Poslední příspěvky

Stran: 1 ... 7 8 [9] 10
81
Hardware / Re:DIY PowerWall
« Poslední příspěvek od Jigdo kdy 28. 02. 2025, 12:26:48 »
Je to ekonomicky nezmysel.
Neviem aky je rozdiel v cena mimo spicku ale bojim sa, ze cely ten rozdiel v cene prepalis len na stratach toho riesenia.

Ako pisal uz kolega - ak by sa to vyplatilo, tak to uz robi tvoj dodavatel/distribucka.

Ked byvas v panelaku a ma to byt DIY riesenie, tak by som nechcel byt tvoj sused.

Vyhodnotil jste to jako "ekonomicky  nesmysl" ale neuvedl zadne cisla ...

Hodne veci firmy nedelaji,
ne protoze by se to nevyplatilo,
ale protoze ve firme neni pro neco takoveho nadseni ....to ostatne pochopili Bryn bratri ...
a lide v pracovni dobe delali svoje veci, ktere je bavi :)

Kdyby Vam soused rekl ze si doma pali "palinku" sam
taky by jste mu taky rekl ze nechcete byt jeho sousedem? ;)
A nebo by jste pockal jestli se neco neposere a neobsahuje to methanol
a po uspechu a obdivu okoli tise doufal ze se s Vama o vikendu podeli pri sledovani sportovniho utkani ....

A nebo kdyby doma na 3D tiskarne tiskl pochybne veci?

Je Vazne problem napsat neco k veci?
82
Odkladiště / Re:Google TV nechtěné reklamy
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy 28. 02. 2025, 12:23:30 »
Tak si rovnou 5 let můžete užívat operační systém dodaný výrobcem panelu a nemusíte řešit krabičku která těch 5 let je zcela zbytečná

Jojo, a když koupím nějaký "neaktuální" model, tak to nebude 5 let, nebo třeba jenom 3, nebo 2, nebo výrobce na aktualizace kašle úplně a zůstanu s tím, co je tam nainstalováno při koupi - takže např. pokud používám O2 TV, tak můžu televizi vyhodit rovnou někdy v červnu. Juch!

který stejně za 5 let budete muset koupit nový.

Já jsem teda příčetný, takže funkční naprosto vyhovující TV po 5 letech nevyhazuju, zatímco ta "zbytečná" krabička stojí o min. jeden řád méně. Ale ano, lidé bez zbytečné krabičky mají tu výhodu, že "panel" je taky na vyhození - tak hlavně ekologicky. ::)
83
Odkladiště / Re:Google TV nechtěné reklamy
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy 28. 02. 2025, 12:22:16 »
Tak si rovnou 5 let můžete užívat operační systém dodaný výrobcem panelu a nemusíte řešit krabičku která těch 5 let je zcela zbytečná

Jojo, a když koupím nějaký "neaktuální" model, tak to nebude 5 let, nebo třeba jenom 3, nebo 2, nebo výrobce na aktualizace kašle úplně a zůstanu s tím, co je tam nainstalováno při koupi.

který stejně za 5 let budete muset koupit nový.

Já jsem teda příčetný, takže funkční naprosto vyhovující TV po 5 letech nevyhazuju, zatímco ta "zbytečná" krabička stojí o min. jeden řád méně. Ale ano, lidé bez zbytečné krabičky mají tu výhodu, že "panel" je taky na vyhození - tak hlavně ekologicky. ::)
84
Hardware / Re:Skrytí kabelů za PC
« Poslední příspěvek od xunil kdy 28. 02. 2025, 12:20:26 »
Možností je mnoho.
Využiju nápovědy a desku uchytit pomocí magnetu. dělají se tak i servisní dvířka pro vany.
85
Studium a uplatnění / Re:Firemní PC pro práci ičaře
« Poslední příspěvek od Marvin kdy 28. 02. 2025, 12:12:29 »
Na korporátním laptopu mám jen VPN klienta + port forward na RDP. A ty různý antiviry a security spywary. Zatím si nikdo nestěžoval.
86
Hardware / Re:DIY PowerWall
« Poslední příspěvek od Jigdo kdy 28. 02. 2025, 12:09:14 »
LiFePO akumulátory neobsahují kobalt. Naletěl jsi propagandě.

Tady
https://www.energy.gov/eere/vehicles/articles/reducing-reliance-cobalt-lithium-ion-batteries
a nebo tady je to taky propaganda?
https://www.designnews.com/electronics/understanding-the-role-of-cobalt-in-batteries

LiFePO4 (Lithium Iron Phosphate) batteries, also known as lithium iron phosphate batteries, are rechargeable batteries that use a cathode made of lithium iron phosphate and a lithium cobalt oxide anode. .....
87
Studium a uplatnění / Re:Firemní PC pro práci ičaře
« Poslední příspěvek od Speedro kdy 28. 02. 2025, 12:07:23 »
Jasne, chapu motivaci a duvody a tusim, ze je to predem prohranej boj. Uvidime, jaka bude nakonec praxe a jak se na tom realne (ne)bude dat delat. Kazdopadne diky za odpovedi.
88
Windows a jiné systémy / Re:Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN
« Poslední příspěvek od skskyper2 kdy 28. 02. 2025, 12:01:03 »
jde hlavně o to, dostat na ten starý komp dva textové soubory cca 5MB velké, aniž bych něco musel rozebírat
89
Hardware / Re:Stavba vlastní PowerWall
« Poslední příspěvek od Jigdo kdy 28. 02. 2025, 12:00:26 »
Ono se ti na to těžko odpovídá věcně, protože to je tak trochu z říše fantazie.

