru.

Je potreba to kontrolovat, ale usetri to spoustu manualni prace.