Rozdíl mezi levnými a drahými notebooky?

Pavel 'TIGER' Růžička

Re: Rozdíl mezi levnými a drahými notebooky?
« Odpověď #45 kdy: 31. 10. 2011, 17:13:42 »
Jóóó takhle to bylo myšleno, na to jsem málem zapomněl. :-D :-D :-D

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 31. 10. 2011, 18:08:43 »
Už je to skoro 5 let, co pro Mac nemusím programovat, ale vim, že se mi na něm tenkrát pracovalo opravdu špatně.
<rejp>Tak on ten Linux na desktopu pred peti lety taky nebyla zadna slast :-).</rejp>

Presel jsem na desktopu z Linuxu na jabko pred dvema lety a zrovna co se tyce cmd lajny, nevidim nijaky velky rozdil (nastesti). Z pocatku byly mensi neshody, protoze jabko ma BSD prikazy, kdezto linux jsou GNU u kterych dost casto byvaji prepinace navic, ale jinak je to jedno jako druhy (coz je jeden z duvodu proc na tom notasu nakonec OS X zustal).

kejv

« Odpověď #47 kdy: 31. 10. 2011, 22:36:19 »
Taky se pridam k chvale notebooku od Lenova. Pouzivam ted nekolik mesicu v praci T420s a pracuje se mi s nim opravdu dobre. Jednoduse receno mam z nej pocit, ze je vse promysleno do detailu a velmi kvalitne provedeno. Osobne mi vyhovuje matny pogumovany kryt mnohem vic, nez leskly (napr. Mac Pro bych nesnesl). Zminil bych jenom dve vady na krase.

Prvni je, ze se mi (cim dal casteji) zasekava levy Alt. Ale neslysel jsem, ze by to byl nejaky casto se vyskytujici problem.

Druha vec me trapi vic a to, ze se mi na Ubuntu 11.04 nepodarilo rozchodit nvidii. S linuxem zacinam, takze muj postup reseni problemu bylo jen googlit a googlit, ale nepodarilo se mi v podstate zjistit vic, nez ze s timto problemem nejsem sam. Proto bych rad zde, kdyz uz se mluvi o lenovu, pozadal o pomoc, pokud s tim ma nekdo nejake zkusenosti. Ve zkratce popisu, co se deje: kdyz chci nastavit nvidia-settings, tak to hlasi, ze asi nepouzivam nvidia driver, a at zavolam nvidia-xconfig. To prepise /etc/X11/xorg.conf a po restartu uz mi nenabehne X server. Nejak si sice vystacim s integrovanou VGA kartou, ale preci jen kvuli nekterym funkcim by bylo lepsi nvidii zprovoznit.

Olaf

« Odpověď #48 kdy: 01. 11. 2011, 00:04:45 »
Uznávám, že jakékoliv jablko je lepší než Acer, ale já bych ho nechtěl, prostě ThinkPady mi přijdou lepší, variabilnější a vzhledově i krásnější. ...
[BSD] Píšeš, že ho máš rok a půl. Jen Tě chci upozornit na profouknutí chlazení stlačením vzduchem. Raději častěji, než vůbec ;-) Třeba už jsi to udělal, neber to jako buzeraci, jen vím, že pro nedostatek času je možné na to zapomenout.  ;-)
Presne, dostat se k ventilatoru, odmontovat ho, prekontrolovat, jestli se mezi ventilatorem a zebry neusazuje nepruhodna vrstva a profouknout to zevnitr smerem ven vzduchem. Mno nevim, teplovodiva pasta by mela v pohode vydrzet tri roky. Prekontrolovat se to vsak muze.
Vaši oblibu ThinkPadu Vám neberu, ale necítíte mezi prvním citovaným a dalšími Vašimi tvrzeními jistý rozpor?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #49 kdy: 01. 11. 2011, 11:27:32 »
[Olaf] A v čem je jako ten rozpor, že kdybych si měl vybrat mezi Jablkem a Acerem, tak bych sáhl po Jablku, ale mít volbu Jablko a ThinkPad, tak raději vezmu ThinkPad ....

