Linux k zamyšlení

Zafan

Linux k zamyšlení
« kdy: 24. 02. 2013, 14:00:42 »
Zdravím,
Můj dotaz směřuje k tomu, že bych se chtěl naučit ovládat/znát linux lépe. Příkazy příkazové řádky,ale i strukturu souborového systému, který mi doteď stále není jasný.
Chtěl bych najít nějakou distribuci, která by mě k tomu tak trochu i donutila. Boužel nejsem schopný nakonfigurovat xorg (rád zkouším nové věci. Zkoušel jem třeba freebsd, archlinux), ale xorg je pro mě zapeklitý oříšek, nehledě na instalaci archu, takže arch bez úspěchu  :D freebsd jsem nainstaloval v pohodě, až na grafické prostředí.
Nejvíc mě zaujalo gentoo a arch.
Co by jste mi poradili?
Děkuji mockrát za odpovědi Zafan.
PS: Jsem už 3 roky uživatel linuxu. Z toho 2 roky linuxu mint.

zmrd737

Re:Linux k zamyšlení
« Odpověď #1 kdy: 24. 02. 2013, 14:22:26 »
pokud nejsi schopen nainstalovat arch ani s pomoci Arch Linux Handbook kde to mas krucek po krucku vysvetlene, tak ti asi neni pomoci.
stejne tak xorg, staci si precist dokumentaci nebo si vygooglit konkretni problem..

2012

« Odpověď #2 kdy: 24. 02. 2013, 14:22:40 »
Můžeš vyzkoušet třeba Crouchbang http://crunchbang.org/download/waldorf. Xorg je už nainstalovaný, jako správce oken tam je openbox, stejnej balíčkovací systém jako je v Mintu a ke konfigurákům se dostaneš rovnou z menu.

Zafan

« Odpověď #3 kdy: 24. 02. 2013, 14:25:18 »
Můžeš vyzkoušet třeba Crouchbang http://crunchbang.org/download/waldorf. Xorg je už nainstalovaný, jako správce oken tam je openbox, stejnej balíčkovací systém jako je v Mintu a ke konfigurákům se dostaneš rovnou z menu.
:D  ;D Kdo by se díval do handbooků :D Asi bych s tím mohl začít. :D Je tam i něco jak nastavit xorg?

Zafan

« Odpověď #4 kdy: 24. 02. 2013, 14:32:27 »
Děkuju mockrát CrunchBang rád vyzkouším, omluvám se předchozí citaci. Nepatří k tvému přízpěvku klikl jsem omylem na jinou citaci.

2012

« Odpověď #5 kdy: 24. 02. 2013, 14:34:10 »
Citace
:D  ;D Kdo by se díval do handbooků :D Asi bych s tím mohl začít. :D Je tam i něco jak nastavit xorg?
Je tam minimálně par klikátek na nastaveni monitoru. Ale distribuce je to "užasně primitivní" v dobrém slova smyslu, takže pokud u ní zůstaneš, tak se možná i něco naučíš... Vetšina konfiguráku je v textový podobě, takže se můžeš vyřádit. Minimálne za zkoušku stojí  ;)

gsdfgaerg

« Odpověď #6 kdy: 24. 02. 2013, 14:46:30 »
lenin rikaval: ucit se, ucit se, ucit se.

dodavam, vydrz a trpelivost.

Zafan

« Odpověď #7 kdy: 24. 02. 2013, 14:49:20 »
Taky hodlám učit se, učit se, učit se.
:D

« Odpověď #8 kdy: 24. 02. 2013, 15:13:05 »
Co by jste mi poradili?
Vrátit se k FreeBSD a *důkladně* přečíst handbook. Bez toho to nejde. Potom případně i nějakou knížku. V angličtině. Zvykej si na to, bez angličtiny nedáš ani ránu, čím dřív začneš a zvykneš si, tím líp. A taky se přihlásit do konfer http://www.cz.freebsd.org/cs/CZ/users-l.html a http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions a číst dotazy i rady, i když se tě třeba netýkají. Čistě proto, abys viděl, jak staří harcovníci problémy řeší. Možná se to nezdá, ale je to opravdu k nezaplacení, jsou to informace, postupy a návyky, které nikde jinde nevyčteš. Diskuse mezi lidma, kteří ví o čem mluví, ti dá vždycky víc než jakýkoli monolog, třeba knížka nebo přednáška.

