Linux k zamyšlení

zmrd737

Re:Linux k zamyšlení
« Odpověď #15 kdy: 24. 02. 2013, 19:11:34 »
LFS do zacatku urcite ne.
BSD taky ne, neni moc rozsirene.

Videl bych to na Debian Netinstall stahnout, bez grafiky a niceho a vse si pekne nastavit a doinstalovat.

zde http://forum.debian-linux.cz/ kdyz pohledate, tak se tam daji najit navody jak si nainstalovat libovolne prostredi a vse okolo.

chce to ale nejen copy pastovat, ale prepisovat to s porozumenim, zapamatovat si kde lezi dulezite configy atd.

Proc debian? protoze je dost rozsirenej a to i v CR, viz to debian-linux forum. Jako alternativu bych videl jeste CentOs, na ten se da najit spoustu navodu zde http://www.if-not-true-then-false.com/

hlavne se to chce vyhnout ubuntu a podobnym.

zmrd737

« Odpověď #16 kdy: 24. 02. 2013, 19:13:42 »
ikdyz nic proti ubuntu nemam, sam ted jedu na xubuntu jelikoz mi uz nebavi se vrtat v linuxu. Jen neni dobre na porozumeni a vyhrani si s linuxem.

Zafan

« Odpověď #17 kdy: 24. 02. 2013, 20:13:52 »
ikdyz nic proti ubuntu nemam, sam ted jedu na xubuntu jelikoz mi uz nebavi se vrtat v linuxu. Jen neni dobre na porozumeni a vyhrani si s linuxem.
Ubuntu se vyhýbám obloukem díky unity, mám k němu skoro odpor. Z ubuntu jsem přesedlal na mint, jinak proti jeho derivátům nic nemám jen mi vadí samotné unity. Jinak FreeBSD už mám nainstalované a teď z portů instaluji x11, předpokládám, že když něco instaluji z portů tak se to kompiluje (dlouhá instalace).
Co je lepší pkg_add nebo porty?

Zafan

« Odpověď #18 kdy: 24. 02. 2013, 21:15:44 »
Jak mám proboha zjistit sync frekvence, ani nevím kdo ten display vyrobil? Dokážete poradit?
Prosím.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #19 kdy: 24. 02. 2013, 21:41:39 »
Zezadu monitoru bude výrobní štítek, ten dost napoví.

Zafan

« Odpověď #20 kdy: 24. 02. 2013, 21:47:03 »
Zezadu monitoru bude výrobní štítek, ten dost napoví.
Naneštěstí pro mě :D já mám notebook :D někde jsem četl že bych na to mohl využít /var/log/Xorg.0.log
A použít ModeLine je to možné?

dd

« Odpověď #21 kdy: 24. 02. 2013, 22:21:53 »
Naneštěstí pro mě :D já mám notebook :D někde jsem četl že bych na to mohl využít /var/log/Xorg.0.log
A použít ModeLine je to možné?

Je to mozne. S xorg sem taky vzdycky zapasil, chce to zkouset a experimentovat. Zkusil bych take pogooglit informace ohledne xorg a tveho notebooku. Nastavis jednou, pak uz mas pokoj.

Zafan

« Odpověď #22 kdy: 25. 02. 2013, 10:09:46 »
Juchů xorg už jede stacilo v BIOSu vypnout nvidia graf. kartu a nechat tam jen intel a pak znova Xorg -configure a jeeedeee to :D
Moje nvidia zatím není podporována ovladači mám gt 640m. Jinak začínám s xfce.

Zafan

« Odpověď #23 kdy: 26. 02. 2013, 13:13:25 »
Nakonec jsem přesedlal na Gentoo je pro mě jednodušší než FreeBSD a také je "víc funkční" poté co mi nefungovalo pkg_add a musel jsem používat jen polofunkční porty a "nehotové" xfce, nehotové, proto že se nedovedlo ani pořádně nainstalovat nevím co jsem to měl za potrefenou verzí, ale Gentoo funguje zatím jak má, i když jsem ze začátku bojoval s USE flags, které jsem už pochopil.
Děkuji za pomoc pak skusím i Arch.
Můžete lock tohoto témata.

aaa158

• 251
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 26. 02. 2013, 15:26:00 »

