Práce pro zahraniční firmu

PanKapitanRUM

Re:prace pro zahranicni firmu
« Odpověď #15 kdy: 21. 02. 2013, 21:55:26 »
Ano, je to tak.
V soucasne dobe takto pracuji. Zamestnavatel si bude muset poresit DPH.
Ty budes muset byt platce DPH.

No tak to rozhodně není a je to velká kravina ::)
Plátce DPH by musel být jen když překročí obrat a to asi ne.

Vysvětlím to hodně hrubě:
Pokud jsou oba subjekty PLÁTCI DPH, pak firma POSÍLAJÍCÍ PENÍZE může poslat částku BEZ DPH a DPH se odvede TADY.
MŮŽE!

Pokud je DPH v UK 15% a tady 21%, tak by to vypadalo tak, že firma 15% ušetří a on o 21% přijde, tratí tedy rozdíl 6%, je na tom o 6% hůř.

Proto je vždy potřeba uvážit, kde je výhodné danit !!!!

U zboží může být s tímto přístupem problém, protože pokud by PRODEJCE V UK odvedl daň, tady by se nejspíš nedala uplatnit, ale to je opačný směr toku peněz, pokud z anglie kupuješ zboží, pak jdou od tebe peníze a sem zboží. Pokud pracuješ v UK, tak odsud jde zboží(tvoje práce) a sem jdou peníze. No a jestliže v UK je nižší daň, pak je výhodnější danit v UK.

Jinak s tou firmou bych to rozhodně uvážil, protože i když odvedeš daň přímo v UK což je o 6% méně, než tady (ASI), tak pořád musíš odvést daň ze zisku a podobný bejkárny.

Já to určitě nedokážu vysvětlit tak pěkně, jako specializovaný poradce.

Ale já bych:
A) Dál pracoval v Anglii a danil v Anglii, tady budeš jen platit sociální a zdravotní a stát tě okrade o 21% z toho, co utratíš.
B) Založit mezinárodní firmu a platil jen opravdu minimální daně. (Není to tak složité, má to řada "politicky správně motivovaných lidí".) a opět bys platil jen DPH.

DPH a SMRT, ani jednomu se nevyhneš. (DPH trochu ano, ale je to drahé, resp. aby se ti to vyplatilo, musí to mít dobrý důvod.)

Rozhodně se nespoléhej na pindy z fóra a poraď se s profesionální poradkyní.
A to nějakou, která má místo hlavy něco jiného než prejt, protože nedávno jsem jednu takovou viděl a ta mlela jen samé hovadiny a snažila se mi vnutit životko.

« Odpověď #16 kdy: 21. 02. 2013, 21:59:02 »
Plátcem DPH se automaticky stává firma, která cokoli koupí ze zahraničí. Nejspíš i když něco do zahraničí prodá, to nevím, ale bylo by to logický.

PanKapitanRUM

Re:Práce pro zahraniční firmu
« Odpověď #17 kdy: 21. 02. 2013, 22:00:17 »
Sociální pojištění není povinné, ale v minimálce to jsou asi 2000 a zdravko 1000, tj. budeš odvádět cca stejné daně, jako prodavačka z Billa.
Až se dostaneš do důchodu, budeš ty i ona dostávat stejné 4000,- Kč důchodu měsíčně.  ::)
Ty ale navíc budeš dostávat ještě i důchod z Anglie, pokud tedy budeš mít dostatečnou délku sociální pojištění v Anglii a přiznám se že nevím, jestli je sociální pojištění na důchod v UK povinné.

Ostatně řada lidí bere 2 důchody, jeden CZ a druhý třeba z Německa. ::)
Ten z ČR je almužna, důchod z Německa je řekněme víc než naše průměrná mzda a za to už se dá žít  ::)

PanKapitanRUM

« Odpověď #18 kdy: 21. 02. 2013, 22:03:40 »
Plátcem DPH se automaticky stává firma, která cokoli koupí ze zahraničí. Nejspíš i když něco do zahraničí prodá, to nevím, ale bylo by to logický.

Dneska nemáš den kamaráde  ::)
Snažíš se zapojit do téma, o kterém nemáš ani mlhavé představy (já mám jen ty mlhavé představy).

