Jaký jazyk zvolit pro začátečníka

vyvojar

Re:Jaký jazyk zvolit pro začátečníka
« Odpověď #150 kdy: 18. 01. 2012, 17:10:28 »
Já bych určitě každému poradil, aby vydržel alespoň rok u C/C++ + nějaké ty základy assembleru. Sám jsem nějak intenzivněji začínal programovat v C# s tím, že jsem uměl akorát HTML. Internet jsme měli totiž relativně pozdě (v 19 letech, teď mi bylo 23), takže v podstatě do té doby jsem ani nějak netušil, co všechno je možné.
Začátky s C# - jel jsem podle tutoriálu  na živě.cz a zas*ral builder.cz svými dotazy.
No zhruba po týdnu jsem si řekl, že šíleně věcí nechápu a používám je jen tak, že je mám naučené. Typickým příkladem byla problematika eventů a delegátů. Takže jsem udělal, když se na to tak dívám zpětně, nejlepší věc co jsem mohl. Koupil jsem si knihu mistrovství v c++ a řekl si, že se naučím nejprve ty základy a hlavně jazyk, co má blíž k tomu, jak to vlastně v pc funguje.
Po nějaké době jsem se začal zajímat o problematiku prolamování ochran lineage 2 klientů proti používání jednoho programu, který v podstatě hraje za vás. To mi dalo neskutečně moc. Naučil jsem se základy assembleru a toho, jak program funguje a co se děje např. v paměti a taky trochu interní práce ve windows. Např. jedna ochrana odesílala verzi toho nepovoleného programu někam na server a podle toho admin rozdával bany. Já jsem si ve windowsech napsal knihovnu, která při nahrání do paměti procesu přepsala prvních 5 bajtů funkce send relativním skokem do mé funkce a v té jsem nedělal vůbec nic, pouze vrátil návratovou hodnotu podle msdn, což je počet úspěšně odeslaných bajtů. Takže doporučuji každému se ponořit na co nejdelší dobu do té "low level" problematiky a pokud máte navíc něco mezi ušima, tak pak nebudete mít problém s žádným moderním (Java, C#,...) jazykem.

Kolembridil

Re: Jaký jazyk zvolit pro začátečníka
« Odpověď #151 kdy: 18. 01. 2012, 21:30:36 »
Cčko se už skoro bohužel neučí
A to Vam nakecal kdo? Od Mendlovky v Brne po CVUT v Praze se uci v prvnim rocniku C/C++.

iwtu

Re: Jaký jazyk zvolit pro začátečníka
« Odpověď #152 kdy: 19. 01. 2012, 02:25:51 »
Všechno co tady lidi napsali jsou subjektivní věci a nemá moc smysl se podle toho řídit. Není možné obecně říct jestli je lepší začít s jednoduchým jazykem a potom přejít na složitější. To záleží na tom, co komu vyhovuje.
Já bych doporučil nejdřív začít se základními algoritmy a datovými strukturami. Programovací jazyk není až tak podstatný a vybíral bych si podle množství a kvality dostupných materiálů a ne podle toho co je zrovna in nebo co kdo radí jako zaručený postup.

+100

JS

« Odpověď #153 kdy: 19. 01. 2012, 07:44:20 »
"Programovanie sa nevidi ako masova cinnost. Masova cinnost mi pride sex, prijem potravy a vylucovanie. Tak ako sa nemoze kazdy zivit hudbou, tak podla mna ani programovanim."

To by me zajimalo, jestli cteni a psani povazujete za masovou, nebo za nemasovou cinnost. :-)

Radovan

« Odpověď #154 kdy: 19. 01. 2012, 07:50:52 »
Tak zrovna to čtení bych jako masovou činnost určitě nevnímal, zato psaní se nám nějak rozmohlo, také podle toho ty výplody vypadají :-D

Tomáš

« Odpověď #155 kdy: 07. 12. 2012, 22:35:43 »
Doporučil bych navštívit http://www.jakprogramovat.cz/ právě probíhající tutoriály o začátcích programování. Vše popsáno pro naprosté laiky.