koupila jsem ho teď na úpravy fotek a grafiku, dala jsem ho hned zkalibrovat.
Chápu to správně, že monitor nepodporuje HW kalibraci? Tedy že máte profil ICC s vcgt (kalibrace) a charakterizací (popisem chování zkalibrovaného monitoru)?
Po 15 minutách práce jsem pak slzela ještě druhý den.
Kalibrace monitoru se provádí s ohledem na okolní osvětlení, v každém případě se doporučuje 80 - 140 cd/m2. Tzn., že zkalibrovaný LCD má obvykle snížený maximální jas (ať už se toho docílí hw tlačítky nebo softwarově omezením LUT - tedy vcgt uloženou v profilu ICC). Zkušebně si můžete zahýbat křivkami v nvidia-settings panelu či obdobném programu pro vaši grafickou kartu (ale u zkalibrovaného monitoru to pochopitelně nechte na výchozích hodnotách), technicky to funguje stejně jako vcgt.
I když snížím jas na minimum (a to nevím, jak moc jsem tím rozhodila kalibraci - ale asi ano), řeže to do očí. Ještě by to chtělo trochu snížit.
Tím se stala předchozí kalibrace zbytečnou investicí.
Navíc ve Windows se samorřejmě kalibrace neprojeví,
Z čeho usuzujete, že ve Windows se kalibrace neprojeví? Stačí použít vhodný software k přečtení vcgt info z profilu ICC a nastavení LUT tabulky grafické karty. Principiálně totéž jako v linuxu - tedy hledejte "LUT loader" - Adobe Gamma, Argyll's dispwin) a novější verze Windows to snad už umějí standardně.
tam žádný profil přiřadit nelze - a tady jsou tedy barvy příšerně přesaturované, obzvláště červená. Dá se to nějak eliminovat?...M.
Asi si trochu pletete kalibraci a charakterizaci. Pokud monitor umí zobrazit širší gamut a byl kalibrován na nativní barvový prostor (nemá smysl koupit wide-gamut monitor a kalibrovat jej na sRGB), pak červená bude hodně sytá.
Co zřejmě potřebujete, je aplikace, která podporuje správu barev a zobrazí červenou (definovanou dle sRGB) trochu méně sytěji. To spousta programů umí: GIMP, Krita, Firefox, digiKam (a pochopitelně všechny aspoň trochu lepší editory ve Windows), jen jim musíte sdělit, jaký používáte profil ICC monitoru.
Jediná (a trochu otravná) věc je, že v linuxu zatím neexistuje podpora správy barev pro správce oken - takže dekorace oken, ikony na ploše atd. jsou zobrazeny bez přepočtení do barvového prostoru monitoru. Výsledkem je přesaturovaná ikona firefoxu, na kterou se nedá koukat :-) I na tom se již pracuje, snad to za rok či dva bude fungovat...
Dle vlastní zkušenosti nečiní problém používat profil vytvořený ve Windows (XP) též v linuxu s X.org. A naopak.