David

« Odpověď #25 kdy: 26. 02. 2013, 20:34:13 »
Já bych ti doporučil Xka vůbec nepoužívat. Pěkně jenom Debian netinstall a co není doinstalovat... třeba screen :) a postupně se učit a poznávat tajemství systému. LFS je velmi zajímavá věc, ale třeba pro mě už je to moc hardcore... a někdy nepotřebuju přesně vědět to či ono, jenom chci aby to fungovalo :)

Ještě by mě zajímalo.. přešel jsi z windows?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #26 kdy: 26. 02. 2013, 22:15:29 »
Valím Gentoo a proto ho i doporučím :-)

S tím Xorg - co máš za grafiku a o co Ti jde? Pokud máš ATI (AMD) a chceš plně funkční 3D akceleraci, tak se možná nedočkáš... Jen na okraj...

« Odpověď #27 kdy: 26. 02. 2013, 22:43:34 »
Jinak FreeBSD už mám nainstalované a teď z portů instaluji x11, předpokládám, že když něco instaluji z portů tak se to kompiluje (dlouhá instalace).
Pokud instaluješ stylem "cd /usr/ports/x/y; make install clean", tak se to kompiluje.

Co je lepší pkg_add nebo porty?
Porty jsou dobré v situaci, kdy chceš software provozovat s jinými volbami, než jaké jsou standardní. Stojí to ale ten čas kompilace. Předkompilované balíčky jsou zase rychle nainstalované. Záleží na tobě, co preferuješ.

Obě metody taky můžeš bez problémů kombinovat, nebo si vytvářet vlastní balíčky ("make package" nebo "make package-recursive") a dokonce i vlastní balíčky z už nainstalovaných softů (man pkg_create).

pkg_add je nástroj na instalaci balíčků - buď lokálně uložených (vyrobených některou z výš popsaných metod),  nebo z nějakého repozitáře "pkg_add -r". Balíčky jsou jenom o trochu víc než jenom zabalený soft, který se instaluje tím, že se rozbalí přímo do systému.

Kromě toho ještě existují nástroje vyššího levelu - nějčastěji používané jsou portupgrade a portmaster. Ty slouží na různé (polo)automatické updaty, umí soft překládat z portůi instalovat z balíčků, lokálních i vzdálených.

poté co mi nefungovalo pkg_add
pkg_add je tak jednoduchý nástroj, že je skoro nemožné, aby nefungoval. Problém bude spíš mezi klávesnicí a židlí :)

"nehotové" xfce, nehotové, proto že se nedovedlo ani pořádně nainstalovat
xfce "se" (samo sebe) neinstaluje. Xfce se instaluje jako jakýkoli jiný soft.

« Odpověď #28 kdy: 26. 02. 2013, 23:22:52 »
BSD taky ne, neni moc rozsirene.
To není zas tak tragicky důležitý. Co se týče podpory, rozhoduje spíš množství hustkrutorů ochotných pomoct. Tisíc poloBFU uživatelů, kteří mají Ubuntu na domácím desktopu na net, maily a filmy, žádnou zvláštní výhodou nejsou. Leda na testování a i to je pochybný, pokud nevyplňují reporty...

A druhá zásadní věc je stabilita OS. Když máš k dispozici dvacet lidí, kteří s tím systémem pracují deset let a za těch deset let se 70% věcí dělá pořád stejně, je to daleko lepší situace, než když máš dvěstě lidí, kteří se současnou verzí pracují stejně dlouho jako ty, protože oproti loňské je totálně překopaná a většina návodů, které někde najdeš, už nefunguje...

[postavy tohoto příběhu jsou smyšlené a podobnost se skutečnými žijícími osobami nebo operačními systémy je čistě náhodná]

Zafan

« Odpověď #29 kdy: 27. 02. 2013, 14:51:17 »
Ještě by mě zajímalo.. přešel jsi z windows?
Ano přešel jsem z Window vyrůstal jsem na nich teď hodlám dovyrůst na linuxu je mi 15.
Windows mě neskutečně rozčilujou a navíc mi fungujou normálně jen něco kolem měsíce pak se začnou zpomalovat až nakonec ztratím nervy a přeinstaluju nebo rozšířím Linux po celém disku :D.