Práce pro zahraniční firmu

Re:Práce pro zahraniční firmu
« Odpověď #30 kdy: 17. 03. 2013, 19:02:25 »
Taky pozor - zdravotní pojištění je možné legálně mít jen v jedné zemi EU. A místo létání za zubařem do Londýna je myslím lepší prostě si českého zubaře zaplatit cash :)

« Odpověď #31 kdy: 17. 03. 2013, 20:57:53 »
Taky pozor - zdravotní pojištění je možné legálně mít jen v jedné zemi EU.
Proč by ho taky měl mít víckrát, když mu platí pro celou EU?

« Odpověď #32 kdy: 17. 03. 2013, 21:06:23 »
Létat do UK kvůli třeba kvůli zubaři zrovna pohodlné není.
To snad ani není potřeba, ne? Pokud se škaredě nepletu, platí v EU obecné pravidlo, že cizinec-občan EU dostane v cizím státě péči za přesně stejných podmínek, za jakých ji dostávají občané toho státu, takže by mi přišlo dost divné, kdyby kdokoli kvůli zdravotní péči musel v rámci EU kamkoli jezdit (kromě případů, že chce ušetřit na spoluúčasti, která se v jednotlivých státech výrazně liší - a u nás je třeba zrovna dost nízká, takže bych se nedivil, kdyby spíš Angličani jezdili k nám :)
Je to trochu složitější. Jako občan EU máš nárok na nutnou a neodkladnou péči ve všech zemích EU jako místní občané. Tedy např. když tě chytne akutní slepák, tak máš nárok na úhradu operace, ale např. kdybys chtěl nějakou plánovanou operaci (napadá mě např. umělý kyčelní kloub, z těch lehčích např kýla), tak to už není neodkladná záležitost a to už ti zdravotní pojišťovna "přes hranice" uhradit nemusí.
U těch zubů to tak bude ošetření aktuálního bolestivého stavu do podoby, která ti umožní odcestovat do země, kde jsi pojištěn, aby tě tam do/vyléčili.

Re:prace pro zahranicni firmu
« Odpověď #33 kdy: 17. 03. 2013, 21:12:37 »
Ano, to máš správný odkaz, ale přečti si to až do konce a aplikuj to na tento náš problém.
Jistě že se DPH musí odvést, ale PROGRAMÁTOR poskytuje službu a TA FIRMA ZA NÍ PLATÍ a je příjemce služby.
Plnění je tedy v UK a firma v UK odvádí DPH.
Je to tam myslím poměrně jasně napsané  ::)
No tohle byl ten případ nákupu softwaru ze zahraničí, co jsi nad ním tak kroutil hlavou. Ten případ, který nás zajímá, je ten druhý odkaz.

Hele, já nejsem účetní a nikomu nechci radit. Vím jenom tolik, že účetní jednoho mýho zákazníka mě důrazně upozorňovala, abych si dal pozor na to, abych pro ně neobjednal žádný software ze zahraničí, protože by se tím podle nových pravidel stali automaticky plátci DPH, což by pro ně byla docela katastrofa. Tenkrát mi to přišlo divné, tak jsem se na to koukal a vypadá to, že měla pravdu.

Víc o tom nevím a nebudu se o to hádat. Jenom upozorňuju na to, že tady tohle nebezpečí (zřejmě) existuje. Nic víc. Netvářím se jako účetní, protože účetní nejsem :)

Je to bohužel tak. Tato povinnost je (asi) pouze v ČR a vznikla nepřesným překladem evropských norem a převedením do českého právního řádu. Nicméně je platná.
Viz např. http://www.lupa.cz/clanky/uzivatele-adwords-musi-vycislit-a-uhradit-dph/

PanKapitanRUM

« Odpověď #34 kdy: 17. 03. 2013, 21:30:20 »
Je to tak, to je zase vylepšení a usnadnění podnikání ::)

TomasVoracek

« Odpověď #35 kdy: 17. 03. 2013, 22:05:42 »
Toz defenestraci na ne! Neskutecne co za hlupaky sedi ve vlade a jinde  >:(

« Odpověď #36 kdy: 17. 03. 2013, 23:10:34 »
Je to trochu složitější. Jako občan EU máš nárok na nutnou a neodkladnou péči ve všech zemích EU jako místní občané. Tedy např. když tě chytne akutní slepák, tak máš nárok na úhradu operace, ale např. kdybys chtěl nějakou plánovanou operaci (napadá mě např. umělý kyčelní kloub, z těch lehčích např kýla), tak to už není neodkladná záležitost a to už ti zdravotní pojišťovna "přes hranice" uhradit nemusí.
U těch zubů to tak bude ošetření aktuálního bolestivého stavu do podoby, která ti umožní odcestovat do země, kde jsi pojištěn, aby tě tam do/vyléčili.
Díky za upřesnění. K dokonalosti by to ještě chtělo vědět, jak to vypadá v praxi - jak v jednotlivých zemích tu neodkladnost posuzují - jestli je to ve stylu "do 12 hodin neumřeš, to ještě stihneš letadlem domů", nebo jenom fakt "sorry, ale tuhle víceméně kosmetickou operaci si prodělej doma". Ale to se asi nikde snadno nedozvíme.

