Linux k zamyšlení

Zafan

Re:Linux k zamyšlení
« Odpověď #30 kdy: 27. 02. 2013, 14:53:06 »
Valím Gentoo a proto ho i doporučím :-)

S tím Xorg - co máš za grafiku a o co Ti jde? Pokud máš ATI (AMD) a chceš plně funkční 3D akceleraci, tak se možná nedočkáš... Jen na okraj...
Mám v ntbku Intel hd 4000 + Nvidia geforce gt 640m 2gb.

Rax

« Odpověď #31 kdy: 27. 02. 2013, 15:35:29 »
Windows mě neskutečně rozčilujou a navíc mi fungujou normálně jen něco kolem měsíce pak se začnou zpomalovat až nakonec ztratím nervy a přeinstaluju

Pro lidi, kteří nejsou schopni ani po měsíci spustit msconfig a vyklikat zpomalující balast jenž tam za sami ten měsíc natahali, vůbec nemá smysl pouštět se do Linuxu. To spíše našetřit si na iMac.

« Odpověď #32 kdy: 27. 02. 2013, 16:01:46 »
Z mé zkušenosti běží Xka už nějaký ten rok téměř všude bez konfigurace. Přidávám si vždycky jen nějaké detaily do xorg.conf.d, jako třeba konfiguraci rozložení klávesnice a tak podobně. Co přesně se tazateli nedaří v Xkách nakonfigurovat?

Zafan

« Odpověď #33 kdy: 27. 02. 2013, 16:25:17 »
Pro lidi, kteří nejsou schopni ani po měsíci spustit msconfig a vyklikat zpomalující balast jenž tam za sami ten měsíc natahali, vůbec nemá smysl pouštět se do Linuxu. To spíše našetřit si na iMac.
Nevím no mě linux vždy fungoval normálně. A to mě štve "vyklikat" mě se líbí hlavně na unixových systémech, že mají funkční terminál a jde s ním spravovat systém, řekl bych že je to i přímočařejší než nějaké klik klik řešení ve Win. Nehledě na to, že někdy je to v tom terminálu jednodušší.
Nebo třeba mě maximálně rozčilují aktualizace programů, každý aktualizuje jen sám sebe a není integrován žádny soft, který by se o to postaral.

Zafan

« Odpověď #34 kdy: 27. 02. 2013, 16:28:45 »
Z mé zkušenosti běží Xka už nějaký ten rok téměř všude bez konfigurace. Přidávám si vždycky jen nějaké detaily do xorg.conf.d, jako třeba konfiguraci rozložení klávesnice a tak podobně. Co přesně se tazateli nedaří v Xkách nakonfigurovat?
Děkuji za reakci X-ka když spustím tak mi hodí chybu něco v tom smyslu, že je tu víc zařízení než je napsáno v xorg.conf.

« Odpověď #35 kdy: 27. 02. 2013, 16:40:36 »
Děkuji za reakci X-ka když spustím tak mi hodí chybu něco v tom smyslu, že je tu víc zařízení než je napsáno v xorg.conf.
No a proc jsi sem nehodil plny text te chyby? Jestli se chces unixy ucit, tak res problemy - shrn si, co vis, trochu zagoogli, zapoj mozek a kdyz uz pak nevis, jak dal, prijd sem na forum, sdel nam vsechny relevantni informace (verze OS, hardware, PRESNE zneni chyby a co jsi zatim nasel, co jsi zkousel a jak se dosazeny efekt lisil od toho, co jsi dosahnout chtel). Reci typu "chyba ve smyslu ...." jsou k nicemu. Je to ztrata casu obou stran - tvoje i ctenaru, kteri by treba i radi poradili, kdyby meli relevantni informace.

A uplne nejhorsi, co muzes udelat, je prejit od OS A k OS B, protoze se ti na prvni dobrou na A nepovodlo rozchodit software X a v B jo. Tim se nic nenaucis. Za par mesicu ti na B nebude fungovat Y a co pak? Nainstalujes C, kde bude Y chodit?

Jinak moc nechapu, co jsi resil s temi ModeLine. To jsem naposledy resil nekdy pred deseti lety. Dneska je v konfiguraku vubec nemam a jede to bez problemu.