No dobře, řekněme, že bys měl pravdu.
Nedávno tu byla akce od Microsoftu "KUP SI WIDLE ZA 8 KIL".
Částka 800,- Kč se fakturovala nějaké Německé nebo Anglické firmě.
Takže mi chceš říct, že jsou z nich teď všichni plátci DPH jo?  :P :P
Ty už zase piješ ten Marihuanový GIN? (Cannabis Gin)

« Odpověď #19 kdy: 21. 02. 2013, 22:06:03 »
Sociální pojištění není povinné
To, čemu se běžně říká "sociální pojištění", má 3 složky ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C3%AD_zabezpe%C4%8Den%C3%AD_v_%C4%8Cesku#Pojistn.C3.A9 ) . Pro zaměstnance jsou povinné všechny, pro OSVČ není povinné *jenom* nemocenské pojištění. Výše důchodového je volitelná. Ale bacha na to, že od nedávné doby je maximální výše nemocenského p. limitované výší odváděného důchodového p., takže kdo se bojí nemoci, nemůže důchodové zkrouhnout, pokud nechce jít do komerčního nemocenského p.

Hele, Rume, mám tě moc rád, ale v tomhle tématu píšeš děsné... ...nepřesnosti :) které můžou někoho uvést v nemilý omyl...

« Odpověď #20 kdy: 21. 02. 2013, 22:10:55 »
Dneska nemáš den kamaráde  ::)
Snažíš se zapojit do téma, o kterém nemáš ani mlhavé představy (já mám jen ty mlhavé představy).

Ono to neplatí dlouho, třeba se ti to nedoneslo...

Citace
Českému neplátci, který doposud nepřekročil obrat pro povinnou registraci, ani se nestal plátcem dobrovolně, vzniká povinnost registrace z titulu přijetí služby od plátce z EU nebo od společnosti se sídlem mimo EU, pokud je místo plnění takové služby v ČR.
http://www.akont.cz/cz/345.zmeny-v-dph-pri-preshranicnim-poskytovani-sluzeb-vyplyvajici-z-novely-smernice-2006-112-es-s-ucinnosti-od-1-1-2010

PanKapitanRUM

« Odpověď #21 kdy: 21. 02. 2013, 22:11:28 »
Kamaráde vzdej to ;D
Tohle nedáš, ty o tom víš hovno a já jen malý prd.
Rozhodně jsem ale měl firmu i živnost a se zahraničím jsem obchodoval a to jako plátce i neplátce DPH.
Vím, kolik jsem platil a vím, kolik se platit musí a čemu se dá a čemu se nedá vyhnout.
Všechno jde legálně udělat tak, aby ten kdo má peníze, se mohl dobrovolně rozhodnout, jestli dá státu víc nebo méně.

Poslouchat a platit daně jako mourovatý musí jen zaměstnanci, ostatně zaměstnanci jsou dnes často degradováni do rolí otroků ve Starověkém Římě.

Podnikatel má řadu prostředků, jak daně optimalizovat.
Jediné povinné jsou spotřební daně a DPH z neodečitatelných položek.

« Odpověď #22 kdy: 21. 02. 2013, 22:11:47 »
Jo a co se týče opačného případu - prodeje z ČR do zahraničí:

http://www.podnikatel.cz/clanky/poskytujete-sluzby-v-eu-stavate-se-platcem-dph/

« Odpověď #23 kdy: 21. 02. 2013, 22:12:42 »
Rozhodně jsem ale měl firmu i živnost a se zahraničím jsem obchodoval a to jako plátce i neplátce DPH.
Nespíš před 1.1.2010.

PanKapitanRUM

« Odpověď #24 kdy: 21. 02. 2013, 22:17:09 »
http://www.akont.cz/cz/345.zmeny-v-dph-pri-preshranicnim-poskytovani-sluzeb-vyplyvajici-z-novely-smernice-2006-112-es-s-ucinnosti-od-1-1-2010

Ano, to máš správný odkaz, ale přečti si to až do konce a aplikuj to na tento náš problém.
Jistě že se DPH musí odvést, ale PROGRAMÁTOR poskytuje službu a TA FIRMA ZA NÍ PLATÍ a je příjemce služby.
Plnění je tedy v UK a firma v UK odvádí DPH.
Je to tam myslím poměrně jasně napsané  ::)

« Odpověď #25 kdy: 21. 02. 2013, 22:24:21 »
Ano, to máš správný odkaz, ale přečti si to až do konce a aplikuj to na tento náš problém.
Jistě že se DPH musí odvést, ale PROGRAMÁTOR poskytuje službu a TA FIRMA ZA NÍ PLATÍ a je příjemce služby.
Plnění je tedy v UK a firma v UK odvádí DPH.
Je to tam myslím poměrně jasně napsané  ::)
No tohle byl ten případ nákupu softwaru ze zahraničí, co jsi nad ním tak kroutil hlavou. Ten případ, který nás zajímá, je ten druhý odkaz.

