Notebook s normální klávesnicí

davkol

Re:Notebook s normální klávesnicí
« Odpověď #60 kdy: 17. 12. 2015, 17:42:26 »
chicklet neni problem. problem je kretensky layout klaves (hlavni problem je v bloku delete/home/pgdn...).
Tak to teda JE problem! Skus is na tom pisat vsetkymi desiatimi pri nejakej normalnej rychlosti. Aspon 180 uderov za minutu (statna skuska je od 200/min).
Chicklet je zrejme naozaj pre opice, ktorych potrebujeme milion aby napisali nieco od Shakespeara (velmi jednoducho podane). Normalny clovek, co pise vsetkymi desiatimi to bud nekupuje/rozbije od zlosti/kupi externu klavesnicu (ale tu si nebudem predsa prenasat).
Zkusil jsem. Obecně píšu 200 (souvislý složitý text v češtině) až 400+ (kratší komentáře v angličtině) úhozů za minutu hmatovou metodou a nejrychlejší jsem na „notebookové“ klávesnici bez ohledu, zda je to chiclet, nebo ne. Míň chyb dělám, když klávesy nejsou ploché (ehm, Apple), což ani u nejnovějších thinkpadů, ani třeba u high-end logitechu nejsou. Plocha svršků kláves je u „ostrůvků“ stejná (odchylka v milimetrech na celou klávesnici) jako u standardu (asi 19×19 mm), přičemž jsou překvapivě slušně udělané studie na to, že „výšku“ kláves by šlo zmenšit (aspoň na 19×17 mm). To mi přijde horší jednak relativně tuhý stisk kláves v kombinaci s krátkou dráhou a tvrdým dopadem, jednak rozložení klávesnice vůbec (chybí oddělení polovin a symetrie, většina kláves je na stupidních místech a přitom je mezerník zbytečně velký).

BTW díky Internetu víme, že ani mnoho milionů opic nahodilým bušením do klávesnice po dobu mnoha let Shakespeara nenapíše.

fela

« Odpověď #61 kdy: 18. 12. 2015, 08:00:59 »
Obávam sa, že tento trend horsích a horších klávesníc skončí pri nejakej typu ZX-81... :(

PetrN

« Odpověď #62 kdy: 27. 12. 2015, 01:04:47 »
Nejsem autor romanu, programuju a tam fakt nepotrebuju 200 / hod. Jinak samozrejme vetsinu casu jsem u dockovacky. Ale pro tech par pripadu kdy ne a je potreba nekde neco fixnout tak mi vic vadi spatne rozlozeni nez chicklet.

No vlastně celé toto vlákno vzniklo kvůli rychlému psaní deseti prsty - pokud je dobrá klávesnice (rozložení, stisk, ...), pak je vaše práce mnohonásobně rychlejší.

Psaní deseti znamená, že se nemusíte dívat ani na klávesnici, ale ani na monitor a jste mnohonásobně rychlejší v psaní.

Pro někoho, kdo opisuje texty, je výhoda v tom, že se dívá na text, který opisuje a nemusí "přebíhat" od monitoru k textu - to samozřejmě u programování nevyužijete tak často. Co je ale např. pro mě osobně velká výhoda, je to, že prsty stíhají myšlení. Můj mozek nemusí čekat na to, až moje prsty najdou písmena na klávesnici, prostě tak jak myslím tak píšu a nezdržuju se tím, že by mě psaní zpomalovalo.

Při psaní korespondence, návodů, komentářů se často dívám z okna - nepotřebuji sledovat ani monitor ani klávasnici, dokonce, když příjde kolega, můžete navázat oční kontakt a např. než se dostane kolega k jádru věci, pořád píšete - může se to zdát směšné, ale tohle opravdu šetří neuvěřitelně hodně času.

Proto je klávesnice tak důležitá :-(

« Odpověď #63 kdy: 27. 12. 2015, 15:01:46 »
Ja souhlasim, ze je klavesnice dulezita(i proto jsem si vybral T420). Jde o to, ze na T430 vidime stran klavesnice dva problemy.
1) je to chicklet
2) kretenske rozlozeni
Ja trvdim, ze chicklet sam o sobe(kdyz je dobre provedeny) by byl v pohode kdyby zustalo dobre rozlozeni jako ma T420 (pro me je to hlavne vpravo nahore okolo delete).
Děkuji za možnost editace příspěvku.

PetrN

« Odpověď #64 kdy: 03. 01. 2016, 19:21:09 »
1) na chicklet jsem si musel zvyknout, ale když někde potkám archivní kousek notebooku, hned zkouším psát a ten rozdíl je propastnej :-(

2) rozložení - souhlas, v podstatě kvůli tomu vzniknul tento příspěvek, v mém případě je to např. o šipkách, když už najdete notebook, kde jsou šipky jakžtakž oddělené, najednou vás překvapí přehozené klávesnice del a insert (fujitsu siemens). S Thinkpadem jsem nikdy nepracoval, takže je pro mě zase problém s FN x CTRL. U Ideapadů (Asusů, atd.) zase problém s různými velikostmi kláves. Pak do toho HP a Acer začnou dělat nějaký hybridní klávesy, který jsou jako součást jiný klávesy. Atd. Všude něco. Přitom pokud se podívám pár let dozadu, tohle jsem vůbec neřešil.

fish

« Odpověď #65 kdy: 03. 01. 2016, 20:36:03 »
S Thinkpadem jsem nikdy nepracoval, takže je pro mě zase problém s FN x CTRL. .
To jde v BIOSu prohodit.

Nobody

« Odpověď #66 kdy: 03. 01. 2016, 22:38:32 »
Co je ale např. pro mě osobně velká výhoda, je to, že prsty stíhají myšlení. Můj mozek nemusí čekat na to, až moje prsty najdou písmena na klávesnici, prostě tak jak myslím tak píšu a nezdržuju se tím, že by mě psaní zpomalovalo.

Tady je ovsem riziko, ktere psani vsemi deseti predstavuje; intelektualne mene zdatni programatori po zvladnuti teto techniky pisou dokonce jeste rychleji, nez mysli, a to s fatalnimi dusledky i pro ostatni, kteri pak jejich soft pouzivaji.