« Odpověď #36 kdy: 28. 02. 2013, 08:47:55 »

Jak píšu. První věc, co bych zkusil, je smazat soubor xorg.conf. Xka se tak zkusí nakonfigurovat při spuštění sama.

« Odpověď #37 kdy: 08. 03. 2013, 18:21:53 »
Přesně jak píší ostatní, v poslední době se Xorg.conf moc neřeší. Nemáš náhodou nějaký prehistorický návod?

Jestli chceš distribuci, která Tě donutí něco se naučit, tak doporučuji ArchLinux. Během posledního roku jsem ji instaloval na třech strojích a s X windows nikde nebyl problém. Postup na Archu je zhruba tento:
  • zjištění grafické karty (pokud není známa)
Kód: [Vybrat]
# lspci |grep VGA
  • nalezení balíčku s ovladačem a pak jeho instalace (např. pro grafiku intel)
# pacman -Ss xf86 intel
extra/xf86-video-i740 1.3.4-2
    X.org Intel i740 video driver
extra/xf86-video-intel 2.21.3-1 (xorg-drivers xorg)
    X.org Intel i810/i830/i915/945G/G965+ video drivers
# pacman -S xf86-video-intel
  • instalace xorg serveru a jeho spouštění
#pacman -S xorg-server xorg-xinit
  • instalce desktopu (u mě vyhrál lxde)
#pacman -S lxde
  • úprava ~/.xinitrc (možná se musí nakopírovat z /etc/skel), tzn. přidat nebo odpoznámkovat řádek
exec startlxdepřípadně
exec ck-launch-session startlxde
    A pak stačí zadat příkaz startx. Případně nainstalovat nějaký login manager (slim, gdm, ...) pro přihlašování přímo do grafiky.

Jirka

RAdek

« Odpověď #38 kdy: 08. 03. 2013, 21:51:03 »
    osobně mně hodně naučilo openbsd, freebsd a gentoo

Ivorne

« Odpověď #39 kdy: 08. 03. 2013, 22:24:47 »
    Také doporučuji Gentoo. Od doby co jsem ho nainstaloval jsem se toho naučil kopu. Když už se člověk snaží něco řešit, tak se to řeší tak, že si přečteš, jak ta věc funguje. Systém mi přijde čistší než Debian. Taková věc jako eselect mi na jiných systémech vyloženě chyběla (na update-alternatives jsem si nikdy netroufl, eselect funguje úplně sám).

Tohle téma mě nalákalo někdy vyzkoušet LFS. To by mě zajímalo, jak LFS řeší správu software (podporuje nějaké správce balíčků?).

Atrament

« Odpověď #40 kdy: 09. 03. 2013, 00:09:58 »
    Citace
    Tohle téma mě nalákalo někdy vyzkoušet LFS. To by mě zajímalo, jak LFS řeší správu software (podporuje nějaké správce balíčků?).
    Jaký balíčkovací systém si v rámci LFS nainstaluješ takový tam budeš mít  ;)

Ivorne

« Odpověď #41 kdy: 09. 03. 2013, 17:38:35 »
    Citace
    Jaký balíčkovací systém si v rámci LFS nainstaluješ takový tam budeš mít  ;)
    No tomu se dá věřit, ale to si pak musím všechny balíčky udělat sám? No kdybych se připojil na balíčky nějakého jiného distra, tak se mi z toho udělá pomalu to jiné distro, ne? Nebo prostě všechno instalovat ze zdrojů, ale to už by pak byl LFS trochu moc hardcore.

Atrament

« Odpověď #42 kdy: 09. 03. 2013, 23:00:57 »
    Citace
    No tomu se dá věřit, ale to si pak musím všechny balíčky udělat sám? No kdybych se připojil na balíčky nějakého jiného distra, tak se mi z toho udělá pomalu to jiné distro, ne? Nebo prostě všechno instalovat ze zdrojů, ale to už by pak byl LFS trochu moc hardcore.
    Přesně tak, balíčky si pak musíš dělat sám pěkně ze zdrojáků. Pokud se připojíš např. na debianní repozitáře, tak z toho prostě máš Debian. LFS není distribuce v pravém slova smyslu, je to pouze kniha obsahující návod jak si svépomocí udělat základní systém postavený na Linuxu. Takže opravdu doslova platí - jak si to uděláš, tak to budeš mít. Ale musíš počítat s tím, že se sám musíš postarat o úplně všechno...