FreeBSD je dobré na učení, protože 1) tě donutí některé věci dělat ručně a tímpádem jim aspoň trochu rozumět 2) je to dost čistý systém jak designově, z hlediska politik, tak i implementací (teď myslím různé skripty a vůbec infrastrukturu kolem, nepředpokládám, že by ses pouštěl do jádra...) 3) vzhledem k bodu 2 časem pochopíš logiku, projdeš si různé skripty a některé věci si můžeš cvičně implementovat sám a jinak. Pravděpodobnost, že se ti to povede a bude to funkční, je (prosím, linuxáci mě nekamenujte) výrazně vyšší než u většiny linuxových dister, protože ta infrastruktura je v čase stabilnější, jednodušší a tím je i líp pochopitelné, co vlastně přesně dělá. Takže se dá i nahradit. Ne proto, abys vymýšlel kulatější kolo, ale proto, aby ses tomu systému naučil rozumět.

Zafan

« Odpověď #9 kdy: 24. 02. 2013, 15:20:25 »
Děkuji za motivaci asi to znova skusím s FreeBSD. A i proto, že mi to stále vrtá hlavou proč mi to nešlo :D
Já ten Xorg prostě pokořím. Jdu na to.
Pište dál stále to sleduji a zkouším vše možné.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #10 kdy: 24. 02. 2013, 15:27:11 »
Linux From Scratch (LFS) jinak když něco nejde, nevzdávat to, pokud se tím zabýváš delší čas, tak to odložit třeba na zítra, protože člověk někdy zkouší dost šílené věci a potom se diví jak je to vlastně jednoduché. Prostě nauč se zarputilosti a máš vyhráno.

Zafan

« Odpověď #11 kdy: 24. 02. 2013, 15:31:24 »
Linux From Scratch (LFS) jinak když něco nejde, nevzdávat to, pokud se tím zabýváš delší čas, tak to odložit třeba na zítra, protože člověk někdy zkouší dost šílené věci a potom se diví jak je to vlastně jednoduché. Prostě nauč se zarputilosti a máš vyhráno.
Nad LFS jsem přemýšlel, už mockrát zatím jsem se neodvážil, ale někdy to taky skusím.
Děkuji za motivaci je pro mě docela důležitá. Díky.

« Odpověď #12 kdy: 24. 02. 2013, 16:01:43 »
Nad LFS jsem přemýšlel, už mockrát zatím jsem se neodvážil, ale někdy to taky skusím.
To bych si raději nechal na později, až budeš mít trochu víc zkušeností. Jestli's zakysnul nad konfigurací Xorg, LFS by tě mohlo dost zdeptat. Vyber si něco, co nebude úplně triviální, ale zároveň to nebude vysoce nad tvoje síly. Ideálně něco, kde se dá obtížnost plynule škálovat :)  (a na to je imho to FreeBSD fakt dobrý).

Zafan

« Odpověď #13 kdy: 24. 02. 2013, 16:22:16 »
(a na to je imho to FreeBSD fakt dobrý).
[/quote]
Právě že můj první zásek s Xorgem byl ve FreeBSD.
O to víc mě to pokouší. :D

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #14 kdy: 24. 02. 2013, 16:22:44 »
To bych si raději nechal na později, až budeš mít trochu víc zkušeností. Jestli's zakysnul nad konfigurací Xorg, LFS by tě mohlo dost zdeptat. Vyber si něco, co nebude úplně triviální, ale zároveň to nebude vysoce nad tvoje síly. Ideálně něco, kde se dá obtížnost plynule škálovat :)  (a na to je imho to FreeBSD fakt dobrý).

Já s tímto názorem souhlasím, LFS jsem uvedl jen proto, že tu nepadlo a podle mne sem patří.