Ve Svycarech je jeste vetsi divocina nez u nas.. Na to jakej je to policejni stat - se fakt clovek divy.
Stravil jsem tam 3 roky a zadne nadseni. Nasledne jsem jako FP mel Svycarsko (to uz bylo lepsi, mel jsem paku pres USA).. Posledni nabidky jsem ale uz odmital. Nabizena mzda? jako v Hradci Kralove.. a prekvapeni, ze se nam to nelibi.. preci kdyz jste z Ost...
V zasade je treba se nejdriv ujistit o co jim vlastne jde.. faktury? (obcas zaplati..), kontrakt? (neni mezi tim moc rozdil..).., fakt pracovni smlouva? (tak to neni moc caste..Svycarum se do toho moc nechce..).
Dalsi otazka je budou platit pojisteni a duchod? A budou platit dane.. Svycarsko neni EU, ma jine zakony - v necem sekernicke v jinych vecech uplne vagni. Coz obcas muze dela problemy s nasi financni zpravou... Odbory tam temer nejsou a vypoved lze dostat okamzite.. Svycar si vzdy pohlida, ze se mu vse zaplati hned a bez zdrzeni. Naopak platit se mu moc nechce.. a zkousi ruzne klicky.. jako prvni 3 mesice neplacena staz (a pak samozrejme vypoved
) atd.. Po letech pak clovek zjisti, ze mu neplatil duchod a firma nekomunikuje.. atd.
Pokud ma clovek silnou pozici, muze byt Svycarsko zajimave. Jinak obecne nemaj radi cizince, takze tam clovek moc nezapadne ani za leta. A neni problem se nechat napalit..
Tak opatrne..
JN