Dik za odpoved, ale niektore casti nechapem. Predtym si vsak ujasnime jednu vec... Sme startup. Nemozeme si dovolit o moc viac nez mame. V ramci geografickej redundancie mame este jeden server v colocation v inej casti Bratislavy a u ineho providera.
Co sa tyka L2/L3... Mne pride L2 ako jednoduchsie riesenie. Pretoze: Od Data Centra mame gateway ktory je zrieseny cez HSRP a teda aspon z mojho pohladu by mal byt "vzdy dostupny". Ak to prepojime na L2 urovni, bude to LAG a teda agregovana linka s dvojnasobnou kapacitou spravajuca sa ako "jeden kabel", akurat pojde do kazdeho switchu.
Co sa moze stat? Switch bude mat bug... Nieco skape a cely rack je dole. Lenze IMHO ak pouzijem 2 rovnake switche aj bez zapojenia do stacku, ak budu mat rovnaky bug, moze ich jeden sprosty ethernet frame zhodit oba aj ked su nezavisle.
Predpokladal som ze Stack je celkom dobre riesenie. Agregovat linku cez 2 nezavisle switche asi nepojde, cize cely tento setup je zavisly na tom mat stack, alebo nejaky proprietarny protokol ala SMLT.
L3 riesenie musi byt na urovni switchov. Nechcem na serveroch nic specialne nastavovat, tym by som akurat presuval potencial pre problemy inde. S active/backup bondingom som za vela vela rokov este nikdy nemal problemy, rad by som tento setup zachoval.
Pri tomto rieseni by asi bolo dobre dat do racku 2x Cisco 3750G a spravit HSRP bez stackovania.
Proti comu sa vlastne chcem branit?
a) Ak providerovi fyzicky skape switch --> Preto mame 2 uplinky
b) Ak nam fyzicky skape switch --> Preto bonding na strane serverov
Predpokladam ze proti vadnej konfiguracii/ludskej chybe/etc sa branit neda.
Tuto
https://supportforums.cisco.com/discussion/11206431/3750-stacking-and-hsrp sa riesi nieco podobne, nakoniec skoncil pri LAGu a stackovanych 3750 switchoch.
V com ma teda prepojenie na urovni L2 nevyhody? Preco Data Centrum preferuje L3 spoj?
Zaujalo ma to preto, nakolko to teraz musim riesit ja a jedna sa o Telekom Datacentrum v BA. U predosleho zamestnavatela nam siet riesila Fujitsu a viem ze koli tomu davali do racku 2 male cisco routre (nie switche), pretoze Data Centrum R-IT nedovolovalo redundatne L2 spoje. Detaily ma vtedy nezaujimaly.
A tiez sa pamatam ze Data Centrum UpstreamNet tiez vo Viedni bolo o tom istom. Redundatny spoj na ich switche bol rieseny cez nejaky L3 spoj, detaily ma vtedy nezaujimaly.
Teraz nam sice je umoznene pouzit L2 prepoj cez LAG, ale uz 3x pocujem nezavisle od seba ze L3 spoj je preferovany. Preco? Pripada mi to ako komplikovanejsi setup.