Poslední příspěvky

Stran: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
61
Sítě / Re:LTE - Internet v odlehlé končině
« Poslední příspěvek od Jirka Nepovim kdy 13. 05. 2026, 09:02:19 »
Mě zase vadí svítící vysílací běž na každém kopci, k které ještě musí navíc vést cesta a elektrické vedení, většinou nadzemní, průsekem v lese. Zohyzděná krajina......

Pravdu dis. Krajinu jsme znicili, deni oblohu uz skoro taky a nocni oblhu jsme nicit zacli. "bunkove site" na kterych dnes stoji dnesni civilizace  uz jsou ale prakticky hotove. Proc k nim tedy pridavat dalsi. Aby se pripojilo tech poslednich 5% planety?  Pokud megakonstalace na dlouhy beh zapricni zmizeni "tech rozhleden" (a cele masinerie kolem), tak tu nocni oblohu rad obetuju. Jen ze zkusenosti vime ze tyhle bazmeky se neodstranuji ale i po doslozueni tam proste zustanou. Takze nejdriv nase pravnoucata.

Kdyby v te me dire nebyl zadny signal (a neexistoval starlink a spol) tak bych zalozil sro, a natahl tam vedle silnice nebo s elktrinou kabll, nebo prez dva hrebeny poslal nejaky smerovy signal. Co z toho je vetsi  zlo tezko soudit.
62
Studium a uplatnění / Re:Kam odejít z IT v době AI?
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 13. 05. 2026, 08:35:50 »
Přesto to v důsledku nevede k tomu, co by si všechny firmy přály: k dramatickému zvýšení velocity vývoje a delivery. Řeší se zapeklitější věci, ale rámci už tak velké komplexity projektu to vlastně zatím spíš zvyšuje kvalitu a rozšiřuje možnosti. [...] Jenže to začíná být opravdu velká nuda. Ony si firmy hýčkají představu, jak jim bude stačit jeden dva senioři s bandou agentů a bude vystaráno. Jenže už teď se velká spousta lidí rozhoduje, že půjde dělat něco jiného, protože je to prostě takhle nebaví.

Dík. Konečně někdo s rozumným pohledem na věc. Pod to bych se mohl jako člověk, co taky pracuje v AI-first týmu a většinu výstupů generuje přes AI podepsat. Skoro pod celý váš příspěvek ale pod tohle speciálně. Na té věci je poměrně zábavná ta AI jako taková ale vývoj softwaru s ní paradoxně fakt znamená nudu. Taky na to upozorňuju už delší dobu ale zatím nejsme ve stádiu, že by to někdo chtěl slyšet.
63
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 13. 05. 2026, 08:30:33 »
Sorry jako, ale prostředí IT je v podstatě hrozná fajnovka, a prostředí ve stavebnictví iťáci nedají.
Proč? Protože to tvrdíte vy? V tomhle smyslu je to leda vaše sebeprojekce.
64
« Poslední příspěvek od Honza Hejzl kdy 13. 05. 2026, 08:14:37 »
Tohle téma mě fascinuje už delší dobu. Jsem sice v zásadě technooptimista, ale v tuhle chvíli mám za to, že celý sektor a dokonce i obor může čekat velmi slušná krize. A to ne jen proto, že se bude hýbat s pracovními místy. Sám jsem součástí týmu, který už jede AI-first přístup. To zvyšuje rychlost, šířku i hloubku řešených úkolů. Přesto to v důsledku nevede k tomu, co by si všechny firmy přály: k dramatickému zvýšení velocity vývoje a delivery. Řeší se zapeklitější věci, ale rámci už tak velké komplexity projektu to vlastně zatím spíš zvyšuje kvalitu a rozšiřuje možnosti. A tady přichází jedno velké jenže.

Pocitově se to od řemesla a možnosti se hluboce soustředit posunulo k celodennímu promptování podobnému vytrvalému chatování s partou Indů. Odhaduju, že tak 9 měsíců jsem nenapsal ručně test. Dokonce jsem zrušil po letech vysoké míry entuziasmu předplatné celého balíku od JetBrains. I triviálnější úpravy v kódu je jednodušší řešit pomocí agenta. Je to smutné, vyměkává to mozek, ale tím, že člověk najednou dělá klidně 3 tasky najednou, je to prostě lepší. Jenže to začíná být opravdu velká nuda. Ony si firmy hýčkají představu, jak jim bude stačit jeden dva senioři s bandou agentů a bude vystaráno. Jenže už teď se velká spousta lidí rozhoduje, že půjde dělat něco jiného, protože je to prostě takhle nebaví. Takže ani ti senioři už pak k mání nebudou.

