Jak se bránit vyhoření v korporátu

P

Re:Jak se branit vyhoreni v korporatu
« Odpověď #90 kdy: 09. 12. 2017, 18:06:50 »
Proto radím tu nemocenskou. Ta dá jasně najevo, že pokud na tebe zkusí v těch 3 měsících nějakou sviňárnu, tak tam už taky nemusíš přijít vůbec. To by z nich mohlo udělat lidi dokud mi neskončí výpovědní lhůta.

S aspoň trochu normálním zaměstnavatelem se dá dohodnout na ukončení pracovního poměru dohodou. Nemocenská je extrém, který se nevyplatí ani jedné straně. Nebývá pak výjimkou, že zaměstnavatel chodí kontrolovat léčebný režim, a při prvním prohřešku letíte s § 55. Pochybuji, že by někdo opravdu marodil a ležel doma tři měsíce, jen aby to původnímu zaměstnavateli "nandal".

Tazatelův zaměstnavate nějaké dohodě nakloněn není.
Pokud by mi v práci chtěli svinit a šikanovat mě tam za to, že jsem se opovážil podat výpověď, tak doma ty tři měsíce kliďánko vydržím. (Pokud teda nemám na krku hypotéku, no...)

Tomáš Roll

« Odpověď #91 kdy: 09. 12. 2017, 18:07:08 »
My si očividně nerozumíme. :-D
Já jsem Vám nastínil přístup, který může zaujmout zaměstnavatel, když se někdo rozhodne příliš využít oněch komunikačních kanálů. Samozřejmě, pokud se někdy rozhodnu nějak podobně vystoupit proti zaměstnavateli, tak za to nebudu očekávat osobní ohodnocení...

Jde o to, že zatímco vy se budete snažit situaci slušně vykomunikovat a jednat férově, zaměstnavatel s Vámi bude úplně klidně jednat neférově. Ano, pokud by se snažil nějakým způsobem řešit situaci, není problém. Určitě je lepší přijít za zaměstnavatelem a jasně říct, co se mi nelíbí, co je špatně, jak zlepšit danou práci a podobně. Ale pokud zaměstnavatel začne jednat neférově, což Unicorn začal, tak je lepší mlčet a pokud možno si nechat srát na hlavu co nejméně to jde. (A s ledovým klidem oželet osobní ohodnocení, protože přehlížením a tolerováním neférového jednání bych mohl klidně přijít i o víc než o pár "drobných" k výplatě.)

To je furt dokola. Nejde o férovost, ale o rychlost. Prostě mu řeknu, co se mi nelíbí a že pokud se to nezmění, tak odcházím. A nebudu čekat půl roku, než si někdo nahoře ve statistikách všimne zvýšení chybovosti a že asi někdo někde něco možná naznačuje. Nebo je jen lempl.

Prostě a jednoduše, pokud se mi tam nelíbí, tak tam nebudu. Firma se nebude měnit kvůli jednomu zaměstnanci, to vy  můžete zaměnit firmu, pro kterou pracujete.

Ale je mi jasné, že pro Unicorn pracují buď čerství absolventi, nebo zkrachovalé existence, které tam uvízly a netroufají si jít dal. Tím je Unicorn známý.

« Odpověď #92 kdy: 09. 12. 2017, 18:09:48 »
To je sice pravda, ale pokud zaměstnavatel po zaměstnancích dlouhodobě požaduje neúměrný počet odpracovaných pracovních hodin, lze tyto chyby velice snadno odůvodnit vyčerpáním. A to je přesně tento případ. Navíc, jak poznáte úmyslnou chybu od neúmyslené? Pokud není člověk hloupý, tak těžko. Prostě zaměstnavatel musí motivovat zaměsntance natolik, aby byli tu práci ochotní dělat. V opačném případě sice může vyhodit onoho vzpurného zaměstnance, ale stejně za něj na stávajícím trhu práce nenajde kvalitní náhradu.

Zákoník práce to definuje přesně. 150 hodin přesčasů, které nemusejí být ani připláceny, ty může zaměstnavatel vyžadovat ročně. Musí dodržet jen doby odpočinku, nic víc.

