Snížení jasu monitoru pod minimum

Snížení jasu monitoru pod minimum
« kdy: 04. 10. 2010, 00:11:52 »
Mám monitor HP LP2475w a i při nastavení jasu v menu na minimum /tzn. 0/ svítí moc a nevydržím na něm pracovat. Existuje nějaký způpsob, jak snížit jas ještě víc?

A zároveň se ptám - lze monitor s takto sníženým jasem vlastně zkalibrovat?

Děkuju! M.
« Poslední změna: 04. 10. 2010, 08:04:53 od Petr Krčmář »

Re: Snížení jasu monitoru pod minimum
« Odpověď #1 kdy: 04. 10. 2010, 10:24:00 »
Pokud má monitor Custom color management, kde se dají nastavovat zisky RGB kanálů, bylo by možné snížit jas všech tří kanálů zároveň.

« Odpověď #2 kdy: 04. 10. 2010, 10:26:33 »
Pokud je to stary monitor, mohl by mit nenapadne male trimry na serizovani jednotlivych barev vzadu, nebo nekde pod krytem uvnitr. Nejsem si ale moc jisty, jak moc dobre to pujde seridit.

mirec10

« Odpověď #3 kdy: 04. 10. 2010, 16:10:53 »
Ja som to vyriesil svetlom za monitorom. Odporucam obycajnu ziarovku, nie ziarivku.

« Odpověď #4 kdy: 04. 10. 2010, 21:03:49 »
Pokud jde o starý CRT monitor tak k seřízení jasu slouží jeden potenciometr na VN transformátoru. Pozor jsou tam 2 druhý je na zaostření elektronového paprsku.
Ale přeci jen někomu kdo není v elektronice zběhlý bych tuto operaci nedoporučoval. V CRT monitoru je napětí až 24kV tak pozor.

marlen222

« Odpověď #5 kdy: 04. 10. 2010, 22:25:02 »
Děkuji za odpovědi. Není to starý monitor, je to LCD s technologií IPS, koupila jsem ho teď na úpravy fotek a grafiku, dala jsem ho hned zkalibrovat. Po 15 minutách práce jsem pak slzela ještě druhý den. I když snížím jas na minimum (a to nevím, jak moc jsem tím rozhodila kalibraci - ale asi ano), řeže to do očí. Ještě by to chtělo trochu snížit. Navíc ve Windows se samorřejmě kalibrace neprojeví, tam žádný profil přiřadit nelze - a tady jsou tedy barvy příšerně přesaturované, obzvláště červená. Dá se to nějak eliminovat?...M.

Duch internetu

« Odpověď #6 kdy: 04. 10. 2010, 22:42:42 »
Možná by bylo dobré řešit nejen samotné podsvícení monitoru, avšak také svítivost pozadí.  Tj. monitor nesmí být ve tmě, protože pak je kontrast příliš velký i když je monitor na minimu.  Doporučuji tedy kvalitní světlo kolem monitoru, které nesvítí do očí.

BLEK.

« Odpověď #7 kdy: 05. 10. 2010, 01:43:21 »
Ad. ty přesaturované barvy --- nejde v menu toho monitoru někde přepnout na sRGB?

Problém těch barev je ten, že když se monitor nastaví na wide gamut a profesionálně nakalibruje, tak pak sice profesionální aplikace typu Photoshop zobrazují přesně věrně rozšířené barvy, ale většina ostatních aplikací (ty, které neumí color-management) mají barvy přesaturované.

Čili kdykoli pouštíš nějaký program, co nemá color management, musíš ten wide gamut na monitoru vypnout.

nhx

« Odpověď #8 kdy: 05. 10. 2010, 02:00:35 »
Pokud mate Windows a grafiku od nVidie, v nVidia Control Panelu v Adjust Color Settings - Graph si lze naklikat celkem libovolnou prenosovou funkci, takze bych zkusil zvolit primkou s malym sklonem.

MilanK

« Odpověď #9 kdy: 05. 10. 2010, 22:30:48 »
koupila jsem ho teď na úpravy fotek a grafiku, dala jsem ho hned zkalibrovat.
Chápu to správně, že monitor nepodporuje HW kalibraci? Tedy že máte profil ICC s vcgt (kalibrace) a charakterizací (popisem chování zkalibrovaného monitoru)?

Po 15 minutách práce jsem pak slzela ještě druhý den.
Kalibrace monitoru se provádí s ohledem na okolní osvětlení, v každém případě se doporučuje 80 - 140 cd/m2. Tzn., že zkalibrovaný LCD má obvykle snížený maximální jas (ať už se toho docílí hw tlačítky nebo softwarově omezením LUT - tedy vcgt uloženou v profilu ICC). Zkušebně si můžete zahýbat křivkami v nvidia-settings panelu či obdobném programu pro vaši grafickou kartu (ale u zkalibrovaného monitoru to pochopitelně nechte na výchozích hodnotách), technicky to funguje stejně jako vcgt.

I když snížím jas na minimum (a to nevím, jak moc jsem tím rozhodila kalibraci - ale asi ano), řeže to do očí. Ještě by to chtělo trochu snížit.
Tím se stala předchozí kalibrace zbytečnou investicí.

Navíc ve Windows se samorřejmě kalibrace neprojeví,
Z čeho usuzujete, že ve Windows se kalibrace neprojeví? Stačí použít vhodný software k přečtení vcgt info z profilu ICC a nastavení LUT tabulky grafické karty. Principiálně totéž jako v linuxu - tedy hledejte "LUT loader" - Adobe Gamma, Argyll's dispwin) a novější verze Windows to snad už umějí standardně.

tam žádný profil přiřadit nelze - a tady jsou tedy barvy příšerně přesaturované, obzvláště červená. Dá se to nějak eliminovat?...M.
Asi si trochu pletete kalibraci a charakterizaci. Pokud monitor umí zobrazit širší gamut a byl kalibrován na nativní barvový prostor (nemá smysl koupit wide-gamut monitor a kalibrovat jej na sRGB), pak červená bude hodně sytá.
Co zřejmě potřebujete, je aplikace, která podporuje správu barev a zobrazí červenou (definovanou dle sRGB) trochu méně sytěji. To spousta programů umí: GIMP, Krita, Firefox, digiKam (a pochopitelně všechny aspoň trochu lepší editory ve Windows), jen jim musíte sdělit, jaký používáte profil ICC monitoru.
Jediná (a trochu otravná) věc je, že v linuxu zatím neexistuje podpora správy barev pro správce oken - takže dekorace oken, ikony na ploše atd. jsou zobrazeny bez přepočtení do barvového prostoru monitoru. Výsledkem je přesaturovaná ikona firefoxu, na kterou se nedá koukat :-) I na tom se již pracuje, snad to za rok či dva bude fungovat...
Dle vlastní zkušenosti nečiní problém používat profil vytvořený ve Windows (XP) též v linuxu s X.org. A naopak.

MilanK

« Odpověď #10 kdy: 05. 10. 2010, 23:27:31 »
Omlouvám se za přehlédnutí typu monitoru uvedeném v prvním příspěvku - těžko říci, co značí 102 % color gamut, ale zřejmě se výrobce odkazuje na sRGB, tedy monitor nemá výrazně větší gamut.
Nicméně ostatní informace zůstávají v platnosti.

marlen222

« Odpověď #11 kdy: 06. 10. 2010, 02:18:57 »
Děkuji za fundovanou odpověď, alespoň vím, co řešit. M.