Je to bohužel tak. Tato povinnost je (asi) pouze v ČR a vznikla nepřesným překladem evropských norem a převedením do českého právního řádu. Nicméně je platná.
Viz např. http://www.lupa.cz/clanky/uzivatele-adwords-musi-vycislit-a-uhradit-dph/
Docela by mě zajímalo, jestli naše drahocené státní orgány tuhle situaci hodlají nějak řešit a v jakém časovém horizontu. Přece jenom pro spoustu malých "moderních" (a tudíž *perspektivních*) podnikatelů to může dost komplikovat život. Ale na ty možná orgány moc nehrají - u nás jsou pořád v módě ty obrovské haly s přilblou pásovou výrobou :(

PanKapitanRUM

« Odpověď #37 kdy: 17. 03. 2013, 23:30:14 »
Dávno bylo rozhodnuto o našem osudu ::)
Lehni si na zem, řvi že máš hlad, ale nechceš makat.
Pokud nejsi dostatečně opálenej, nikoho to nebude zajímat.
Porodnost normálních lidí rapidně klesá, ale porodnost opálených je extrémně podporována.
Školství bych řekl degeneruje a zhoršuje se.
Podmínky pro drobné podnikatele se rozhodně nezlepšují.
Korupce jen roste a roste.
O organizacích typu NWO/Bilderberg/Zednáři atd. nic nevím, ale stávající situace opravdu vypadá spíš jako plán na nový světový řád, kde my budeme ti v roli otroků druhé-třetí kategorie. 

Makovec

« Odpověď #38 kdy: 17. 03. 2013, 23:58:29 »
Létat do UK kvůli třeba kvůli zubaři zrovna pohodlné není.
To snad ani není potřeba, ne? Pokud se škaredě nepletu, platí v EU obecné pravidlo, že cizinec-občan EU dostane v cizím státě péči za přesně stejných podmínek, za jakých ji dostávají občané toho státu, takže by mi přišlo dost divné, kdyby kdokoli kvůli zdravotní péči musel v rámci EU kamkoli jezdit (kromě případů, že chce ušetřit na spoluúčasti, která se v jednotlivých státech výrazně liší - a u nás je třeba zrovna dost nízká, takže bych se nedivil, kdyby spíš Angličani jezdili k nám :)

A zdůraznil bych to že za stejných podmínek jako místní občané: tj. tam kde je nějaká spoluúčast tak jí člověk musí zaplatit, a co je nutná a bezodkladná péče je to co je bezodkladné péče podle místních pravidel. Je to prostě takové implicitní základní cestovní zdravotní pojištění.

Pavel

Re:prace pro zahranicni firmu
« Odpověď #39 kdy: 18. 03. 2013, 07:35:14 »

Agentura JPP toho narozprava. Mozno sa u vas naozaj zakonodracovia zrazili s konom. Ale mozno je rozumnejsie si s pravnikom precitat predmetny zakon.
Zakon o DPH v SR je neskutocny paskvil, ktory ale v tomto kontexte ma vtipne znenie: "Ak splnite obskurnu podmienku XY na registraciu DPH (napr. kupite auto v zahranici), tyka sa to iba danej transakcie. "
(Co je sice buzeracia, ale nie na maslu v pripade malej firmicky.)

Nehovoriac o vtipnom IFe (to je zase SR-specifikum), ktory rozlisuje  EU a nonEU destinacie pre potreby zohladnovania toho ci sa musite registrovat v pripade dodavania sluzieb.

« Odpověď #40 kdy: 18. 03. 2013, 08:38:36 »
Pavel: ano, tak jak je to na Slovensku, tak to odpovídá pravidlům EU. Jenže, jak jsem psal, při včleňování do českého právního řádu došlo k chybě a tak místo toho, aby byla povinnost odvést DPH jen z této transakce, stává se subjekt regulérním plátcem DPH.
Zákon je sice bazmek, nicméně platný.

« Odpověď #41 kdy: 18. 03. 2013, 08:49:34 »
Díky za upřesnění. K dokonalosti by to ještě chtělo vědět, jak to vypadá v praxi - jak v jednotlivých zemích tu neodkladnost posuzují - jestli je to ve stylu "do 12 hodin neumřeš, to ještě stihneš letadlem domů", nebo jenom fakt "sorry, ale tuhle víceméně kosmetickou operaci si prodělej doma". Ale to se asi nikde snadno nedozvíme.
Jak by se postupovalo ti můžu říct hned. Pokud by nešlo o život ohrožující stav, tak by ti byla služba poskytnuta až proti hotovosti a hádej se pak s pojišťovnou doma, náš problém to už není.

« Odpověď #42 kdy: 18. 03. 2013, 09:14:37 »
Jak by se postupovalo ti můžu říct hned. Pokud by nešlo o život ohrožující stav, tak by ti byla služba poskytnuta až proti hotovosti a hádej se pak s pojišťovnou doma, náš problém to už není.
To se mi nezdá. Žena byla ve Švédsku na pohotovosti, protože se škrábla jakousi cedulkou do oka (takže nic ohoržujícího život), a platila v přepočtu asi dvě stovky. Pochybuju, že to byla kompletní cena. Spíš bych řekl jenom poplatek za pohotovost.

P.S. a taky že jo:
Citace
Ve Švédsku systém proplácení nákladů na lékařskou péči neexistuje. Po předložení evropského průkazu zdravotního pojištění by vám měly být účtovány pouze standardní částky jako ostatním pacientům. Ty se neproplácí.
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1021&langId=cs&intPageId=1755