Práce pro zahraniční firmu

andreGree

Práce pro zahraniční firmu
« kdy: 21. 02. 2013, 16:07:20 »
Máte někdo zkušenosti s prací z ČR pro zahraniční firmu? Aktuálně pracuji pro anglickou firmu a stěhuji se z Londýna zpět do ČR, původně jsem chtěl dát výpověď, ale bylo mi nabídnuto ať pracuji na dálku z domu. Nabídka je to fantastická, ale skrývá několik problémů jako daně, zdravotní pojištění atd. Byl jste někdo v podobné situaci? Jaké je nejlepší řešení? Létat do UK kvůli třeba kvůli zubaři zrovna pohodlné není.

Předem díky za rady.
« Poslední změna: 21. 02. 2013, 19:36:59 od Petr Krčmář »

lobo

Re:prace pro zahranicni firmu
« Odpověď #1 kdy: 21. 02. 2013, 16:44:13 »
mas moznost to urobit na zivnost a posielat im fakturu - dane a vsetky odvody budes platit v CR

i

« Odpověď #2 kdy: 21. 02. 2013, 16:45:07 »
Raději se zeptej na http://www.cssz.cz/cz , ale někde jsem slyšel že díky EU je to v pohodě, že prý stačí daně platit jen v jednom státě, zda je to pravda a zda to platí i o zdravotním a sociálním pojištění to netuším ale měl by jsi se to tam dozvědět. to s těmi daněmi by jsi se asi dozvěděl nejspíš na berňáku, Ale pro jistotu bych ty odpovědi od těch úřadů chtěl písemě, pro všechny případy :-)

PanKapitanRUM

« Odpověď #3 kdy: 21. 02. 2013, 19:06:34 »
To je věc, kterou bys měl vyřešit s právníkem.
Je řada možností a buď 50% výplaty odevzdáš tady státu, který to dá těm, co nechtějí makat a pak jednou dostaneš směšný důchod, nebo si to necháš a o důchod se postaráš sám.

vn158

« Odpověď #4 kdy: 21. 02. 2013, 19:25:02 »
Podle me pro Tebe budou platit pravidla jako pro pendlery.

Re:Práce pro zahraniční firmu
« Odpověď #5 kdy: 21. 02. 2013, 19:50:56 »
Létat do UK kvůli třeba kvůli zubaři zrovna pohodlné není.
To snad ani není potřeba, ne? Pokud se škaredě nepletu, platí v EU obecné pravidlo, že cizinec-občan EU dostane v cizím státě péči za přesně stejných podmínek, za jakých ji dostávají občané toho státu, takže by mi přišlo dost divné, kdyby kdokoli kvůli zdravotní péči musel v rámci EU kamkoli jezdit (kromě případů, že chce ušetřit na spoluúčasti, která se v jednotlivých státech výrazně liší - a u nás je třeba zrovna dost nízká, takže bych se nedivil, kdyby spíš Angličani jezdili k nám :)

Jak to je s placením pojištění a daní, to bude předpokládám nějaká děsná právní zamotanice (pokud nebudeš OSVČ, jak radí kolega výš) a vůbec bych se nedivil, kdyby k téhle situaci jinak přistupovala třeba SSZ a jinak zdravotní pojišťovna, vzhledem k tomu, že třeba jinak přistupují k posouzení "OSVČ vedlejší činnost"... Stoprocentně bych to konzultoval s právníkem a ještě líp si nechal zaslat poštou stanovisko příslušné SSZ na hlavičkovém papíře a s razítkem. Rozhodně v žádným případě nespolíhej na to, že ti někdo něco řekne u okýnka, to bys mohl za nějaký ten rok škaredě splakat nad výdělkem...

P.S. přeju hodně štěstí, ať se to vydaří, myslím, že tenhle způsob výdělku je práce snů :)

Mirek

« Odpověď #6 kdy: 21. 02. 2013, 20:27:00 »
To je věc, kterou bys měl vyřešit s právníkem.
Je řada možností a buď 50% výplaty odevzdáš tady státu, který to dá těm, co nechtějí makat a pak jednou dostaneš směšný důchod, nebo si to necháš a o důchod se postaráš sám.
No jasně, tak těch 50% prostě odevzdá nemakajícím britům...

PanKapitanRUM

« Odpověď #7 kdy: 21. 02. 2013, 20:33:31 »
No jasně, tak těch 50% prostě odevzdá nemakajícím britům...

Pokud bude pracovat na ŽL, tak si může stanovit, kolik bude platit.
A i kdyby, tak důchod z Anglie bude určitě pořád vyšší než ten náš  ::)
To raději odevzdat půlku platu nemakajícím v Anglii a ve stáří se mít dobře než tu půlku dát nemakajícím u nás a ve stáří se mít špatně.
Navíc zdravotní pojištění je cca 900 až 1200,- Kč v minimální výši, kterou musí platit, aby ho ošetřili.
Na důchod si může platit kde chce.

Já si tu na důchod platím minimálku a minimálku dostanu.
Jsem s tím smířený a počítám s tím, a stejně se nedožiju těch cca 72 let, kdy bych měl jít do důchodu.