Další věcí, kterou vidím jako potenciálně nejvíc ohrožující pro celé odvětví, je schopnost AI nahrazovat dosavadní propojení a komunitu jako takovou. To je kritické hlavně u open source projektů, které ovšem, přiznejme si, drží pohromadě de facto celou IT planetu. Cenné, léta budované knowledge bases se začínají potápět. Spolu s tím jsou vývojáři zahlcení masami bugreportů, které jsou v obrovské míře spíš něco jako tady by mohla být chyba. A tak projekty, které jsou z hlediska bus factoru napjaté už teď, prasknou ve švech. Výborná studie k tomu zde: https://arxiv.org/pdf/2601.15494. Obdobně tady pěkný rozbor, proč, když AI tak moc urychluje a ulehčuje práci, tráví vývojáři nad prací mnohem více času: https://www.scientificamerican.com/article/why-developers-using-ai-are-working-longer-hours/.

A přesně tenhle součet věcí může být poměrně toxický mix:

• tlak firem na zvýšení efektivity
  • mnohem menší naplnění z práce
  • vyšší zahlcenost a AI únava
  • rušení komunitních vazeb
  • masy false positive bugreportů

Celé mi to situačně připomíná chvíli, kdy parta kopáčů obdivuje nový bagr. Je to fantastická věc, která, jak všichni tuší, změní jejich budoucnost. A řada z nich tuší, že to nebude k lepšímu. Přesto jsou z toho spíš nadšení, protože je to fakt pěkná hračka.

Už tady padlo, že se nabízí víc se vydat směrem k byznysu a produktu, ale upřímně, to je přesně věc, která naprostou většinu vývojářů nebaví a nezajímá. Je to jako nutit ševce, který miluje výrobu bot a je v tom profík, zajímat se o marketing v obuvnictví.

Takže přesně jak píšete: nezbývá než to brát s klidem, ale opatrně. Zkusit se zamyslet, která oblast IT by člověka mohla ještě bavit a která bude trochu vůči AI odolnější. Ať už DevOps nebo jiný typ správy, nějaké IoT bastlení, security, prostě něco, v čem to řemeslo ještě bude. A pokud člověk umí i něco jiného a snesl by větší změnu celého pracovního kontextu, může mít vyhráno.
65
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 13. 05. 2026, 08:01:38 »

Plus jeste navic jako konickovemu astofyzikovy me starlink a bodobne hruzy neuveritelne irituji a tudiz je z principu nechci podporovat. I tak jsem toho kuli nim uz musel prepocitavat tuny.

Mě zase vadí svítící vysílací běž na každém kopci, k které ještě musí navíc vést cesta a elektrické vedení, většinou nadzemní, průsekem v lese. Zohyzděná krajina... Nad barákem mi denně proletí stovky dopravních letadel a po silnici nedaleko projedou tisíce vozidel. No a vám vadí satelity ve vesméru, které nevydávají žádné světlo ani zvuk, jen občas se blýsknou...

No a taky z principu nebydlím v jeskyni, ale normálně mám internet, mobil, auto a i tím letadlem občas někam letím. Konstelací typu Starlink v dohldné době vznikne hned několik a i ten Starlink se furt rozrůstá, i bez tebe.
66
Bazar / Re:Prodám Synology RS815RP+ po EOL
« Poslední příspěvek od tezkatlipoka kdy 13. 05. 2026, 07:59:49 »
jestli chtel nekdo samotne disky tak tu mam 5x 4TB SATA, kombinace Toshiba a Seagate.

zadnou atom chybu jsem nepotkal

kolik kdo za to da? ja nevim jakou to ma hodnotu

bB
67
Hardware / Re:Přepájení konektoru jack
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy 13. 05. 2026, 07:52:09 »
Podle ceho se vlastne takove soucastky hledaji, jestlize clovek potrebuje nejaky konkretni rozmisteni vyvodu? To clovek proste prochazi katalog a jen vizualne hleda, jestli by to nahodou nepasovalo? ...
Vemes supleru a zmeris roztec vyvodu. Bejva to nejakej standard, takze vsichni co ty konektory vyrabej zarucene delaj i takovej, kterej potrebujes.

Pak to hodis do vyhledavace, a ono ti to typicky vybleje nejaky PN. A podle toho uz najdes desitky dodavatelu.

Alternativne (v zavislosti na tom jak ses uvnitr s prostorem) si proste koupis libovolnou 2,5tku, uvnitr ji nejak propojis dratama, a pripadne prilepis nejakym lepidlem/tmelem. Pochopitelne se da taky pripadne vykuchat z neceho z elektroodpadu = udelas si vylet do sbernyho dvora.
68
« Poslední příspěvek od chan_hfc kdy 12. 05. 2026, 23:50:15 »
Napadl mě elektrikář.