Chyby, i neúmyslné, znamenají pozbytí schopnosti vykonávat práci a jsou důvodem pro výpověď. Samozřejmě, zaměstnavatel musí prokázat, že ostatní srovnatelnou práci zvládají.

I NEÚMYSLNÉ chyby JSOU důvodem k VÝPOVĚDI. Představte si, že by u McDonald's pracoval někdo, kdo získá tik, a každou minutu si otře ruku o vlasy. Taky by z provozu s potravinami vyhučel.

drtzuj

« Odpověď #93 kdy: 09. 12. 2017, 18:14:08 »
My si očividně nerozumíme. :-D
Já jsem Vám nastínil přístup, který může zaujmout zaměstnavatel, když se někdo rozhodne příliš využít oněch komunikačních kanálů. Samozřejmě, pokud se někdy rozhodnu nějak podobně vystoupit proti zaměstnavateli, tak za to nebudu očekávat osobní ohodnocení...

Jde o to, že zatímco vy se budete snažit situaci slušně vykomunikovat a jednat férově, zaměstnavatel s Vámi bude úplně klidně jednat neférově. Ano, pokud by se snažil nějakým způsobem řešit situaci, není problém. Určitě je lepší přijít za zaměstnavatelem a jasně říct, co se mi nelíbí, co je špatně, jak zlepšit danou práci a podobně. Ale pokud zaměstnavatel začne jednat neférově, což Unicorn začal, tak je lepší mlčet a pokud možno si nechat srát na hlavu co nejméně to jde. (A s ledovým klidem oželet osobní ohodnocení, protože přehlížením a tolerováním neférového jednání bych mohl klidně přijít i o víc než o pár "drobných" k výplatě.)

To je furt dokola. Nejde o férovost, ale o rychlost. Prostě mu řeknu, co se mi nelíbí a že pokud se to nezmění, tak odcházím. A nebudu čekat půl roku, než si někdo nahoře ve statistikách všimne zvýšení chybovosti a že asi někdo někde něco možná naznačuje. Nebo je jen lempl.

Prostě a jednoduše, pokud se mi tam nelíbí, tak tam nebudu. Firma se nebude měnit kvůli jednomu zaměstnanci, to vy  můžete zaměnit firmu, pro kterou pracujete.

Ale je mi jasné, že pro Unicorn pracují buď čerství absolventi, nebo zkrachovalé existence, které tam uvízly a netroufají si jít dal. Tím je Unicorn známý.

To určitě souhlasím. Ale vzhledem k podmínkám, které jsou v dotazu popisovány nevím, v jaké pozici je tazatel. V takovém případě by už totiž měl na odchodu dávno pracovat a neřešit vše komplikovaně v diskusi, protože pokud mi zaměstnavatel nenabízí nějaké jiné pro mě výhodné benefity nebo nebo není extrémně špatná situace na trhu práce, tak mi prostě nemá co vyhrožovat, protože přesně jak píšete, okamžitě odcházím.

drtzuj

« Odpověď #94 kdy: 09. 12. 2017, 18:20:50 »
To je sice pravda, ale pokud zaměstnavatel po zaměstnancích dlouhodobě požaduje neúměrný počet odpracovaných pracovních hodin, lze tyto chyby velice snadno odůvodnit vyčerpáním. A to je přesně tento případ. Navíc, jak poznáte úmyslnou chybu od neúmyslené? Pokud není člověk hloupý, tak těžko. Prostě zaměstnavatel musí motivovat zaměsntance natolik, aby byli tu práci ochotní dělat. V opačném případě sice může vyhodit onoho vzpurného zaměstnance, ale stejně za něj na stávajícím trhu práce nenajde kvalitní náhradu.

Zákoník práce to definuje přesně. 150 hodin přesčasů, které nemusejí být ani připláceny, ty může zaměstnavatel vyžadovat ročně. Musí dodržet jen doby odpočinku, nic víc.

Chyby, i neúmyslné, znamenají pozbytí schopnosti vykonávat práci a jsou důvodem pro výpověď. Samozřejmě, zaměstnavatel musí prokázat, že ostatní srovnatelnou práci zvládají.

