Rozdíl mezi levnými a drahými notebooky?

BSD

Re: Rozdíl mezi levnými a drahými notebooky?
« Odpověď #30 kdy: 30. 10. 2011, 10:07:26 »
Jako prvni notebook jsem si poridil ASUS v cene kolem 34tis.. V tu dobu jsem jeste moc nevedel co je lepsi a dival jsem se hlavne na vykonnejsi komponenty. Zkusenost? I kdyz byl tak drahy, vydrzel jen 3 roky. Uz po roce se rapidne snizila vydrz baterie. Vzhled se mi okoukal snad uz po mesici a prestal se mi libit. Plasty krupaly/vrzaly, byly mekke uz na dotek - proste jen tenky plast. Asi po dvou letech mi zacal odchazet display - poblikaval, nekdy se uplne rozsypal (i v kdyz jsem byl treba v BIOSu). Byl celkove hlucny, takovy neprijemny zvuk - bud to byl ventilator na grafice nebo HDD. Praskl mi plast tesne pod klavesnici (asi 3cm prasklina), odlepil se plastovy kryt na touchpadu, znicil se mechanismus otevirani zavreneho notebooku, tak jsem musel ulamat zuby, jinak nesel otevrit. Nejhorsi co se mohlo stat - ulomil se mi cely roh vcetne pantu - pri zavirani se to snazilo jakoby vytrhnout a ohybalo to i cas zakladni desky - pak jsem to cele zalepil plyskyricovym lepidlem. Zkratka, byl to opravdu smejd i kdyz stal 34tis.. Pouzival jsem ho denne.

Druhy notebook jsem vybiral uz trochu s jinyma prioritama. Zacal se mi hodne libit IBM/Lenovo ThinkPad. Navic, kdyz jsem vsude cetl o jeho kvalitnim zpracovani (at uz jde o chlazeni, odolnost...), videl crashtesty atd... stal se mym jasnym favoritem. Koupil jsem si Lenovo ThinkPad R400 - na Tckovou radu jsem nemel. R400 ma oproti R500 vystuze jak v displayi, tak v celem tele. Svym provedenim ma blize k T400 nez k R500. Takze, jsem koupil celkem dobre. Ze sve zkusenosti muzu rict, ze jsem s R400 naprosto spokojeny. Mam jej uz skoro rok a pul a vypada stale jako novy. Nic se nezmenilo, vse funguje jak ma, baterie porad skvela. Celkove, kdyz si ohmatate sasi, zjistite, ze je perfektne navrzeno a je velice pevne. Pouzivam jej kazdodenne.

* IBM/Lenovo vam dovoluje menit komponenty bez ztraty zaruky - treba pridat RAM bez toho aniz by to muselo do autorizovaneho servisu. Kdyz toto udelate treba u ASUSu, prijdete o zaruku.
* ThinkPady maji ochranu disku - obsahuji pohybove cidlo a kdyz zjisti prudky pohyb (1m), automaticky parkuji hlavy disku - ochrana pred padem. Navic, disk je dobre ulozen.

Lenovo ThinkPad R400 me stal 24tis., ASUS 34tis. ... ale kvalitou se nedaji absolutne srovnat a to v nicem. ThinkPad je nesrovnatelne kvalitnejsi.

Jakub Vana

« Odpověď #31 kdy: 30. 10. 2011, 10:17:47 »
No, já bych řek k těm Macům snad jen to, že na běžnou IT práci sou fakt extrémě nešikovný. Ta konzole je fakt peklo a to i když na ní pustíte bash.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #32 kdy: 30. 10. 2011, 10:26:27 »
[BSD] Píšeš, že ho máš rok a půl. Jen Tě chci upozornit na profouknutí chlazení stlačením vzduchem. Raději častěji, než vůbec ;-) Třeba už jsi to udělal, neber to jako buzeraci, jen vím, že pro nedostatek času je možné na to zapomenout.  ;-)

panika

« Odpověď #33 kdy: 30. 10. 2011, 11:04:20 »
a vymenit teplovodivou pastu, ja z ni mel u SL500 teplovodivej prasek asi za rok a pul..ale je pravda ze notebook dostava DOST zabrat :)

BSD

« Odpověď #34 kdy: 30. 10. 2011, 11:06:50 »
[Pavel 'TIGER' Růžička] Diky za info. O nicem takovem jsem neslysel, tak bych prosil trochu vice info - takze si mam koupit stlaceny vzduch, rozebrat notebook a profoukat ho?. Jinak, zhruba 1-2x za mesic ho pravidelne vysavam vysavacem a otiram vlhkym hadrikem (kompletne cele sasi, klavesnici i display). Vysavacem protahuji i venitlatory na zadni strane krytu a to tak, ze prilozim hadici na otvor a cekam az se roztoci ventilator (je to trochu slyset). Takhle prikladam hadici ke vsem pruduchum. Vysavam velice dukladne i klavesnici. Mozna je to dostacujici, mozna ne.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #35 kdy: 30. 10. 2011, 13:40:59 »
Presne, dostat se k ventilatoru, odmontovat ho, prekontrolovat, jestli se mezi ventilatorem a zebry neusazuje nepruhodna vrstva a profouknout to zevnitr smerem ven vzduchem. Mno nevim, teplovodiva pasta by mela v pohode vydrzet tri roky. Prekontrolovat se to vsak muze.

