Win 11 mizející SSD - klonování/záloha?

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
Re:Win 11 mizející SSD - klonování/záloha?
« Odpověď #15 kdy: 25. 08. 2025, 22:47:50 »
Musím varovat před odstraněním aktualizace KB5063878 způsobí to poruchu tisku

Pokud se aktualizaci povede skutečně odinstalovat (ono to často končí na tichém "uninstalled failed"), pak je podle všeho možné data bezpečně odzálohovat. Pro jistotu např. formou "nejdůležitější první".

A dále, problém je obtížné (nemožné?) replikovat pouze čtením. Neviděl jsem, že by se to někomu povedlo replikovat tím, že by četl soubory. Takže zálohovat asi můžete i s KB5063878, jen to nesmí být na disk (fyzický či virtuální). Pokud v systému to KBčko pořád je, mělo by být možné soubory číst z lokálního disku a ukládat na síťový share (ne iSCSI).

Live linux (mint) způsobuje corrupted files u velkých soborů při přesunu na externí ssd

Na Linuxu se skutečně objevilo několik problémů, kdy některé souborové systémy dělaly neplechu, ale v tomhle případě se ukázalo, že uživatelé vyškubli připojený disk dřív, než se na něj všechno uložilo a pak chodili brečet na fóra. Pak tam byl problém, kdy někdo měl evidentně vadnou paměť, protože nedokázal překopírovat soubor do a z paměti, aniž by mu nepřestal sedět checksumm. A pak dalších, podobných problémů spojených s chcípajícími Intel 13xxx a 14xxx. Tvrzení, že "Mint ničí velké soubory" mi přijde dost silné. Nedokážu to vyloučit, ale neviděl jsem, že by se to někomu povedlo replikovat.
« Poslední změna: 25. 08. 2025, 22:52:52 od CPU »

« Odpověď #16 kdy: 25. 08. 2025, 23:08:16 »
Musím varovat před odstraněním aktualizace KB5063878 způsobí to poruchu tisku na tiskárnách od výrobce HP které přestanou tisknout, ale scan nadále funguje. Reinstalace update však tisk opět rozchodí.

Hmm, to se mi zdá spíš, že ten revert aktualizace s sebou vezme nějaké HP ovladače. Než vracení aktualizace bych se tam spíš snažil odebrat HP ovladač a nainstalovat ho úplně na novo.

Citace
Live linux (mint) způsobuje corrupted files u velkých soborů při přesunu na externí ssd (čert ví proč a nechci se tím ani zabývat pouze jsem se dočetl, že to dělá zřejmě přesun z nebo na NTFS disk, pak jsem přestal číst).

To, že je to samo o sobě tím, že jde o NTFS filesystém se mi úplně nezdá. Resp. drtivá většina distribucí používá víceméně stejný NTFS 3G ovladač o kterém nevím, že by měl nějaký zásadní problém s velkými soubory. Někde mám např. multiboot, kde jsou sdílené a externí disky formátované na NTFS a běžně pracuji s velkými soubory - třeba tam kopíruju 60-100GB image od virtuálů, žádný problém, podobně třeba i sparse soubory. Taky jsem mnohokrát používal živé linuxové distribuce jako Clonezillu na vytahování nějakých dat s NTFS disků, opět žádný problém s integritou. Maximálně to má vyšší vytížení CPU při kopírování, tím že v Linuxu ten ovladač není nativně v jádře, ale v userspace jako FUSE.
Takže za mě bych to úplně netipoval jako nějaký problém vlastní tomu NTFS 3G a bude to spíš někde jinde.

Jak jsem zmiňoval, tak někdy je ideální sáhnout po Windows PE z USB disku. Hodí se to občas i na čistě linuxových systémech, když je třeba nějaký firmware updater jen pod Windows.
Technicky vzato čistě na to zkopírování by fungovala klidně i instalačka Windows, shift+F10 otevře příkazovou řádku a dá se pak použít třeba xcopy (ale to je za mě taková nouzovka, když nic jiného není po ruce).
PE se dá vytvořit více způsoby, ale já bych doporučil hotový https://www.hirensbootcd.org/
Poslední build je založen na Win 11 někdy z loňska, takže tam stoprocentně nebudou ty problematické aktualizace.
ISO pak stačí zapsat na flešku Rufusem. V těch aplikacích tam je pak k dispozici třeba (trial) Total Commanderu, Firefox, pokud je potřeba něco dotáhnout atp. Jinak se samozřejmě dá otevřít třeba příkazová řádka a ty větší věci synchronizovat pomocí robocopy.

« Odpověď #17 kdy: 26. 08. 2025, 12:00:12 »
Z kontextu došlo k nepochopení tak to dovysvětlím. Jde spíše o prevenci v případě této situace.

Po odinstalaci problematické updatu vše fungovalo až do večera kdy jsem potřeboval vytisknou nutně dokumenty. Scan šel ale tisk ne i když se tvářil že je vše "ready". Po několika restartech jsem uvážil, že jediná změna byl ten update tak ho vrátím a nemám čas hledat jiné řešení. Po reinstalaci vše ok. - proto varování, případná manuální reinstalace by možná problém též vyřešila ale nedělal jsem pokusy.

Mint live který používám pravidelně v případě selhání a na záchranu dat po kopírování několika cca 30GB zxy.RAR (bez recovery) souboru na externí NTFS disk po následném otevření ve Win 11 napsal "poškozené soubory".

Netušil jsem v čem je problém který se nikdy neprojevil tak jsem hledal kde byla zmínka o potencionálních problémech s NTFS pak jsem už nečetl protože bych to stejně nevyřešil. Jiný disk nebyl a formátování na exFAT/FAT32 nepřipadlo v úvahu
- možná to byla kombinace náhod, chyba mezi PC a klávesnicí či prostě se něco nezdařilo, čert ví, ale Mint neničí velké soubory to je nesmysl, je to velmi přátelský systém podobný Windows a v případě selhání systému se dá nabootovat z flash disku.

- nechtěl jsem psát dlouze tak jsem uvedl případný problém ve zkratce s dovětkem o NTFS který to vysvětluje co se zřejmě odehrálo. Nečekal jsem že to bude bráno jako hate na Mint.

Poučení pro příště:
- Více specifikovat co se stalo aby nevznikly chybné závěry i za cenu eseje
- Přidávat minimálně 7% recovery record do všech .RAR archivů

« Odpověď #18 kdy: 29. 08. 2025, 13:38:37 »

Ano, mohu ti připadat velmi upjatý, škrobený, někdo by řekl - strohý! Někomu připadám chladný, jakoby odměřený. Ani v nejmenším! Pohrdám jen blázny, neztrácím čas s hlupáky. Smůla! Jinak bychom vycházeli výborně.

PS: Kdyby sis načetl scénáře a pokusil se o replikaci problému, mnohé bys pochopil.

Tak to mám pro tebe hodně špatnou zprávu.
https://www.xda-developers.com/latest-windows-11-update-doesnt-break-ssds-phison/

Osobně bych se úplně nedivil, ani kdyby šlo od počátku o zlovolný hoax.

Dál se budu řídit tvou osobní radou s kým neztrácet čas, a nadále tě budu ignorovat.

Pokud by měl někdo další zájem, jsem ochoten se vsadit, ať už o flašku nebo o peníze, že na omluvu nedojde ani kdyby zamrzlo Peklo.
« Poslední změna: 29. 08. 2025, 13:40:39 od Marek Staněk »