Přechod na Linux z Win2008 a AD

Tomáš P

Re:Přechod na Linux z Win2008 a AD
« Odpověď #30 kdy: 13. 04. 2013, 23:27:33 »
"Pokus o není známo se nezdařil" - atd... vetšinou je to problém překladu, používám 90% serverů v AJ, už kvůli hledání chyb :)

A ano sesypal se mi po 14 dnech, protože sem si s ním hrál stylem pokus-omyl podle určitých návodů na netu... Na desktopu mi po aktualizace Fedory začal místo po  anglicky mluvit čínsky a to jsem se fakt naštval, nešlo zadat ani heslo nic :D Asi to ale bude rukama... nyní testuji FreeBSD na ESXi vedle WS2012 a zatím šlape (asi 2 měsíce) a proti mé vůli se mám začít starat o Debian GW, tak mám z toho strach...

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #31 kdy: 13. 04. 2013, 23:44:33 »
Kvůli updatům se restartovat většinou nemusí.

To je sice pravda, stačí restartovat dané služby/démony. Ale přijde mi lepší udělat restart za kontrolovaných podmínek (mimo pracovní dobu, když na to mám čas a náladu, když si pamatuji, co jsem přesně upgradoval) a tím ověřit, že všechno startuje, jak má. Než se pak někdy dočkat nekontrolovaného restartu (např. výpadek napájení) a pak ve strestu řešit, proč to nestartuje a co se vlastně rozbilo a proč („aha, my jsme vlastně před měsícem upgradovali XY“).

Musím říct, že s GNU/Linuxem mám dobré zkušenosti – věci se sami od sebe moc nerozbíjejí a výše uvedený postup je v drtivé většině případů zbytečný. Nicméně pokud jde o kritické systémy, považuji takový test za vhodný.

« Odpověď #32 kdy: 14. 04. 2013, 00:01:21 »
"Pokus o není známo se nezdařil" - atd... vetšinou je to problém překladu, používám 90% serverů v AJ, už kvůli hledání chyb :)
Nejde o překlad. Do logu mi systém zapsal, že se mu něco nepovedlo a neví co. Ale nepovedlo se to. Hm, tak dík za zprávu :)

A ano sesypal se mi po 14 dnech, protože sem si s ním hrál stylem pokus-omyl podle určitých návodů na netu...
No a kdyby sis tímhle způsobem hrál s Windows, měnil sem tam něco v registrech podle toho, co bys našel na netu, tak by se asi stalo co? :))

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #33 kdy: 14. 04. 2013, 00:15:33 »
A ano sesypal se mi po 14 dnech, protože sem si s ním hrál stylem pokus-omyl podle určitých návodů na netu...
No a kdyby sis tímhle způsobem hrál s Windows, měnil sem tam něco v registrech podle toho, co bys našel na netu, tak by se asi stalo co? :))

Mohl by to vyhodit z wokna ... Já říkám, že není špatného systému, jen je nedostatek zkušeností. Ony ani ty windows nejsou tak katastrofální, jak se kolikrát píše.Jen se nám něco ovládá lépe, něco hůře, to však není o systému.

No a co se týče toho debianu, neboj se toho, ale první si udělej obrazy disku. Pak jen pluj ... bát se něčeho, co Ti neublíž je naprosto zbytečné, to kdejaká ženská je mnohem horší.  ;D

