Jako prvni notebook jsem si poridil ASUS v cene kolem 34tis.. V tu dobu jsem jeste moc nevedel co je lepsi a dival jsem se hlavne na vykonnejsi komponenty. Zkusenost? I kdyz byl tak drahy, vydrzel jen 3 roky. Uz po roce se rapidne snizila vydrz baterie. Vzhled se mi okoukal snad uz po mesici a prestal se mi libit. Plasty krupaly/vrzaly, byly mekke uz na dotek - proste jen tenky plast. Asi po dvou letech mi zacal odchazet display - poblikaval, nekdy se uplne rozsypal (i v kdyz jsem byl treba v BIOSu). Byl celkove hlucny, takovy neprijemny zvuk - bud to byl ventilator na grafice nebo HDD. Praskl mi plast tesne pod klavesnici (asi 3cm prasklina), odlepil se plastovy kryt na touchpadu, znicil se mechanismus otevirani zavreneho notebooku, tak jsem musel ulamat zuby, jinak nesel otevrit. Nejhorsi co se mohlo stat - ulomil se mi cely roh vcetne pantu - pri zavirani se to snazilo jakoby vytrhnout a ohybalo to i cas zakladni desky - pak jsem to cele zalepil plyskyricovym lepidlem. Zkratka, byl to opravdu smejd i kdyz stal 34tis.. Pouzival jsem ho denne.
Druhy notebook jsem vybiral uz trochu s jinyma prioritama. Zacal se mi hodne libit IBM/Lenovo ThinkPad. Navic, kdyz jsem vsude cetl o jeho kvalitnim zpracovani (at uz jde o chlazeni, odolnost...), videl crashtesty atd... stal se mym jasnym favoritem. Koupil jsem si Lenovo ThinkPad R400 - na Tckovou radu jsem nemel. R400 ma oproti R500 vystuze jak v displayi, tak v celem tele. Svym provedenim ma blize k T400 nez k R500. Takze, jsem koupil celkem dobre. Ze sve zkusenosti muzu rict, ze jsem s R400 naprosto spokojeny. Mam jej uz skoro rok a pul a vypada stale jako novy. Nic se nezmenilo, vse funguje jak ma, baterie porad skvela. Celkove, kdyz si ohmatate sasi, zjistite, ze je perfektne navrzeno a je velice pevne. Pouzivam jej kazdodenne.
* IBM/Lenovo vam dovoluje menit komponenty bez ztraty zaruky - treba pridat RAM bez toho aniz by to muselo do autorizovaneho servisu. Kdyz toto udelate treba u ASUSu, prijdete o zaruku.
* ThinkPady maji ochranu disku - obsahuji pohybove cidlo a kdyz zjisti prudky pohyb (1m), automaticky parkuji hlavy disku - ochrana pred padem. Navic, disk je dobre ulozen.
Lenovo ThinkPad R400 me stal 24tis., ASUS 34tis. ... ale kvalitou se nedaji absolutne srovnat a to v nicem. ThinkPad je nesrovnatelne kvalitnejsi.