Další rady byly jen k běžné údržbě, která by se měla týkat každého notebooku ... jen ne u každého stačí odmontovat spodní kryt, aby jsi byl v prostoru s ventilátorem. A pokud narážíš na: "dostat se k ventilátoru", tak tím bylo myšleno právě odšroubování toho spodního krytu. V čem je teda onen rozpor?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #50 kdy: 01. 11. 2011, 12:00:01 »
[kejv] v tomhle Ti asi moc nepomohu, jelikož jsem Ubuntu zavrhl a přestal sledovat. Ono na to má svá udělátka, která by to měla automaticky zprovoznit. Pokud se tak nestane, zkus nějakou Live distribuci, třeba Mint, jestli Ti pojede grafika už z CD, aniž by jsi to instaloval. Každopádně není na škodu se přihlásit do konference používané distribuce a hodit dotaz tam. Jistě rádi pomohou.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 01. 11. 2011, 12:09:52 »
Taky uz si nejaky cas kratim dlouhou chvili v praci rozjimanim a hledanim onoho rozporu. Zajimavy problem....

Olaf

« Odpověď #52 kdy: 01. 11. 2011, 12:39:13 »
[Pavel 'TIGER' Růžička] Naposled jsem rozebíral ThinkPad v době, kdy ho ještě výrábělo IBM, takže se nebudu pokušet Vás oslňovat perfektní znalostí novějších modelů (do ruky se mi dostalo i novější Lenovo, ale to byla jen SW záležitost). Naproti tomu vím, jak je řešeno chlazení MacBook Pro (2008). K ventilátorům (jsou tam 2) se dostanete asi o něco hůř (jak uvádím, ThinkPady už neznám), ale pokud nepracujete v cementárně, nebudete to potřebovat.

A v tom já vidím ten malý rozpor - dobré železo, ale musíte se o něj (asi?) trochu víc starat (neberte to prosím tak, že tu chci rozpoutat polemiku, co je lepší nebo kdo ho má delšího :-) ).

Takže jsem na tom podobně, jako vy: … kdybych si měl vybrat mezi ThinkPadem a Acerem, tak bych sáhl po ThinkPadu, ale mít volbu Jablko a ThinkPad, tak raději vezmu Jablko … Každý asi používá, co mu víc vyhovuje (a kolik do toho chce-může vrazit). Pro mně má velkou váhu i OS a potom pohodlí (to asi platí i u těch amíků(?) v posluchárně).

Taky jste se zmínil, že … na ThinkPadu běhá dobře i MacOS … . Máte s tím osobní zkušenost? Nemyslím typu "jde to spustit", ale jestli jste na ThinkPadu s OS X chvíli dělal.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 01. 11. 2011, 12:49:30 »
Tak něco pravdy na tom bude. Hlavně se těžko bude čistit chladicí mřížka u jednotky, kde žádná není. Nicméně přiznávám že já měl volbu také mezi ThinkPadem a MB Pro. Nakonec zvitezil Thinkpad kvuli famozni nabidce co jsem dostal s ani ne polovicni cenou. Mac OS je super a nevidim v nem nic specialniho ani v terminalu ani v nicem jinem. Je to UNIX jak poleno a jak nekdo trefne zminoval, pouziva vice BSD like prikazy. Za jedinou nevyhodu Thinkpadu povazuju neuplne vychytanou kompatibility s BSD ale linux na nem behal paradne bez problemu.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #54 kdy: 01. 11. 2011, 13:36:07 »
Dobře, vyjádřil jsem se špatně, nejedná se o chladící mřížku, ale o žebra měděného chladiče. Nicméně prach o větších částicích tam ventilátor vtáhne, ale směrem ven se nedostane a utmeluje se a utmeluje, až ventilátor jde do vyšších a vyšších otáček a notebook se více zahřívá a zahřívá. Spoléhat na to, že něco je kvalitnější konstrukce a nepotřebuje to žádnou údržbu je dosti naivní. Je to jako koupit Lexus a neměnit v něm olej.

Ano, na ThinkPadu jsem měl asi měsíc MacOS, fungovalo to k plné spokojenosti a nenarazil jsem za tu dobu na nic, co by mi scházelo ve funkčnosti. Byl to jen test pro zajímavost. Tuším, že je to i nelegální. Nicméně není určen pro ThinkPad. Proto patří na Apple a do ThinkPadu Windows, nic z toho narušovat nehodlám .... bavím se o primárních OS, je jasné že na obouch mašinách jde spustit i hromada alternativních  OS.