I NEÚMYSLNÉ chyby JSOU důvodem k VÝPOVĚDI. Představte si, že by u McDonald's pracoval někdo, kdo získá tik, a každou minutu si otře ruku o vlasy. Taky by z provozu s potravinami vyhučel.

Dobrá, ale může si to dovolit zaměstnavatel, který mi prostě tu chybovost zvýší tím, že po mě chce neúměrný počet odpracovaných hodin? Těžko. Na takový vytýkací dopis můžu reagovat tak, že popíšu podrobně situaci ve firmě, jasně napíšu zaměstnavateli, že po mě neoprávněně požaduje příliš velké množství práce a chybovost vzniká z důvodu nedostatku odpočinku, pročež považuji výtku za neoprávněnou a požádám jej o snížení přesčasových hodin na úroveň odpovídající zákoníku práce. V případě jakéhokoliv sporu týkajícího se vyhazovu se bude muset zaměstnavatel vypořádat s mojí reakcí na vytýkací dopis. (Ale to už jsou takové extrémní řešení, obecně je nejjednodušší odejít.)

« Odpověď #95 kdy: 09. 12. 2017, 18:23:17 »
Dobrá, ale může si to dovolit zaměstnavatel, který mi prostě tu chybovost zvýší tím, že po mě chce neúměrný počet odpracovaných hodin? Těžko. Na takový vytýkací dopis můžu reagovat tak, že popíšu podrobně situaci ve firmě, jasně napíšu zaměstnavateli, že po mě neoprávněně požaduje příliš velké množství práce a chybovost vzniká z důvodu nedostatku odpočinku, pročež považuji výtku za neoprávněnou a požádám jej o snížení přesčasových hodin na úroveň odpovídající zákoníku práce. V případě jakéhokoliv sporu týkajícího se vyhazovu se bude muset zaměstnavatel vypořádat s mojí reakcí na vytýkací dopis. (Ale to už jsou takové extrémní řešení, obecně je nejjednodušší odejít.)

Pokud Vám zvýší počet hodin, tak prostě nemusíte přijít do práce. Je na zaměstnavateli, aby alokaci a utilizaci vykazoval proti zákonným možnostem.

Opět jsme u toho samého: chcete odejít, nebo ne? To je prvotní otázka, zbytek je podružný.

drtzuj

« Odpověď #96 kdy: 09. 12. 2017, 18:29:29 »

Pokud Vám zvýší počet hodin, tak prostě nemusíte přijít do práce. Je na zaměstnavateli, aby alokaci a utilizaci vykazoval proti zákonným možnostem.

Opět jsme u toho samého: chcete odejít, nebo ne? To je prvotní otázka, zbytek je podružný.

Nemusíte přijít do práce...

On Vám napíše vytýkací dopis...

Vy na něj zareagujete, protože porušuje zákoník práce...

A jsme u stejného kolečka, jen vytvořeného trošku jiným způsobem.

Tomáš Roll

« Odpověď #97 kdy: 09. 12. 2017, 18:34:39 »

Tazatel by měl především vědět, co chce. A neptat se na Rootu, co by měl vlastně chtít.

drtzuj

« Odpověď #98 kdy: 09. 12. 2017, 18:39:55 »

Tazatel by měl především vědět, co chce. A neptat se na Rootu, co by měl vlastně chtít.

To si taky myslím. Ale už fakt,  že se tady ptá znamená, že je buď nezkušený nebo ve špatné situaci. Jinak by buď už dávno odešel nebo se zeptal právníka, který by ho seznámil se zákoníkem práce, který očividně nezná. Případně by v tom úplně nejzazším, nejhorším a nejextrémnějším případě použil Goolge, který by ho v okamžiku nasměroval buď k odpovědi nebo k nejbližšímu portálu právního poradenství zdarma.

qwertz

« Odpověď #99 kdy: 09. 12. 2017, 20:20:17 »
Pro tazatele:

Tak jak popisujete svou situaci, jednoznačně platí, že pro tohoto zaměstnavatele pracovat nechcete a v rámci pudu sebezáchovy byste to měl okamitě ukončit. Je-li zaměstnavatel idiot, nemá smysl se ho snažit přimět k održování zákona nebo slušných mravů, protože i přes vítězství u soudu stejně prohrajete (zdraví, rodina, čas, stres). Jako IT zaměstnanec máte spoutsy alternativ a váš zaměstnavatel nemá jak zjistit, kam jste odešel, takže výhrůžky berte s úsměvem.

