To že na vaše příspěvky plné argumentacnich faulu reaguji lidé hrubě a nekonstruktivne je vaše chyba, vy jste ten způsob diskuse inicioval.
Nikoliv. Argumentačně faulovat začala sama tazatelka. Už sám nadpis je faul jak poleno. IT nikoho nediskriminuje. Není proto důvod ptát se, zda-li je v IT "příležitost pro holku" (doslova "Příležitost v IT pro holku"). To samo o sobě evokuje jakousi "nespravedlnost" a otázku, zda-li i "holka" může působit v IT.
V IT je příležitost pro každého bez ohledu na rasu, pohlaví, věk, barvu vlasů, očí, velikost poprsí nebo bicepsů. Jediné, co rozhoduje, jsou znalosti - jak se tu někteří snaží popřít.
Další prvek, vyskytující se v příspěvku tazatelky není snad ani tak faul, jako nabubřelost (nebo minimálně stupidita).
Jak lze chápat následující výrok...
"Vystudovala jsem VŠE a chtěla bych to zkusit v IT."
a) Vystudovala jsem VŠE -> nerozumím IT -> chci se přesunout do IT.
b) Vystudovala jsem VŠE -> jsem chytrá -> zvládnu i IT.
Každý ví, jaký světonázor se tlačí do studentů VŠE.
O následujícím výroku nelze soudit téměř nic, protože slečna sama nevyslovila žádné závěry, lze se jen dohadovat...
"Udělala jsem si pár online kurzů na internetu na jazyk C ale jen začátky."
- Jaké to byly kurzy?
- Umí slečna sama objektivně vyhodnotit, zda-li to byly začátky typu "hello world", "kalkulačka" nebo začátky typu "dynamická alokace, datové typy" atd.
- Progamovala při nich prakticky nebo jen četla články na tutorialspoint?
To zřejmě nikdo nezjistí. Opět. Vzhledem k trendu (IT -> naučim se na internetu -> snadné peníze) si lze vlastní závěry učinit.
"Poradí někdo kde a jak začít?"
Moje odpověď zde:
@KAren: Kurz C nestačí (tedy alespoň ne ve světě, který se ještě nezbláznil). Jestli chceš opravdu programovat (a ne dělat gender-based-it-manažerku), nauč se Javu, databáze, něco frontendu, vyrob nějakej amatérskej projekt a nech se zaměstnat jako junior - ale to asi nebudeš mít peníze, o kterých ti vyprávěli na VŠE...
V lepším případě seber svoje ego, narvi ho do rekta Ševčíkovi, přemluv svého papá a mamá (asi to nebude těžký, když ti financovali studium takový $#!%*, jako VŠE), aby tě financovali další tři roky a udělej si Bc. na FIT/FEL/MFF/FJFI (podle toho, na co se cejtíš), pak se možná uchytíš líp.
Reakce slečny:
"Nemyslím si, že je to tak hrozný, jak říkáte... aspoň podle zpráv z mýho okolí."
Čili potvrzení závěrů: Slečna žije v sociální bublině a neví o čem mluví a co chce.
Fakta jsou taková, že se původní tazatelka zeptala, jak změnit kariéru (a to nevíte, co studovala na vše)
Jistě to nebyla Fakulta Informatiky a Statistiky - to by se takhle hloupě neptala. Další fakulta, která stojí sice za starou bačkoru, ale ještě si udržela poslední zbytky nějaké úrovně je Národohospodářská fakulta. Zbytek se nedá nazývat vysokou školou. Pokud by slečna studovala národo, je zde velký předpoklad, že by již našla své uplatnění v nějakém smysluplném odvětví. Lze tedy (na základě těchto domněnek) předpokládat mnohé. Pokud s tím slečna nesouhlasí nebo to není pravda, nikdo jí nebrání, aby se hájila. Přispěla do této obsáhlé diskuze dvěma či třemi příspěvky. Což samo o sobě svědčí o její aktivitě.
zmínila, že proaktivne začala dělat to a to. Což je naopak docela úctyhodné v mase lidi s nataženou rukou.
O její proaktivitě se dozvíte mnohé, když kriticky nahlédnete na počet, obsáhlost a smysluplnost jejích příspěvků. Abstraktní zvolání "základní kurzy" nesvědčí o ničem (nakonec to mohla být úplná lež, kterou se nám jen snažila svoji proaktivitu podsunout). A mýlíte se, nataženou ruku má ona také - hledá snadné cesty tam, kde nejsou, protože na ty těžké cesty evidentně nemá.
Jen vy jste si okamžitě vytvořil silný názor na její motivy a modus operandi.
Mé závěry výše.
Pokud s tím KAren nesouhlasí, jsem otevřen debatě.