Hele, já nejsem účetní a nikomu nechci radit. Vím jenom tolik, že účetní jednoho mýho zákazníka mě důrazně upozorňovala, abych si dal pozor na to, abych pro ně neobjednal žádný software ze zahraničí, protože by se tím podle nových pravidel stali automaticky plátci DPH, což by pro ně byla docela katastrofa. Tenkrát mi to přišlo divné, tak jsem se na to koukal a vypadá to, že měla pravdu.

Víc o tom nevím a nebudu se o to hádat. Jenom upozorňuju na to, že tady tohle nebezpečí (zřejmě) existuje. Nic víc. Netvářím se jako účetní, protože účetní nejsem :)

PanKapitanRUM

« Odpověď #26 kdy: 21. 02. 2013, 22:30:30 »
Je to bordel ::)

ZH

« Odpověď #27 kdy: 22. 02. 2013, 08:08:41 »
Pokud už daní v Anglii tak není jediný důvod, aby platil daně i tady.
Žádné dvojité zdanění!
Pokud svůj výdělek přizná a zdaní v Anglii, pak tady nemusí platit žádné daně, ale MUSÍ a ne jen že chce, ale musí si tu platit zdravotní pojištění. Tak jako tak ho tu u nás stát šeredně zdaní  ::)

podle platnych zakonu musite platit dane tam, kde travite vetsi cast roku.

ZH

« Odpověď #28 kdy: 22. 02. 2013, 08:13:29 »
Ano, je to tak.
V soucasne dobe takto pracuji. Zamestnavatel si bude muset poresit DPH.
Ty budes muset byt platce DPH.

No tak to rozhodně není a je to velká kravina ::)

Vysvětlím to hodně hrubě:
Pokud jsou oba subjekty PLÁTCI DPH, pak firma POSÍLAJÍCÍ PENÍZE může poslat částku BEZ DPH a DPH se odvede TADY.
MŮŽE!

Pokud je DPH v UK 15% a tady 21%, tak by to vypadalo tak, že firma 15% ušetří a on o 21% přijde, tratí tedy rozdíl 6%, je na tom o 6% hůř.

Proto je vždy potřeba uvážit, kde je výhodné danit !!!!

U zboží může být s tímto přístupem problém, protože pokud by PRODEJCE V UK odvedl daň, tady by se nejspíš nedala uplatnit, ale to je opačný směr toku peněz, pokud z anglie kupuješ zboží, pak jdou od tebe peníze a sem zboží. Pokud pracuješ v UK, tak odsud jde zboží(tvoje práce) a sem jdou peníze. No a jestliže v UK je nižší daň, pak je výhodnější danit v UK.

Jinak s tou firmou bych to rozhodně uvážil, protože i když odvedeš daň přímo v UK což je o 6% méně, než tady (ASI), tak pořád musíš odvést daň ze zisku a podobný bejkárny.

Já to určitě nedokážu vysvětlit tak pěkně, jako specializovaný poradce.

Ale já bych:
A) Dál pracoval v Anglii a danil v Anglii, tady budeš jen platit sociální a zdravotní a stát tě okrade o 21% z toho, co utratíš.
B) Založit mezinárodní firmu a platil jen opravdu minimální daně. (Není to tak složité, má to řada "politicky správně motivovaných lidí".) a opět bys platil jen DPH.

DPH a SMRT, ani jednomu se nevyhneš. (DPH trochu ano, ale je to drahé, resp. aby se ti to vyplatilo, musí to mít dobrý důvod.)

Rozhodně se nespoléhej na pindy z fóra a poraď se s profesionální poradkyní.
A to nějakou, která má místo hlavy něco jiného než prejt, protože nedávno jsem jednu takovou viděl a ta mlela jen samé hovadiny a snažila se mi vnutit životko.

Muzu se zeptat,
jste OSVC a pracujete pro zahranicni firmu?

Mrchozrout

« Odpověď #29 kdy: 22. 02. 2013, 08:42:52 »
Pan kapitan hlavne rad komunikuje.