Je možný VM na gaming?

flack

Re:Je možný VM na gaming?
« Odpověď #30 kdy: 25. 01. 2016, 10:31:11 »
Mam za to ze ci ma alebo nema 3d akceleraciu na linuxu zalezi na:
-Ci pouziva integrovanu VGA intel
-Ci pouziva OVMF a UEFI grafiku
-Ci pouziva kernel ktory nepotrebuje patch pri ktorom DRM nefunguje(ovmf+uefi nutnost)

Ale podla clanku pouziva
GPU 1: Intel HD 4600 Integrated Graphics
GPU 2: AMD Radeon R9 280

Je skutocne vysledok toho "Na Linuxu má mutliscreen udělan přes Xineramu. Když chce nahodit VM, Xineramu odstřelí a jednu kartu půjčí VMku." ze nema 3d akceleraciu? Ja by som povedal ze je to len obmedzenim tej intel karty.

Neviditelný

« Odpověď #31 kdy: 25. 01. 2016, 10:44:22 »
Absence 3D akcelerace je daná použitím Xinerama. Bez Xinerama by nemohl mít jeden velký desktop zobrazený na více grafických adaptérech; běžný multiscreen funguje jen na více výstupéch jednoho adaptéru. Xinerama je celá emulovaná sotfwarově a nefunguje s ní tuším ani DRI.

Neviditelný

« Odpověď #32 kdy: 25. 01. 2016, 10:47:51 »
Drobná korekce, akcelerace s Xinerama fungovat může, ale jen s proprietárním nVidia driverem a použitím "kompatibilních" GPU. S FOSS ovladači a GPU od dvou různých výrobců je to IMHO bez šance.

t0msk

« Odpověď #33 kdy: 25. 01. 2016, 11:55:57 »
Na Linuxu má mutliscreen udělan přes Xineramu. Když chce nahodit VM, Xineramu odstřelí a jednu kartu půjčí VMku. Důsledkem toho je, že na Linuxu nemá 3D akceleraci.
No kym by som bol na Windowse, tak 3D akceleráciu na linuxe by som ani nepotreboval, načo by mi bola? :) Lebo ide o to, že mám 1 monitor, a dalo by si aby boli zapojené obi dve gafiky, napr primárne GPU a iGPU by vykreslovala nejaký obraz v nejakom emulovanom monitore, a pri zapnutí VM by iGPU renderovala hlavny monitor a GPU by sa odstrelila pre VM?

Ďalšie riešenie čo ma napadlo, že by som si kúpil ešte 1 DVI kábel a mal by som 2 DVI káble zapojené do monitora (iGPU a GPU) a následne by som si cez toto http://asusm51ta-with-linux.blogspot.sk/ mohol tie karty za behu swtichovat s požiciavat do VM?

Neviditelný

« Odpověď #34 kdy: 25. 01. 2016, 12:12:40 »
Na Linuxu má mutliscreen udělan přes Xineramu. Když chce nahodit VM, Xineramu odstřelí a jednu kartu půjčí VMku. Důsledkem toho je, že na Linuxu nemá 3D akceleraci.
No kym by som bol na Windowse, tak 3D akceleráciu na linuxe by som ani nepotreboval, načo by mi bola? :)
To bys zjistil v momentě, kdy by sis chtěl přehrát nějaké FullHD video, používat kompozitní window manager atp. Na nějaké formě 3D akcelerace je závislé třeba i WebGL v prohlížečích atp. Párkrát jsem byl donucen používat 3D "akceleraci" přes llvmpipe - což je pořád daleko lepší než žádná akcelerace - a bylo to utrpení i na poměrně silném stroji.

t0msk

« Odpověď #35 kdy: 25. 01. 2016, 12:22:10 »
No kym by som bol na Windowse, tak 3D akceleráciu na linuxe by som ani nepotreboval, načo by mi bola? :)
To bys zjistil v momentě, kdy by sis chtěl přehrát nějaké FullHD video, používat kompozitní window manager atp. Na nějaké formě 3D akcelerace je závislé třeba i WebGL v prohlížečích atp. Párkrát jsem byl donucen používat 3D "akceleraci" přes llvmpipe - což je pořád daleko lepší než žádná akcelerace - a bylo to utrpení i na poměrně silném stroji.
No hej no, ale po vypnutí VM, by som už mal naspäť svoju 3D akceleráciu (buď z GPU alebo iGPU) nie? :)

tomas344444

« Odpověď #36 kdy: 25. 01. 2016, 13:53:32 »
deska, chipset a cpu s podporou VT-D a pak muzes mit v VM grafiku atp.

t0msk

« Odpověď #37 kdy: 25. 01. 2016, 14:40:31 »
Jasne, to viem že možem mať, len teraz riešim ako spravím keby som na linuxe potreboval väčší výkon ako dokáže iGPU vyprodukovať, keďže GPU by bola zablokovaná a linux by ju nedokázal využiť tak či sa nedá spraviť nejaka finta, že by systém za pochodu "odstrelil GPU", potom by som sa hodil do nejakého virtálneho minitora, ktorý vykresluje iGPU alebo na monitore by som zmenil input a prepol by som sa na druhý DVI input ktory ide z iGPU

mám

« Odpověď #38 kdy: 25. 01. 2016, 15:47:04 »
Osobne si myslim ze ak spojazdnis KVM-VGA-PASSTHROUGH tak ziadny play-on-linux uz pouzivat nebudes.
A čo keby som si chcel zahrať exkluzivity na linux alebo hry ktoré sú portnuté na linux :) Napr left4dead2 ma na linuxe väčšie FPS ako na Windowse :)
l4d2 jsem zkoušel na různých konfiguracích a ten test, co prováděli, byl opravdu jen test. Nikdy jsem se nedostal nad hodnoty windows. Tím neříkám že to nejde, ale nebude to až tak lehké.

samalama

« Odpověď #39 kdy: 25. 01. 2016, 16:54:40 »
Jasne, to viem že možem mať, len teraz riešim ako spravím keby som na linuxe potreboval väčší výkon ako dokáže iGPU vyprodukovať, keďže GPU by bola zablokovaná a linux by ju nedokázal využiť tak či sa nedá spraviť nejaka finta, že by systém za pochodu "odstrelil GPU", potom by som sa hodil do nejakého virtálneho minitora, ktorý vykresluje iGPU alebo na monitore by som zmenil input a prepol by som sa na druhý DVI input ktory ide z iGPU

nie neda. keby sa dalo, tak by si (nie len) tu uz davno mal riesenie. jedine, co ti ostava, je pci-passthrough, co ale pochybujem, ze mas na to hw a vedomosti...

j

« Odpověď #40 kdy: 25. 01. 2016, 17:12:58 »
Me bavi, jak tu vsici resite, jak zatlouct hrebik krumpacem ...

t0msk

« Odpověď #41 kdy: 25. 01. 2016, 20:31:22 »
Me bavi, jak tu vsici resite, jak zatlouct hrebik krumpacem ...
Tak vieš niektorý majú aj inakšie problémy ako len zapnúť PC  ;) tak by si to mal rešpektovať

t0msk

« Odpověď #42 kdy: 25. 01. 2016, 21:26:42 »
flack, môžeš mi hodiť adresu a channel na ten irc? Ďakujem