« Odpověď #34 kdy: 14. 04. 2013, 00:26:04 »
To je sice pravda, stačí restartovat dané služby/démony. Ale přijde mi lepší udělat restart za kontrolovaných podmínek (mimo pracovní dobu, když na to mám čas a náladu, když si pamatuji, co jsem přesně upgradoval) a tím ověřit, že všechno startuje, jak má. Než se pak někdy dočkat nekontrolovaného restartu (např. výpadek napájení) a pak ve strestu řešit, proč to nestartuje a co se vlastně rozbilo a proč („aha, my jsme vlastně před měsícem upgradovali XY“).
To je pravda. Já se na to dívám trochu jinak, protože systémy, o které se hlavně starám, běží 24/7 a restart si musím s uživateli speciálně dohodnout, jinak by se asi trochu divili :)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #35 kdy: 14. 04. 2013, 02:06:33 »
To je pravda. Já se na to dívám trochu jinak, protože systémy, o které se hlavně starám, běží 24/7 a restart si musím s uživateli speciálně dohodnout, jinak by se asi trochu divili :)
Tak tohle už je o specifikaci serveru, zda je možné si to dovolit, či nikoliv.

radek

Re:Přechod na linux z Win2008 a AD
« Odpověď #36 kdy: 14. 04. 2013, 16:46:52 »
Citace
Treba nekonecnekrat nizsi cena za SW licence?
Ktera je uz dle pozadavku stejnak zaplacena az na nejake ty stanice?

Mno kdyz chces/musis prejit na novou verzi widli, tak si vsechny licence musis zaplatit znova. To u tuxe nehrozi. A predstava M$ je zhruba takova, ze znova budes platit co 2-3 roky.
Vsak at, praxe je takova, ze 4/5 pc se bez windows neobejdou. Pro linux neexistuji schopne alternativy pro CAD/CAM, 3d modelovani, renderovani. Dokonce to zaslo tak daleko, ze driv se 3d skenery od GOMu prodavali pouze s linuxem (konretne upraveny opensuse) a ted? ted pouze s windows. Proc? Protoze na linuxu byli neustale problemy (a to se tomu venovali odbornici, kteri jsou asi tak o deset levelu vys nez 99% zdejsich) a situace se nelepsi, vyrobku pribyva a komunita nestiha pripravovat a ruzne upravovat drivery. Ano, je to chyba vyrobce, ale v tom pripade aby delal ovladace pro dalscih 100 ruznych operacnich systemu :)

Asi to nebyly takový odborníci, když nezvládli udělat pořádnej ovladač pro jeden operační systém. Ten přechod na windows chápu, spousta věcí se dá totiž porušit, obejít a zprasit.  Jinak firmy, co se spcializují na speciální hardware pro Linux nemají problém. Jejich aplikace jsou na několika násobném výkonu, trpí vysokou stabilitou a jsou na profesionálnější úrovni. Když už porovnáváte komerci, tak jí porovnávejte zase jenom s komercí a nedělejte takové boty jako porovnávat komerci s opensource! Jinak Linux do škol nemá chybu. A to, že někdo něco neumí nastavit a doména nefunguje tak, jak má, tak to skutečně není problém Linuxu ...
a ja snad nekde porovnavam komerci s opensource? Ja porovnavam pouze komercni os s opensource OS. Pravda je takova, ze problem neni s ovladacema od GOMu, ale se vsema ostatnima ovldacema (napr. 2/3 vykon v GPU) a to oni opravdu ovlivnit nemuzou. Nerikam, ze linux je na hovno, ja jen rikam, ze linux je na hovno ve 3/4 bezne pouzivanych veci :) Navic se tech 200Euro ztrati v cene zarizeni :)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #37 kdy: 14. 04. 2013, 18:07:25 »
Specifikuj "běžně používané věci" ...  ;D Běžně se používá nějakej ten prohlížeč webu, přehrávač hudby a videa, to je to nejběžnější použití, a věř, že v tomto směru je lepší než nejaké windows. A když si vezmu, kolik je schopen ušetřit prostředků pro toto základní použití, tak není co řešit. Dnes 512MB Ram je sice podstandard, ale rozeběhneš na tom svižně aktuální verzi distribuce a co na to W8?  :D Navíc vyniká i ve specifických oblastech, vlastně má mnohem širší záběr použití, než windows, možná právě proto je v záběru ve kterém pluje i windows slabší.