PanKapitanRUM

« Odpověď #8 kdy: 21. 02. 2013, 20:38:31 »
A vůbec, aby tě ošetřili, musíš si platit zdravotní pojištění, což je cca 1000 Kč.
http://finexpert.e15.cz/rok-2013-jak-se-lisi-vyse-zdravotniho-pojisteni
Dej si do google "zdravotní pojištění minimální částka" a hned budeš mít jasno, když tohle zaplatíš, tak jsi pojištěný.
Na důchod bych si určitě platil jinde, než u nás. ::)
Jsem si naprosto jistý, že muslimové, kteří nakonec ovládnou Anglii, budou pracovat víc, než ti naši chudáci diskriminovaný.

Pokud si zařídíš sro/osvč/mezinárodní firmu (poraď se s právníkem), budeš si moct vybrat, kde budeš danit, já bych ti doporučil danit v UK, protože pak bys měl mít nárok na podporu z UK a podobně. A nebo si to stáhnout pod sebe do ČR a zdanit to tady dle pravidel pravicových vlád.

« Odpověď #9 kdy: 21. 02. 2013, 21:01:41 »
Navíc zdravotní pojištění je cca 900 až 1200,- Kč v minimální výši, kterou musí platit, aby ho ošetřili.
Tak jednoduchý to samozřejmě není. Aspoň teda pokud nechce vyloženě šidit a nějakým umělým způsobem snižovat zisk.

PanKapitanRUM

« Odpověď #10 kdy: 21. 02. 2013, 21:24:29 »
Proč umělým způsobem?  ::)
Práce není povinná!
Bezdomovci taky nejsou OSVČ, ani si neplatí zdravotní pojištění.
Je to naopak velice jednoduché, přihlásí se k placení zdravotního pojištění, což stejně musí a bude si ho platit buď jako OSVČ nebo zaměstnanec SRO ale může i jako nepodnikající fyzická osoba, pak zaplatí cca těch 1000,- Kč, jako by měli platit bezdomovci.
Buď jsi na pracáku a zdravotní za tebe platí stát, nebo nejsi na pracáku a pak máš povinnost si ho platit sám.
A pokud bude platit daně v Anglii, náš stát ho zdaní 21%, protože tenhle stát funguje tak, že když si koupíš rohlík, odevzdáváš Kalousovi do pokladničky, když si koupíš mléko, zase do pokladničky.

Vlastně nevidím jediný důvod, proč by měl odevzdávat víc než 21% z toho, co tu utratí  ::)
Pokud vydělá řekněme 80 000,- měsíčně a utratí je tady, pak stát si vezme něco okolo 20 000,- Kč.
Takže do státní pokladny nakonec odvede víc, než nějaký poctivý chudák s minimální mzdou, který státu nakonec odvede tak 3-4 000,-.

Ty bys ho chtěl okrást ještě víc?  ::)
To je od tebe ale pěkně hnusný.
Ostatně co myslíš, že s těmi penězi udělá?
Bude si je posílat na Seychely?
Nejspíš si tu postaví barák a z těch 2-3 mega, co to stojí, odevzdá někde 21% státu a pak bude ještě platit další daně za to, že něco má.

Já nejsem svině, tak ho nechci obrat o víc než o těch 21%.
A ty?

« Odpověď #11 kdy: 21. 02. 2013, 21:34:50 »
přihlásí se k placení zdravotního pojištění, což stejně musí a bude si ho platit buď jako OSVČ nebo zaměstnanec SRO ale může i jako nepodnikající fyzická osoba, pak zaplatí cca těch 1000,- Kč, jako by měli platit bezdomovci.
Pojištění se vypočítává z výše příjmů. Ten bezdomovec platí minimum, protože žádné příjmy nemá. Tazatel ale příjmy mít bude, takže nevidím žádný důvod, proč by měl platit minimum - buď bude platit tu částku, která se vypočte z příjmu, nebo nebude platit vůbec.

Ty bys ho chtěl okrást ještě víc?  ::)
To je od tebe ale pěkně hnusný.
Hele, do téhle debaty se raději pouštět nebudu :) Chtěl jsem jenom předejít tomu, aby v někom vznikl (podle mě mylný) dojem, že se někdo může *dobrovolně* rozhodnout platit si minimální pojistné. Nemůže. Minimální pojistné se platí v jasně daném případě - ve zkratce: nemám příjem větší než X a zároveň nejsem vedený v evidenci uchazečů o práci.

ZH

« Odpověď #12 kdy: 21. 02. 2013, 21:40:50 »
mas moznost to urobit na zivnost a posielat im fakturu - dane a vsetky odvody budes platit v CR

Ano, je to tak.
V soucasne dobe takto pracuji. Zamestnavatel si bude muset poresit DPH.
Ty budes muset byt platce DPH.

PanKapitanRUM

« Odpověď #13 kdy: 21. 02. 2013, 21:41:58 »
Pokud už daní v Anglii tak není jediný důvod, aby platil daně i tady.
Žádné dvojité zdanění!
Pokud svůj výdělek přizná a zdaní v Anglii, pak tady nemusí platit žádné daně, ale MUSÍ a ne jen že chce, ale musí si tu platit zdravotní pojištění. Tak jako tak ho tu u nás stát šeredně zdaní  ::)

« Odpověď #14 kdy: 21. 02. 2013, 21:45:16 »
Pokud už daní v Anglii tak není jediný důvod, aby platil daně i tady.
Žádné dvojité zdanění!
Však taky o žádné dvojité zdanění nejde.