Osobně mi ChatGTP často nahradí vyhledávač, jak zmiňují i další.
Pokud stojím před problémem, na který jsem předtím nenarazil, poskytne to poměrně rozumný úvod do problematiky od kterého se dá odrazit. Narazím tak často na různá názvosloví a pojmy, které jsem pak schopný použít při běžném vyhledávání a najít tak na zdroje, díky kterým můžu jít více do hloubky.
V případě vývoje nečeho složitějšího se na to moc nespoléhám. Většinou si vyptám nějaký příklad, pak jdu do dokumentace a pak zase zpět pro příklad pokud mi to není jasné.
Super využitím je pro mě pře-formulování textů. Když musím psát report pozdě večer, dokáže to moje žvásty poměrně dobře učesat.
Nic z toho není dokonalé, jak již bylo řečeno. Typicky narazím na nějaký prapodivný přepínač u PowerShell příkazů, který dokumentace nezmiňuje, nebo překomplikované one-linery v Bashi. Generované texty často působí až moc "strojově" a zní jako z poučky z učebnice střední školy.
Používal jsem i Copilota, ale měl jsem obdobný problém, který zmiňoval kolega. Jakmile jsem potřeboval něco složitějšího, bylo rychlejší to prostě napsat než bojovat s tím jak formulovat zadání. Musel jsem to nakonec vypnout. Přišlo mi, že mě to spíš rozptyluje. V čem jsem si to však pochvaloval, bylo generování různých boilerplate funkcí a podobných šablonovytých blbin na základě kontextu.