Všeobecná matematika x Finančná matematika

Re:Všeobecná matematika x Finančná matematika
« Odpověď #45 kdy: 14. 01. 2020, 12:45:06 »
Bolševici měli  VŠP ÚV KSČ. Troufám si říct, že "kvalit" téhle školy žádná dnešní nedosáhne, i kdyby na ní studovali paviáni a vyučovali orangutani.
To ale bylo něco jiného, prostě množírna pro kádry. S vysokým školství to nemělo nic společného, jen tomu komunisti říkali VŠ, asi aby to rolníkům a dělníkům lépe znělo.

Jistě. Ovšem pokud se bavíme o "pseudosociálních" fakultách, tak bych řekl, že VŠP tenhle pojem dokonale naplňovala a byla o mnoho úrovní toho "pseudo" dál než jakákoli fakulta na dnešních VŠ. Na té škole bylo pseudo prakticky všechno. Řekl bych, že jako reakce na to, že by bolševici žádnou pseudosociální fakultu nepřispustili, je můj příspěvek relevantní.

mukel

« Odpověď #46 kdy: 14. 01. 2020, 17:00:04 »
Když jsi maturoval z matematiky a informatiky, proč nejdeš studovat informatiku? Matematiky si tam užiješ dost a zřejmě to vyhovuje i tvému zaměření a zájmu. Jak na to koukám, tak v Košicích si můžeš vybrat minimálně mezi studiem na UPJŠ a Technické univerzitě, obě školy nabízejí přímo obor Informatika. A podle mapy to vypadá, že i kdybys šel na TU, je to od PF UPJŠ za rohem, takže budeš jezdit stejnou tramvají a můžeš pohodlně randit i s holkama z UPJŠ ;-)

Informatika nie je pre mňa. Skúšal som sa venovať programovaniu vo svojom voľnom čase, ale musím povedať, že ma to nebavilo. Takisto veci okolo počítačov a hardveru ma nezaujímajú.

Ak sa tu nachádzajú nejakí matematici... Chcem sa začať učiť vysokoškolskú matematiku. Poradili by ste mi, kde mám začať? dik

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 14. 01. 2020, 19:41:44 »
Ak sa tu nachádzajú nejakí matematici... Chcem sa začať učiť vysokoškolskú matematiku. Poradili by ste mi, kde mám začať? dik
Většinou se začíná diferenciálním počtem a lineární algebrou, u nás i na Západě je to celkem stejné. V prváku taky bývá teorie množin (jen naprostý základ) a na ni pak navazuje formální logika, na těch stojí celý matematický aparát (formulace tvrzení, struktura důkazů apod.).

« Odpověď #48 kdy: 15. 01. 2020, 08:47:42 »
Informatika nie je pre mňa. Skúšal som sa venovať programovaniu vo svojom voľnom čase, ale musím povedať, že ma to nebavilo. Takisto veci okolo počítačov a hardveru ma nezaujímajú.

Smiř se s tím, že informatice se stejně nakonec nevyhneš, protože aplikovaná matematika se dnes zabývá hlavně způsoby, jak co nejefektivněji řešit složité praktické problémy pomocí prostředků výpočetní techniky. Počítače jsou koneckonců stroje na zpracování matematických úloh, takže je celkem přirozené, že aplikovaná matematika se zaměřuje na jejich využití. A proto je mimochodem taky studium informatiky matematikou všeho druhu doslova přecpané. Nebo alespoň za mě (před ~20 lety) bylo. Informatika je z velké části matematika, nikoli technika.

mukel

« Odpověď #49 kdy: 20. 01. 2020, 12:54:52 »
Tak ja som viac-menej s tým zmierený, že sa budem musieť naučiť ovládať nejaké matematické programy na spracovanie matematických zadaní. Ale viem, že napr. programovanie nebude mojím koníčkom, skôr povinnosťou, aby som zvládol informatické predmety.