BSD

« Odpověď #36 kdy: 30. 10. 2011, 14:21:39 »
[Pavel 'TIGER' Růžička] Ok, az budu mit vice casu, mrknu na to :). Diky.

martin

« Odpověď #37 kdy: 30. 10. 2011, 14:26:40 »
No, já bych řek k těm Macům snad jen to, že na běžnou IT práci sou fakt extrémě nešikovný. Ta konzole je fakt peklo a to i když na ní pustíte bash.

Mohu se zeptat na podrobnosti? Bash jako bash (a ten je v OSX defaultní). Já tedy v OSX používám iTerm místo standardního Terminalu, ale když to srovnám s gnome-terminalem, tak nechápu, kdo v gnome vymyslel ^+shift+v resp c pro copy&paste. Dá se na to zvyknout, ale neruzumím proč to změnili. Jinak mi to přijde +- stejné. Ale to se bavíme o jedné aplikaci, nikoli o prostředí.

Jakub Váňa

« Odpověď #38 kdy: 30. 10. 2011, 18:25:11 »
Už je to skoro 5 let, co pro Mac nemusím programovat, ale vim, že se mi na něm tenkrát pracovalo opravdu špatně. To snad i ty windowsy se ovládaly líp. Ale pominu GUI, na to si člověk nějak zvykne, problém byla hlavně ta konzole, na které člověk pracuje většinu času ....

NoName

« Odpověď #39 kdy: 30. 10. 2011, 20:19:19 »
Už skoro 5 let mám Acer 9300. Měl jsem u něj problém akorát se 2 věcmi: po 3 letech odešel napájecí zdroj (nový 700 kč), prasklý kryt displaye u pantu (až letos) - oprava "podomácku" zadarmo (už půl roku drží). Jinak 5 let! prostě funguje. Nikdy jsem ho ani nečistil. Používám denně. Možná že mám jen štěstí na kus, nevím. Kupoval jsem ho, když jsem ještě o noteboocích nic moc nevěděl.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #40 kdy: 30. 10. 2011, 20:44:05 »
[NoName] To co u Aceru je náhoda, co se týká funkčnosti, tak ta samá náhoda je u Thinkpadu, co se týká nefunkčnosti. :-D Protože kdyby tomu tak nebylo, nebyly by tu na ThinkPad tak kladné reference.

Trident

« Odpověď #41 kdy: 30. 10. 2011, 23:15:51 »

čo sú to za ovce?  Študenti nejakej pavedy? :))

Tipuju prava,politilogie nebo sociologie v USA. Tam jsou dost zblbli do jablek. Kdo nema jablko jako by nebyl.

To samé by se dalo říct o českém linuxáři a thinkpadu. Jen s tím rozdílem, že uživatel macbooku většinou neuráží uživatele linuxu.
Tak vzhledem k tomu ze ovocnarum vyrabi hardware Lenovo, tak je tento tvuj prispevek lehce mimo misu. Macbook neni nic jineho nez Lenovo s perfektnim designem a komercnim unixem co ma hezky gui. Nic proti. Spise jsem si chtel rypnout do te americke stadovitosti.
Taky mptrosce tam nereknou jinak nez ipod :-?

martin

« Odpověď #42 kdy: 30. 10. 2011, 23:40:37 »
Tak vzhledem k tomu ze ovocnarum vyrabi hardware Lenovo, tak je tento tvuj prispevek lehce mimo misu. Macbook neni nic jineho nez Lenovo s perfektnim designem a komercnim unixem co ma hezky gui.

Jistě. Až na 500 rozdílů je ThinkPad stejný jako MacBook Pro. ;-)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #43 kdy: 31. 10. 2011, 15:28:53 »
Vážně? Vypiš je sem, nebo na ně hoď odkaz ... oněch 500 rozdílů mne fakt zajímá.

to je jedno

« Odpověď #44 kdy: 31. 10. 2011, 15:58:02 »
No, neni jich 500, ale myslim ze i 365 zlepseni je vice nez dost!
http://www.youtube.com/watch?v=Px77jf84IVU