200A kabel, nevím, jestli si někdy něco takového měl v ruce, to je průměr tak 2cm, neohneš to, dát tam spojku/oko pro připojení chce už správný nástroje. Pracovat s těmito proudy nemůžeš bez patřičného vzdělání a výsledné nařízení musí projít revizí (což ty věci, co jsi poslal nejspíš neprojdou jen tak). Pojišťovna tě ale bude mít ráda, protože tohle je přesně důvod pro výluku plnění.

Vysoké napětí a vysoké proudy, to není jen tak, stačí to špatně připojené a problém je hned na světě. Ty baterie jsou pořád pod proudem, strkat něco takového pod linku, kde je přirozeně dost vody a vlhkosti je nesmysl, který ti neposvětí žádný revizák.

Neušetříš na tom nic, ty levné věci, co jsi poslal jsou nespolehlivé, špatně fungují, při přepnutí AC/DC umí mít peak klidně na 400V (když se potkají sinusoidy), což rozhodně nemají rádi spotřebiče, potřebuješ k tomu zaplatit spousty lidí, kteří ti to udělají. Ve výsledku zjistíš, že celková účinnost je opravdu velmi malá a nabíjet baterii ze sítě za levný proud se ti nevyplatí, kumulovaná ztráta je opravdu velká a těžko se ti vrátí i vložené náklady.

Pokud tě tohle baví, tak si to dělej v malém měřítku, s malými proudy v jednotkách A, s napětí do 50V. Předělej si router, budík na DC a s tímhle si nehraj.

Nerikejte mi, ze lidem na tomhle foru chybi fantzie :)

To jste mi pripomnel tuhle quote:
 First They Ignore You, Then They Laugh at You, Then They Attack You, ....

Chapu ze je to tema, ktere je obsahlejsi, a je tam hodne "ale"..... a riziko ...
 a jednoduzsi je odsoudit napad, zesmesnit nez poradit a vysvetlit.

200A kabel urcite ne, ale nikdy neni pozde.
 Ty kabely se nedaji koupit na specifickou delku se spojkou/okem?
 Urcite,  ale pro jistotu jeste proverim.

V manualu baterky pisou "1 AWG" (42.4 mm2) pro Ampacity 220A, maji to dobre?

Jak pojistovny schvaluji takove DYI projekty na lodich a nebo RV's kterych
 je na webu habadej? A jaka presne je cena takoveho RV nebo lodi na kterych to lide pouzivaji a je to cilene?
 "Levne veci a nespolehlive/spatne funguji"
 Muzete mne nekde nasmerovat jak jste k tomuto zaveru prisel?
 Takze v tech RV's a na lodich to proste lidem nefunguje vubec a nebo jenom od te firmy a jen AC/DC prepinani ....?
 U Victron E. delaji "Inverter", ktery by jste doporucil?

Ktere spotrebice muzou mit s tim AC/DC prepinanim problem?

Mi chcete rict, ze vsichni lide, kteri za podobnymi DIY projekty stoji
 maji patricne vzdelani a nebo se proste zeptali a mneli stesti a nekdo jim poradil?

Revize se dneska da zvladnout tak jako STK na dalku .. protoze cas = penize.
 Na kterem miste je CZ v zebricku CPI?
 https://www.transparency.org/en/cpi/2024

Pod linkou rozhodne "dost vody a vlhkosti" nemame a kdyby bylo,
 neco by nebylo v poradku, a nebo se mylim?

A je problem invertor a baterku zasadit do neceho co bude splnovat normy?
 Proc by ty veci neprosly revizi?

Kumulovana ztrata bude, ale jak velka a jak to zpocitat by samozrejmne bylo lepsi nez ........

Je to DIY projekt a revizak obdrzi standartni porci vajicek a exportni zrnkove kavy
 popripade 0.5 litru domaci palinky (bez methanolu ;)

Ale kdyz nad tim tak premyslim na druhou stranu tam nemusi byt tak chladno jak
 jsem predpokladal a odpadni teplo z indukcni desky a el. sporaku ...
 takze to jde taky na ToDo list...

Vas prispevek ale otevira otazku kdyz Inverter je 3000W, battery fuse by mnela byt 400A
 podle manualu ale baterka umi max 200A, predpokladam ze bude
 treba na (+) mezi baterkou a Invertorem pripojit "200A Battery Fuse" ....

Je tady nekdo kdo si pro doma/RV/lod delal solarni system DIY metodou?
90
Hardware / Skrytí kabelů za PC
« Poslední příspěvek od greenlinuxguru kdy 28. 02. 2025, 11:57:14 »
Potřeboval bych nějak skrýt kabely za stolem i PC před dítětem, králíkem... Uvažuji o tom dát před to nějakou desku, problém je, že bych se k tomu pak nedostal a já to potřebuji mít přístupné. Poradíte?

Stran: 1 ... 7 8 [9] 10