Tady pozor. Není elektrikář jako elektrikář a ti, co tahají elektriku po barácích jsou v 80% zedníci: vysekat drážky, zasádrovat krabičky,...

Tohle je velmi zajímavý aspekt té práce. Ježdění na stavby, dohadování s ostatníma řemeslama, se zedníkama, všichni, včetně kolegů, zpravidla naprostí vohnouti... Sorry jako, ale prostředí IT je v podstatě hrozná fajnovka, a prostředí ve stavebnictví iťáci nedají.
69
Software / Re:Odstranění duplicit a konsolidace dat
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy 12. 05. 2026, 22:02:34 »
Už som vám naznačoval, že to, čo ste popisovali, je už viac ako 25 rokov vyriešené a teda žiadne súbory tam nie sú. A okrem toho, v PowerShelli idú dáta cez kolónu k spotrebiteľovi cez ešte menšiu časť pamäte ako v Linuxe. Dokumentácia aj zdrojový kód sú tuším otvorené a verejne dostupné.

Dá se to poznat tak, že tou rourou pošlu třeba 200 GB dat, když je jen 100 GB volného místa v úložišti. Pokud mám pravdu, tak to zkolabuje. Pokud nemám pravdu, tak to proběhne během několika málo sekund.

Ve Windows 10 mi to zkolabovalo.

Nehnevajte sa, ale vy naozaj pôsobíte v IT? Nemyslím si, že má pre mňa zmysel pokračovať v debate s niekým, kto očividne nepozná rozdiel medzi programovacím jazykom a operačným systémom, kto sa nenamáha prečítať si navhrnuté riešenie predtým ako sa k nemu vyjadrí a kto sa neobťažuje zistiť si ako veci v skutočnosti fungujú na iných platformách, napriek tomu, že dostane informáciu, že je všetko prístupné a že veci už dávno fungujú inak ako si celé roky myslí.

Neviem, čo vám skrachovalo, v podstate ma to ani nezaujíma, neobťažovali ste sa sem vlepiť príkazy, ktoré ste použili, dohadovať sa o tom, čo to bolo a riešiť to je pre mňa strata času, ale z toho popisu, čo ste sem dali si myslím, že je to úplne mimo kontext toho, čo som písal ja, aj mimo mnou navrhnutého riešenia, pretože v tom nikto žiadne veľké dáta cez kolónu neposiela. To nakoniec v PowerShelli v rámci jeho štandardnej knižnice celkovo nerobí nikto, posielaný je odkaz na objekt .Net obsahujúci metadáta týkajúce sa položky súborového systému, ako napríklad cesta, dátumy, veľkosť, vlastnosti, atď., prípadne ďalšie pridané vlastnosti. Dáta zo súboru sú načítavané prúdom .Net po častiach, inkrementálny hash je tiež počítaný objektom z .Net. To všetko je uvedené už v mojom prvom príspevku.

Správate sa ako troll, ktorý, keď vidí niekde napísané Windows, jednoducho sa potrebuje vyjadriť, že Windows je šmejd, napriek tomu, že daná téma sa Windows vôbec nijako netýka. Okrem toho, že predrečník má vo Windows dáta. Ale má ich aj na Linuxe a PowerShell funguje aj tam. Podobnú skupina tvoria ľudia, ktorí sa správajú rovnako, keď vidia niekde napísané C++. Nebol by som prekvapený, keby ste boli členom oboch skupín.

Ja osobne som do tejto témy zapojil výhradne kvôli tomu, že tu predtým panoval názor, že je nutné kvôli deduplikácii počítať hash z celého objemu dát všetkých súborov, čo teda ani náhodou nie je pravda a aspoň toto si už možno uvedomujete aj vy, takže som rád, že som to mohol objasniť a možno trochu zjednodušiť život aj vám a to napriek tomu, že ste písali, že je to optimalizácia, ktorá nie je potrebná.

Ostatné veci už s dovolením nechávam na vaše samoštúdium.
70
« Poslední příspěvek od Tonda kdy 12. 05. 2026, 21:20:43 »
Jestli jste kompatibilní s Mikrotikem a odkázaný na jedinou BTS, můžete zkusit směrovější varianty - SXT, případně LHG. Pro extrémisty ATL 5G. Teoreticky můžete ve stávajícím wAP LTE vyměnit kartu za rychlejší (LTE 7), ale to si myslím, že by velký vliv nemělo.
Kupovat dneska LTE Cat 6 nebo 7 zařízení s velmi omezenou možností agregace mi přijde mimo a Cat 18 ATL/LHG už není o moc levnější než ATL 5G.
Stran: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10