Otázkou je pouze technické provedení. Chcete-li míst jistotu, zcela neprůstřelná cesta vede přes vašeho obvodního lékaře. Pokud mu popíšete situaci, jak jste vystaven šikaně a bossingu, únavu, stres, zcela jistě vám vyjde vstříc a zajistí vám pracovní neschopnost. (Není to podvod, podobně šikanovaných lidí je v ordinacích relativně hodně). V této situaci máte jednoznačnou výhodu. Můžete doručit zamětsnavateli výpověď, ale on vás propustit nemůže (pokud dodržujete pracovní režim). Současně můžete zaměstnavateli oznámit, že se již do práce nevrátíte, neboť se podepsala na vašem zdraví, a navrhněte mu ukončení pracovního poměru dohodou. Nebude-li souhlasit, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní lhůty (proto podejte výpověď na konci měsíce). Tohle je cesta nejmenšího odporu s nulovými riziky.

Chcete-li zamětnavateli oplatit stejnou mincí (můžete čekat spor), lze například využít chyby při vyúčtování vašich přesčasů (musíte tomu rozumět). Pokud má zamětsnavatel bordel v přesčasech, je možné, že vám nějaké hodiny záměrně nebo opomenutím neproplatil. V takovém případě by vám nahrál na smeč, a můžete po 15 dnech od splatnostmi mzdy (typicky 16 den následujícího měsíce po výplatě) okamžitě zrušit pracovní poměr podle §56 zákonníku práce. Vtip je v tom, že nebohý zaměstnavatel vám v takovém případě ještě musí vyplatit standardní odstupné. (vzhledem k tomu, že se jistě bude bránit, je třeba abyste měl v ruce výkaz pracovní doby a výplatnici). Tohle je cesta pro drsňáky.

Ostatní varianty typu podat podnět k inspekci práce vůbec neuvažujte. Když jsem naposled mluvil s jedním z ředitelů tohoto úřadu, od doby podání podnětu k zahíjení šetření často uplyne u 24 měsíců. Pro vás to nemá žádný význam.

Konejte hned, na nic nečekejte. Jde vám jen o zdraví.

Hilderbert

« Odpověď #100 kdy: 10. 12. 2017, 00:13:10 »
Normální rodina má víc než dvě děti a to právě proto, aby měly budoucnost. Nemocnost naší společnosti je ukázkově vidět právě na tom, že odmítá mít děti.

Coz neni nic jineho, nez dalsi letadlo. Zatim leti, protoze jsme jeste nenarazili na absolutni limity.
Zbytečné unavující žvásty. Není to žádné letadlo a to ani vzdáleně. Známkou letadla mimo jiné je pyramidový obchodní model s exponenciálním růstem, kde nejvíce vydělá zakladatel a první uživatelé, skrze vstupní poplatky, jenž pyramidou putují vzhůru. Už jenom tímto je porušeno několik znaků. Nejedná se o obchodní model. Neprobíhá ekonomický transfer k zakladateli. Cílem není exponenciální růst.

« Odpověď #101 kdy: 10. 12. 2017, 01:17:12 »
vyhoreni v korporatu se ale prece nelze nijak branit, je to destroy machine :-)))) ja tady fakt miluju tyhle otazky

RadimZaty

« Odpověď #102 kdy: 10. 12. 2017, 07:36:02 »
.NET vývojář fňuká, že mu v korporátu ubližují. Zavolejte nemocnici Fňuknov!
Tvl, nejsi žádný pásový dělník, kterých za dvěma čekací stovky. Pokud něco umíš, vypadni z tama a najdi si práci jinou.